Zwanger

Hoe overleef je de zwangerschapssymptomen?

dinsdag, 14 december 2021

Misschien ben jij een van de gelukkige zwangere dames die nergens last van heeft, maar de meeste mama’s-to-be ontkomen er niet aan: zwangerschapssymptomen. Ze kunnen je heel wat last bezorgen. Hoe worstel je je door deze vervelende verschijnselen van zwangerschapssymptomen heen? Wij geven je 6 tips die je kunnen helpen.

1. Plan regelmatig mama me-time in
Zwanger zijn is soms net topsport: je lijf is hard aan het werk voor het kindje in je buik, en ondertussen gaat jouw leven gewoon door én moet je nog 10 ballen in de lucht houden. Zeg nou zelf, af en toe heb je na een rondje supermarkt toch echt het idee dat je een marathon gelopen hebt? Daarom is het goed om regelmatig echte me-time in te plannen: even heerlijk ontspannen en doen wat jij zelf het liefste wilt. Dan laad je weer helemaal op. Je kan niet altijd ‘aan’ staan, zeker niet als je bezig bent met het produceren van een wondertje.

2. Luister naar je lijf
Zwangerschapssymptomen zoals vermoeidheid, rugpijn, hoofdpijn en misselijkheid kunnen behoorlijk veel energie vreten. Als je merkt dat het even te veel wordt voor je lijf, luister hier dan naar en ga een half uurtje (of langer) liggen. Ben je nog maar kort zwanger en denk je dat het gek is om nu al te gaan rusten? Geneer je vooral niet: in die eerste weken wordt de basis gelegd voor je kindje en dat is hard werken voor je lichaam! Ga dus gerust even horizontaal als je voelt dat je daar behoefte aan hebt. Beentjes omhoog en chillen maar!

3. Zorg goed voor jezelf
Als je een extra passagiertje bij je draagt, is het nog belangrijker om goed voor jezelf te zorgen. De kleine bewoner van je baarmoeder is immers afhankelijk van de voedingsstoffen die jij in je lijf naar binnenhaalt en de rust die jij hem biedt. Gezond eten, voldoende water drinken en een goede nachtrust zijn daarom jouw beste vrienden in deze periode. Probeer hier rekening mee te houden. Dat is niet alleen goed voor je kindje, maar daar voel jij jezelf ook een stuk beter door.

4. Zet af en toe je partner in
Jullie krijgen samen een kindje, maar jij moet toch echt het zware werk doen deze maanden. Zet dus gerust af en toe je partner in voor klusjes in en om het huis. Of laat je bedienen als je even op de bank ligt. Opstaan met die buik is toch een hele onderneming. Zolang je hier niet in doorschiet (schaaaat, kan je de was doen, en ook nog even stofzuigen…en oja, het vuilnis moet nog naar buiten. Kook jij vandaag?) is je partner waarschijnlijk blij dat hij of zij iets voor je kan doen.

5. Zeur zo nu en dan eens met een lotgenoot
Lotgenotencontact is altijd goed. Ook als je zwanger bent. Misschien heb je een vriendin of een zus die ook zwanger is? Even heerlijk gezamenlijk klagen kan een flinke opluchting zijn. En misschien valt het dan stiekem allemaal wel mee. Gedeelde smart is immers halve smart. Wie weet heeft zij ook nog handige tips voor je om je zwangerschapssymptomen het hoofd te bieden.

6. Verwen jezelf
Heb je last van klachten als striae, een zwangerschapsmasker of een droge, jeukende huid? Schroom dan niet om jezelf te verwennen met een heerlijke bodylotion of een fijne crème voor je zwangere buik. Je huid voelt fijner aan en wie weet helpt het nog ook! Natuurlijk moet je goed voor jezelf zorgen en gezond eten, maar jezelf verwennen met dat lekkere stuk chocola (of die zure bom met slagroom) mag ook best af en toe. Zolang je guilty pleasure maar geen constante craving wordt die je niet kan weerstaan. Te misselijk om te snoepen? Verwen je zelf dan met dat ene leuke boek dat je al een tijd wilt lezen of die lekkere parfum (als je reuk niet is veranderd 😉). Je verdient het met al die zwangerschapssymptomen!