Verzorging

Help! Mijn baby heeft luieruitslag.

donderdag, 18 maart 2021

Elke baby krijgt wel eens te maken met luieruitslag. Dit is natuurlijk helemaal niet fijn voor jouw kleintje en ze kunnen soms flink last hebben van de rood geïrriteerde huid. Maar waardoor ontstaat luieruitslag, en vooral hoe is het te voorkomen of te behandelen!

Wat is luieruitslag?

Baby’s met luiers krijgen soms uitslag op hun billetjes. Of andere plekken die bedekt worden door de luier. De huid ziet er vaak schraal, geïrriteerd en rood uit. Bij een hele erge luieruitslag kunnen er kleine blaasjes of wondjes ontstaan. Doordat de huid zo geïrriteerd is kan er veel pijn en jeuk bij komen kijken.

De oorzaken van luieruitslag

Luieruitslag wordt veroorzaakt door irriterende stoffen in de urine of ontlasting. Doordat baby’s een luier dragen komt hun huidje regelmatig in contact met deze vervelende stoffen. Gemiddeld plast een baby 14 keer op een dag en daarbij poept een baby ook nog 2 a 3 keer. Hierdoor zit je baby geregeld in een vochtige luier. De stoffen van urine kunnen aardig irriteren op de huid en op den duur raakt het huidje van jouw baby dan ook beschadigd. En dan wrijft die luier ook nog eens over de huid door bewegingen. Gevolg? Je baby krijgt luieruitslag!

Tips tegen luieruitslag

Tip 1. Verschoon je baby regelmatig.

Hoe minder lang je baby in een vochtige luier rondkruipt, hoe beter. Zo komt hun huidje minder in aanraking met de irriterende stoffen in de urine en ontlasting. Heeft je baby gepoept, maak het goed schoon en gebruik bij voorkeur een warm washandje. Let er ook op dat je billendoekjes zonder parfum gebruikt. Parfum zorgt namelijk voor meer huidirritatie.

Tip 2. Bloten billen alert!

Gun je baby af en toe wat vrijheid en doe geen luier om. Zo krijgt de huid wat meer lucht en heeft het de kans om beter en sneller te genezen.

Tip 3. Huidproducten

Smeer de huid geregeld in met PH-neutrale en hypoallergene huidproducten zonder alcohol. Kies bijvoorbeeld voor zinkzalf. Dit verzorgingsmiddel beschermt de huid tegen vochtigheid en helpt sneller bij het herstel.

Wanneer naar de dokter

Vaak is het niet nodig om naar de dokter te gaan wanneer je baby last heeft van luieruitslag. Wanneer je je kindje regelmatig verschoond en het huidje van je baby goed verzorgt zal je binnen 5 dagen verschil zien en neemt de luieruitslag snel af. Zie je na 5 dagen geen verschil of is het zelfs erger geworden? Dan is het toch wijs om een bezoekje te brengen aan de dokter en er even naar te laten kijken. Dit kan uiteraard nooit kwaad! Maar wat voor belangrijk is! Luister altijd naar jouw eigen gevoel!

Ook leuk:

- 4 lekkere groente hapjes voor je baby
- Help! Mijn baby is extreem vroeg wakker 
- 5 feiten en fabels over borstvoeding