Zwanger Bevalling

7 Tips om je kind voor te bereiden op de komst van een broertje of zusje

maandag, 30 september 2019

Wow! Het gaat echt gebeuren, een broertje of zusje voor jouw kleine spruit. Een spannende tijd breekt aan, hoe gaat dat straks met een extra gezinslid erbij? Zorg dat je, naast alle praktische zaken die je moet regelen of kopen, ook je zoon of dochter goed voorbereidt. Besteed hier voldoende aandacht aan, ook voor hem/haar staat er heel wat te veranderen over een paar maanden.

Het grote nieuws

Je kind voelt haarfijn aan dat er wat aan de hand is. En hoewel je natuurlijk heel graag aan je kindje wilt vertellen dat er nog een baby bijkomt, is het soms verstandig toch nog even te wachten. Tijd is een besef dat nog niet ontwikkeld is bij kleintjes. Een opmerking als ‘straks’ of ‘over een poosje’ zegt je kindje (nog) niets. Een goed moment om je kindje te vertellen dat er een broertje of zusje op komst is, is bijvoorbeeld wanneer je buik echt begint te groeien. Of neem je kind mee naar een controle bij de verloskundige en laat hem/haar naar het hartje luisteren.

Betrekken

Is je kindje op de hoogte van jouw zwangerschap? Betrek hem/haar erbij en laat hem/haar bijvoorbeeld helpen met het uitzoeken van de babykleertjes of neem ‘m mee naar de periodieke controle.

Peuterbed

Vertel dat hij/zij in een peuterbed mag slapen omdat hij/zij al zo groot is. Leg vooral niet direct het verband met de komst van de baby om te voorkomen dat hij/zij denkt plaats te moeten maken voor de baby.

Aansluiten

Zorg voor boekjes en spelletjes die aansluiten op deze nieuwe fase. Zo kan je hem/haar vast een beetje vertellen over de nieuwe baby.

Saamhorigheid

Moedig na de bevalling behulpzame en liefdevolle gebaren richting de baby aan. Creëer een gevoel van saamhorigheid. Bovendien zal je kindje dan ook trots zijn en sneller accepteren dat hij niet het enige kind meer is in jullie gezin.

Quality time

Probeer om voldoende 1 op 1 tijd met je oudste in te plannen, bijvoorbeeld op het moment dat de baby slaapt. Je kunt de baby ook gerust een keer bij je partner laten of bij opa of oma brengen zodat je er samen met je oudste op uit kan trekken.

Jaloezie

Houd er rekening mee dat ondanks een goede voorbereiding, je kind best jaloers kan zijn als de baby is geboren. Is je kind daadwerkelijk jaloers? Negeer deze gevoelens niet! Sta juist stil bij zijn/haar gevoelens en heb begrip voor het probleem. Geef er niet téveel aandacht aan. Je zult zien dat in de loop der tijd de jaloezie afneemt.

TIP: ook leuk om te lezen: Tips voor een gezonde zwangerschap