Verzorging

Hoe vind je de perfecte oppas?

woensdag, 29 juni 2022

Sommige ouders mogen zich gelukkig prijzen met de hulp van opa of oma. Maar er zijn er ook bij die zweren bij de oppas. Of een au pair, als de ruimte daar is. Toch blijkt het vinden van een goede helpende hand nog niet zo gemakkelijk. Maar hoe vind je de perfecte oppas, en waar moet je op letten?

Bij je zoektocht naar een oppas is het handig als je weet wat voor iemand je zoekt. Hieronder een lijstje met punten waar je op kan letten:

1. Ervaring

Vind je het belangrijk dat je oppas ervaring heeft? Als je alleen in de avonden een oppas nodig hebt wanneer je kindjes al slapen, is veel ervaring misschien minder belangrijk. Maar zoek je een oppas voor momenten dat je kinderen nog wakker zijn dan kan het handig zijn om iemand te hebben die weet hoe ze een kindje op de juiste manier verzorgt.

2. Beschikbaarheid

Zoek je iemand voor elke week of voor eens in de maand? En zoek je iemand voor paar uurtjes in de avonduren of iemand die overdag ook beschikbaar is? Het is belangrijk om dit weten, zo kan je er op letten of de oppas ook op deze momenten beschikbaar is.

3. Persoonlijkheid

Wat voor persoon zoek je? Heb je een voorkeur voor een jongen of een meisje of juist helemaal niet? En welke leeftijd moet iemand minimaal hebben? Zoek je een rustig iemand of een energiebom en moet de oppas streng of juist wat makkelijker zijn? Sta stil wat jij belangrijk vindt en stel tijdens een kennismakingsgesprek vragen waardoor goed naar voren komt wat voor vlees je in de kuip hebt.

4. Vergoeding

Oppassen is voor velen een leuk bijbaantje. Maar hoeveel wil je een oppas maximaal betalen? Let hierbij op de leeftijd, ervaring van de persoon en moment van het oppassen. Doe een voorstel aan de oppas of vraag wat ze zelf in gedachten hebben en onderhandel hier eventueel mee.

5. Referenties

Als het even kan: vraag om referenties! Het is fijn om te weten dat jouw potentiële oppas een goede oppas is geweest voor andere kinderen. Je laat toch je meest kostbare bezit in handen van een ander en dan wil je graag weten of ze echt zo goed en zo betrouwbaar is als ze zelf zegt, toch?

Waar zoek je?

Er zijn verschillende mogelijkheden om een leuke oppas voor je kindjes te vinden. Zo kan je rond vragen binnen je eigen netwerk. Heb je veel mama’s in je vriendenkring of op het werk? Dan hebben zij misschien wel een oppas die ook bij jou kan oppassen. Woont er een buurmeisje in je wijk die wel wilt komen oppassen, bespreek de mogelijkheden samen. Maar er zijn ook nog andere manieren om een oppas te vinden. Er zijn verschillende websites en apps voor het vinden van een oppas. Hier komen babysitters en gezinnen samen en kan je gericht zoeken naar de juiste oppas voor jou kinderen uit jouw eigen buurt.

Als je iemand hebt gevonden als oppas is het fijn zijn om eerst kennis te maken. Zo kan je kijken of het klikt tussen jullie en de kinderen. Dit hoeft niet een lang gesprek te zijn, maar bespreek of jullie elkaar goed hebben begrepen. Als er een klik is en je hebt er een goed gevoel bij, dan hebt je officieel een oppas!

Hoogste tijd om een datum af te spreken en wat leuks te doen voor jezelf of met je partner, terwijl je je kinderen gerust in goede handen kan achterlaten!

Ook leuk om te lezen: