Slapen

Baby leren doorslapen: 10 tips!

donderdag, 6 april 2023

Het is dé uitdaging voor elke ouder: je baby leren doorslapen. We vallen direct met de deur in huis: een pasgeboren baby slaapt ‘s nachts zelden door. Dat is heel normaal. Maar vanaf wanneer kan je baby wel doorslapen? En wat als je baby na maanden nog niet doorslaapt? Lees hier 10 tips om je op weg te helpen.

Vanaf wanneer kan een baby doorslapen?

Na ongeveer zes weken kun je je baby helpen om de uurtjes ‘s nachts wat langer te overbruggen. Écht een nacht doorslapen á 8 uur gebeurt meestal pas vanaf 6 maanden. Slaapt je baby bij 6 maanden nog niet door? Wees gerust! Dit is volstrekt normaal. Door verhalen van andere ouders kan het soms lijken of alle baby's bij een aantal maanden al doorslapen, maar dit is zeker niet het geval. Het is heel normaal als je baby nog een paar keer wakker wordt s' nachts.

Baby leren doorslapen: 10 tips

Ondanks dat het volstrekt normaal is als je baby nog niet doorslaapt, zijn er wel een aantal tips die je kunnen helpen.
  1. Creëer een duidelijk bedritueel
    Elke keer dat je je baby in bed legt zorg je voor een duidelijk bedritueel: een vaste volgorde van verzorgen, in bed leggen en afscheid nemen. Dit is een goede voorbereiding op het rustig gaan slapen voor je kindje.

  2. Beperk prikkels
    Beperk alle vormen van prikkels in aanloop naar het bedritueel. Denk aan muziek op de achtergrond, televisie, fel licht in de omgeving van je baby en intensief samen spelen. Dat alles beïnvloedt de kwaliteit van slaap. Rustig afbouwen helpt je baby ontspannen.

  3. Benadruk het verschil tussen dag en nacht.
    Het is belangrijk dat je het verschil tussen dag en nacht benadrukt. Laat de gordijnen overdag open en zorg dat het ‘s nachts donker is op de babykamer. Zo leer je je kindje vanaf het begin dat er verschil is tussen de dag en de nacht. Dat bevordert uiteindelijk het slapen ‘s nachts.

  4. De nacht is een weerspiegeling van de dag
    Als je baby veel indrukken/prikkels heeft opgedaan gedurende de dag, zal je dat ‘s nachts terugzien in slecht slapen. Ook als jij druk bent heeft dat zijn uitwerking op je kindje. Je baby voelt jouw drukte feilloos aan. Je baby kan door al deze indrukken onrustig zijn, dromen en eventueel regelmatig huilen. De nacht is de weerspiegeling van de dag.

  5. Houd de verzorging van je baby en de aandacht ‘s nachts kort.
    De nacht is niet bedoeld om uitgebreid te knuffelen. Maak het jezelf zo gemakkelijk mogelijk en maak je baby niet té wakker. Beperk je tot de hoogst noodzakelijke verzorging en voeding. Vermijd extra prikkels zoals fel licht (maak gebruik van een nachtlampje/ geen telefoon), praat met een zachte stem en houd je baby lekker warm en op temperatuur. Na de verschoning (alleen verschonen indien nodig) meteen weer terug in zijn bedje.

  6. Gebruik zachte, natuurlijk materialen
    Wat is een goede materiaalkeuze om lekker te slapen voor je baby? Kies voor natuurlijke en zachte materialen (bijvoorbeeld katoen, dat ademt) voor het beddengoed en voor de babykleertjes. Zorg voor een goede vocht- en warmteregulatie zodat je baby het niet te warm krijgt. Controleer of je gebruikte materialen voldoen aan de erkende keurmerken voor babyproducten.

  7. Geluiden zijn normaal
    Waarschijnlijk word je als kersverse moeder wakker van iedere kik en kuch. Toch is het verstandig om niet meteen om het hoekje te gluren. Een baby produceert nu eenmaal veel geluidjes in zijn slaap. Ook is het helemaal niet gek dat hij meerdere keren per nacht wakker wordt. Waarschijnlijk sust hij zichzelf daarna ook weer in slaap. Valt je baby niet in slaap en blijft hij huilen dan spreekt het voor zich dat je wel even gaat kijken of er wat aan de hand is.

  8. Rooming in
    Rooming in, waarbij je baby in zijn eigen wiegje bij jullie op de kamer slaapt, is een natuurlijke manier om je baby te helpen om beter te slapen. Jouw aanwezigheid werkt namelijk geruststellend voor je kindje. Hij hoort je ademhaling en voelt dat je in de buurt bent. Daardoor ontspant je baby en gaat gemakkelijker slapen. De afstand tussen jouw buik en een eigen kamertje is soms gewoon nog te groot.

  9. De tijd doet zijn werk
    Heb geduld. De rijping van de hersenen heeft ook invloed op het slaapritme van je kindje. Naarmate je baby ouder wordt rijpt zijn zenuwstelsel, waardoor ongecontroleerde bewegingen (o.a. de schrikreflex) steeds minder vaak voorkomen en je baby dus rustiger slaapt. Een bakerslaapzakje helpt je baby de eerste drie maanden om geborgen en veilig in zijn eigen coconnetje te ontspannen.

  10. Laat je niet gek maken.
    Tot slot: laat je niet gek maken! Wees reëel in je verwachtingen. Stel je er op in dat je baby wakker wordt ‘s nachts en dat je baby niet direct doorslaapt. Dat is heel normaal. Wat andere mensen er ook allemaal van vinden en zeggen. Al die adviezen en meningen van anderen, trek je eigen plan.

Meer weten over het doorslapen van je baby? Meer basistips en uitgebreide informatie over de eerste 100 dagen met je baby vind je in ‘Het grote opgroeiboek baby’s’.

Lees ook: