Baby uitzetlijst: wat heb je nodig?

Het is dé lijst met spullen die je nodig hebt voor je een baby krijgt: de baby uitzetlijst! Een groot deel van deze baby uitzetlijst heb je echt nodig, maar er zitten ook spullen bij die moeders gewoon erg handig vinden. Download direct de complete uitzetlijst, of bekijk de babybenodigdheden per categorie.

Download uitzetlijst

De ultieme uitzetlijst

Bekijk hier welke spullen je allemaal nodig hebt per categorie. Producten met een *, zijn producten die volgens andere moeders handig zijn maar niet per se nodig.

Een babymatras creëert een veilige en comfortabele slaapomgeving die de groei en ontwikkeling van je baby bevordert.

Bestel dit product
Het belangrijkste verschil tussen een wieg en een ledikant, is dat een wieg een stuk kleiner en lichter is. Beiden bieden een veilige en comfortabele slaapplaats voor je pasgeboren baby. Je kunt ook kiezen voor een co-sleeper. Met een co-sleeper kun je veilig naast je baby slapen. Hierdoor kun je dicht bij je kindje zijn, zonder dat jullie samen in hetzelfde bed liggen.

Bestel een co-sleeper
Bestel een wiegje
Bestel een ledikant

Baby's hebben moeite om hun lichaamstemperatuur te reguleren. Een jasje helpt om je baby warm te houden, vooral in koudere maanden of bij frisse weersomstandigheden.

Bestel dit product

Baby's verliezen veel warmte via hun hoofd. Een mutsje helpt om de warmte vast te houden en voorkomt dat je baby het koud krijgt, vooral direct na de geboorte wanneer ze nog moeten wennen aan de buitentemperatuur.

Bestel dit product
Sokjes helpen om de voetjes van de baby warm te houden. De eerste maand heeft je baby schoenmaat 10-12.

Bestel dit product

Koop minimaal 2 shirts in maat 50/56 en 2 stuks in maat 56/62.In de koudere maanden kies je voor lange mouwen, in de zomer voor korte mouwen. 

Bestel dit product

Rompertjes vormen de basis van de garderobe van je baby. Voor je pasgeboren baby is het verstandig om minstens 3 rompers in maat 50/56 en 3 rompers in maat 56/62 aan te schaffen, omdat je niet precies weet hoe groot je kindje bij de geboorte zal zijn.

Bestel dit product

Wanneer koop je de babyuitzet?

Het kan best even een klus zijn om je babyuitzet bij elkaar te verzamelen. Daarnaast kan je soms ook met lange levertijden te maken hebben. Het is dus handig om tijdig te beginnen met de aanschaf van de eerste babyspullen en zo beetje bij beetje je uitzet compleet te maken. Zo voorkom je stress in de laatste periode van je zwangerschap en kun je echt genieten van de voorpret.

Zorg er in ieder geval voor dat je de uitzet een maand voor de uitgerekende datum in huis hebt. Dus als je ongeveer 36 weken zwanger bent. Je kindje kan immers zomaar eerder komen!

Hoeveel kost een complete babyuitzet?

Uiteraard geldt hierbij: de ene babyuitzet is de andere niet en je kan het zo gek maken als je zelf wilt. De gemiddelde (eenmalige) kosten voor een babyuitzet liggen volgens het Nibud op €834,-. Hierbij gaan ze echter uit van een vrij basic uitzet en houden ze de verdeling in het tabel aan. Voor extra spullen, zoals een box, wipstoeltje, kinderwagen etc., rekenen zij zo'n € 1434,50,- extra, exclusief luiers. Daarmee kom je totaal op € 2268,50 uit.

Kleding € 178
Verzorging € 213
Babykamer € 443
Totaal basis € 834


De ervaring leert echter dat men voor een leuke, complete babyuitzet in het middensegment (niet meest goedkope, ook niet duurste) rond de € 3.000,00 kwijt is.