Voedingspatroon
Bevalling Voeding

Gezonde voeding tijdens je zwangerschap: zo pak je dat aan

dinsdag, 10 januari 2023

Tijdens je zwangerschap is gezond eten extra belangrijk. Niet alleen wanneer je graag fit wilt blijven, maar ook omdat het belangrijk is dat je lichaam de juiste bouwstoffen binnenkrijgt voor de groei van je kindje. Ben jij al op de gezonde tour of kun je nog wat extra hulp gebruiken? Deze vijf tips helpen je een eind op weg.

Eet gezond en gevarieerd

Jij en je baby hebben eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines en mineralen nodig. Deze voedingsstoffen heeft je kleine buikbewoner nodig om gezond te groeien en zich goed te kunnen ontwikkelen. Je baby haalt dit uit jouw voeding, jij haalt deze stoffen uit producten zoals brood, groenten, fruit, zuivel, noten, vis, peulvruchten, vlees, ei en bereidingsvetten. In een gezond menu zit vooral veel afwisseling. Je kunt bijvoorbeeld twee dagen per week vlees vervangen voor vis of goede vleesvervangers. Ook kun je per dag afwisselen met verschillende soorten groenten en fruit.

Let op de etenswaren die je niet kan eten

Tijdens je zwangerschap zijn er een aantal voedingsmiddelen die je beter niet kunt eten. Er kunnen stoffen in zitten die je ziek kunnen maken of die de ontwikkeling van je kindje in gevaar kunnen brengen. Het kan soms best lastig zijn om te weten wat je wel of niet kunt eten. Voorbeelden van wat je beter niet kunt eten tijdens je zwangerschap zijn: rauw vlees, rauwe vis en kazen gemaakt van rauwe melk. Wil je in één handig overzicht zien wat je wel en niet kunt eten tijdens je zwangerschap? Dat overzicht vind je hier.

Drink voldoende

Naast gezond eten is voldoende vocht drinken ook erg belangrijk. Drink tijdens je zwangerschap ongeveer twee liter vocht per dag. Water is de gezondste keuze, maar je kunt ook een paar keer op een dag wat anders drinken, zoals thee, melk of koffie. Let bij het drinken van koffie en thee wel op de hoeveelheid cafeïne die je binnenkrijgt. Ben jij zwanger in de zomermaanden? Bij warm weer is het extra belangrijk om voldoende te drinken. Drie liter water is dan voldoende.

Kook vooruit

Het kan soms best lastig zijn om tijdens je zwangerschap elke dag gezonde keuzes te maken. Kook daarom eens vooruit in de periodes dat je je goed voelt. Je kunt deze maaltijden invriezen. Zo heb je altijd iets gezonds achter de hand op dagen dat je geen puf hebt om te koken. Een verspakket is handig als je weinig inspiratie hebt. In een verspakket zitten alle ingrediënten die je nodig hebt plus het recept. Lekker én handig dus!

Eet voldoende, maar niet voor twee

Er heeft vast wel eens iemand tegen je gezegd dat je tijdens je zwangerschap voor twee moet eten. Dit is een fabel. Je hoeft tijdens je zwangerschap niet voor twee te eten. Het is wel belangrijk dat je voldoende eet en niet gaat diëten. In de laatste drie maanden van je zwangerschap hebben de meeste vrouwen ongeveer 300-400 kcal meer nodig dan normaal. Dit komt neer op een extra schaaltje kwark of een extra boterham.

Wil je meer informatie over voeding tijdens je zwangerschap? Lees het e-book Voeding tijdens je zwangerschap.