Volle(re) borsten, een prachtige buik en die befaamde 'pregnancy glow'. Zwevend op die blauwe/roze wolk. Zwanger zijn is één van de mooiste dingen om als vrouw mee te maken... maar hoewel het natuurlijk een prachtig geschenk is, is het niet allemaal rozengeur en maneschijn.Het kan dan wel allemaal een wonder zijn, onderstaande dingen maken het er niet per se leuker op…
Het is misschien wel één van de meest met zwangerschap geassocieerde kwaaltjes: die ellendige ochtendmisselijkheid. Maar hoewel het ochtendmisselijkheid wordt genoemd, kan de misselijkheid zich in de praktijk elk moment van de dag voordoen. Lig je dan met die zogenaamde zwangerschapsglow…
Tips:
- Neem direct nadat je bent opgestaan iets lichts te eten en te drinken
- Drink gedurende de dag af en toe wat gember thee
- Vermijd vet eten
Je kindje is er nog niet, of je hebt nu al slapeloze nachten… door het groeien van de baarmoeder, blijft er minder ruimte over voor de maag. Met als gevolg dat de zure inhoud van de maag omhoog komt, lekker hoor! Ook je veranderende hormoonhuishouding helpt niet echt mee (met name in het eerste trimester). Lang verhaal kort: fijn is het niet!
Tips:
- Eet meerdere kleine maaltijden gedurende de dag, in plaats van een paar grote. Kleine hapjes nemen en goed kauwen helpen ook.
- Zet je hoofdeinde iets omhoog als je gaat slapen. Als je helemaal vlak ligt, stroomt het zuur namelijk makkelijker je slokdarm in.
- Probeer te minderen met koffie, koolzuur en spicy en vet eten.
Je sleutels terugvinden in de koelkast, de verjaardag van je beste vriendin (bijna) vergeten, niks meer kunnen vinden in je ooit zo geordende huis en ga zo maar door. Zwangerschapsdementie is echt. Niet zo gek ook eigenlijk: je lichaam is immers druk bezig met het maken van je kindje. Geen zorgen dus, je geheugen komt vanzelf weer terug.
Tips:
- Zorg dat je altijd een klein notitieblokje in je tas hebt (of je telefoon) en schrijf zaken die je moet onthouden meteen op. Of maak lijstjes met dingen die je die dag wilt en moet doen
- Bewaar belangrijke spullen (telefoon, sleutels, portemonnee, etc) op een vaste plek in huis
- Eet vette vis zoals zalm, tonijn en haring. De omega-3 vetzuren kunnen helpen om de geheugenfunctie van je hersenen te verbeteren
Wanneer je buik vanaf het 2e en 3e semester zwaarder wordt, neemt de kans op die vervelende, zeurende pijn in je onderrug (en je billen en benen) ook toe. Door die groeiende buik raak je wat uit balans en om jezelf in evenwicht te houden, ga je (onbewust) meer achterover leunen. Met vaak rugklachten als gevolg.
Tips:
- Voorkom dat je lang moet staan en probeer netjes rechtop te staan en te zitten
- Check of je matras niet te zacht is. Slapen op een te zacht matras kan rugklachten verergeren. Probeer in ieder geval ’s nachts voorzichtig te draaien
- Blijf bewegen! Door een sterkere rug kunnen klachten verminderen. Probeer eens een les zwangerschapsyoga of speciale bootcamplessen voor aanstaande moeders.
Je leven voelt opeens als 10 seizoenen Goede Tijden, Slechte Tijden in één. Het ene moment huil je nog tranen met tuiten om die Page-toiletpapier reclame, het andere moment heb je de neiging om woest die tube tepelcrème naar het hoofd van je partner te gooien. Met al die hormonen die door je lichaam gieren, is je emotionele toestand nét even wat minder stabiel.
Tips:
- Doe het rustig aan en neem vaker even een pauze of momentje voor jezelf. Als je gestrest bent, is de kans op een emotionele uitbarsting groter
- Hoe beter je in je vel zit, hoe kleiner de kans op stemmingswisselingen. Slaap goed, leef gezond en beweeg voldoende
- Relativeer en accepteer! Het hoort er bij dat je nu even minder stabiel bent.
Probeer ondanks al die ongemakken vooral ook de genieten van de momenten dat je je wél goed voelt en energie hebt.