Toen ik zwanger was van mijn oudste had ik allerlei goede voornemens omtrent ‘leren’ slapen. Zijn dutjes moest en zou hij in de wieg doen – de box was om te spelen, zei de kraamverzorgster tegen mij. Ik zou hem wakker wegleggen zodat hij zelf in slaap kon vallen en onze dagen zouden keurig volgens de cyclus ‘slapen-eten-spelen’ ingevuld worden.
Die goede voornemens werkten in de praktijk gelukkig als een trein. We waren gezegend met een rustige baby die altijd en overal sliep, weinig last had van huidhonger (daarover later meer), binnen no-time de nachten lekker doorhaalde en overdag volgens een hartstikke duidelijk ritme flinke dutjes deed. Als ik mensen hoorden klagen over de hazenslaapjes van hun newborn dan kon ik me daar niets bij voorstellen.
Tot de tweede zich aandiende. Ik was er tijdens de zwangerschap al een beetje huiverig voor – want hoe groot is de kans dat je nog zo’n marmot op de wereld zet? – en dat bleek terecht. Onze dochter hield en houdt niet zo van slapen. Ze wordt woest als ik haar overdag in de wieg leg, valt enkel in slaap als ze bovenop mij ligt en zodra ik stop met over haar rug wrijven of haar weg leg dan is de kans dat ze direct weer wakker schrikt ongeveer honderd procent. Andere koek dan de eerste en dus behoefte aan een andere aanpak. Omdat ik geen ervaring heb met zo’n minder goede slaper heb ik mij via het wereldwijde web ondergedompeld in de wereld van slaaptraining.
En van alleen dat woord al krijg ik jeuk. Het voelt én het is hartstikke onnatuurlijk om je kleine baby te trainen om goed, helemaal alleen in een eigen bedje en lang te slapen. Sterker nog: volgens kenners is het een Westers probleem. In andere gebieden op deze wereld is het geen issue, die kleintjes die niet willen slapen. Daar worden baby’s de eerste maanden van hun leven niet weggelegd maar juist dichtbij gehouden. Baby’s hebben namelijk huidhonger. Dat betekent dat ze behoefte hebben aan lichamelijk contact. Niet vreemd, want ze hebben negen maanden heerlijk warm en veilig bij moeders in de buik gezeten, dus de overgang naar de grote, lichte, drukke buitenwereld vol met nieuwe prikkels, is behoorlijk heftig. En wat wil ieder mens in spannende en nieuwe situaties? Juist, veiligheid en geborgenheid.
Nou begrijp ik heus wel dat je er niet op zit te wachten om 24/7 met je newborn rond te zeulen, maar een draagdoek of -zak zou een prima oplossing kunnen zijn. Maar dit kan toch niet forever duren? Geen paniek. Vanaf een week of twaalf wordt de huidhonger minder. Uiteindelijk gaat je kind dus echt wel zelfstandig slapen. In een eigen wieg of bed. Of bij jou in bed. Ook goed.
Er zijn een aantal tips om je kindje – op het moment dat deze daaraan toe is – te leren slapen in een eigen bed.
Let op: die twaalf weken is een richtlijn. Ieder kind is anders dus het is belangrijk dat je goed kijkt naar de signalen die jouw kleintje geeft.
Op dit moment voelt het voor mij niet goed om in de weer te gaan met een slaaptraining. Onze baby is nog geen drie maanden oud en ik vind het geen probleem om haar dichtbij te houden. Dat betekent dat zij een groot deel van de dag in de draagdoek op mijn borst hangt en ’s nachts in een babynest naast mij ligt. Zo heb ik overdag mijn handen vrij en kan ik rustig de vaatwasser leegruimen, eten koken of met de dreumes spelen terwijl de baby stil en tevreden is, zo komen we ’s nachts allebei aan onze nachtrust toe.
Het gebeurt uiteraard ook weleens dat ik haar niet in de doek heb omdat het om wat voor reden dan ook niet gaat. In dat geval zet ik mijn gehoor uit en laat ik haar pruttelen. Daar krijgt ze namelijk helemaal niets van. Tenminste, ik ben niet getraumatiseerd omdat mijn ouders mij ook weleens lieten huilen, dus dan ga ik er voor het gemak maar even vanuit dat mijn eigen kind het ook wel zal overleven. Kortom: go with the flow. Ik doe wat goed voelt, waar mijn baby behoefte aan lijkt te hebben en heb er alle vertrouwen in dat het met dat slapen wel goed komt. Ik heb nog nooit iemand van achttien als een koala om zijn of haar moeder geklemd zien zitten voor een dutje…
En dan nog een kleine toevoeging over een ander ‘slaapprobleem’, namelijk doorslapen. Het zal je verbazen hoe snel en hoe vaak mensen aan je vragen of je baby ’s nachts al lekker doorslaapt. Nee, natuurlijk slaapt mijn baby van een paar weken nog niet door. Die heeft namelijk nog geen dag- en nachtritme, de slaapcyclus bedraagt zo’n zestig minuten en het kind moet nog groeien. Dus wordt ze ’s nachts wakker omdat de natuur dat zo geregeld heeft, omdat ze honger heeft, omdat ze dichtbij mij wil zijn. Dat is allemaal heel normaal. Baby’s die wél doorslapen zijn de uitzondering, niet andersom. Onthoud dat.
Dus, dat slapen is best een ding. Gek eigenlijk dat er tijdens de zwangerschap zo weinig aandacht voor is en alle nieuwbakken ouders de eerste weken na de geboorte maar wat aanrommelen. Ik pleit voor meer slaapeducatie. Dat scheelt je in ieder geval de figuurlijke slapeloze nachten!
- Het verschil tussen een zomer en een winterbaby
- Waarom slapen baby's met armen omhoog?
- Schuldgevoel als moeder: Wat doe je er tegen?