Hoe overleef ik de ochtendspits met mijn baby?

donderdag, 2 november 2017

De eerste weken na de geboorte gingen jij en je baby overal samen naartoe. Helaas moet je na je bevallingsverlof weer aan het werk. En dan kom je er ineens achter dat de doordeweekse ochtenden met een baby nét even anders zijn. Vroeg opstaan na een nachtje ‘niet-slapen’, je baby aankleden en eten geven, jezelf fatsoeneren, alle spullen pakken, je kleine naar de kinderopvang brengen en ook nog op tijd op je werk komen. Help, hoe dan?! Met deze tips kom jij de ochtendspits heelhuids door.

1. Leg alles van tevoren klaar

Oké, hier heb je eigenlijk helemaal geen zin in, maar het maakt écht een groot verschil. Als je alles wat je nodig hebt de avond van tevoren klaarlegt, scheelt het je ‘s ochtends al snel 15 minuten en vooral heel veel stress. Wat je allemaal klaarlegt?

  • Kleding: zowel voor jezelf als je baby. Dan hoef je ’s ochtends niet meer opzoek naar een passende outfit of het andere sokje van je kindje. Leg meteen een schone handdoek en schoon ondergoed neer voor jezelf, of douche ’s avonds voordat je gaat slapen. Dan schiet je ’s ochtends direct in je kleren.
  • Je werktas: inclusief alles wat je de volgende dag op je werk nodig hebt.
  • De tas of het koffertje voor je kindje: met hierin, flesjes, luiers, een knuffeltje, een schone set kleding en afhankelijk van de vorm van opvang ook voeding. Alles wat je baby nodig heeft bij de opvang of gastouder.
  • Lunch: smeer alvast je boterhammen voor op je werk. Bewaar ze in de koelkast, dan blijven ze vers.

2. Calculeer extra buffertijd in

Timemanagement is key tijdens de ochtendspits. Je staat al vroeger op dan je ooit hebt gedaan, en toch is het handig om nóg wat extra buffertijd te berekenen in je ochtendplanning. Hierdoor heb je net die paar minuutjes extra en ga je een stuk minder gespannen de deur uit.

Houd ook rekening met een langere vertrektijd. Ga je normaal rond 8 uur de deur uit? Vertrek nu dan om kwart voor 8. Voordat je de buggy en andere spullen in de auto hebt geladen en je baby veilig in het autostoeltje zit, ben je zo 10 minuten verder.

3. Mama eerst

Maak eerst jezelf klaar voordat je je baby wakker maakt of voordat je baby wakker wordt. Wordt je kindje altijd rond 7 uur wakker? Sta dan om half 7 op. Dan heb je rustig de tijd om te douchen, je aan te kleden en te ontbijten met een kopje koffie. Het is even wennen, maar je biologische klok went eraan, trust us.

4. Taakverdeling

Sta je samen met je partner op? Maak dan een strakke taakverdeling, zeker de eerste weken. Spreek af wie in de ochtend de kleine uit bed haalt of wakker maakt, je kindje aankleedt, wie zijn fles en/of ontbijt geeft en wie hem vervolgens naar de kinderopvang brengt. Wissel regelmatig van ‘rol’. De ene week geef jij je kindje zijn ochtendhapje, terwijl je partner onder de douche duikt en je baby vervolgens naar de kinderopvang brengt. De andere week ruilen jullie de taken om. Vele handen maken licht werk, toch?

5. Think inside the box

Moet je last minute nog alle jassen bij elkaar rapen, je tandenpoetsen, toch dat andere paar schoenen aan of nog even snel naar het toilet? Leg je baby dan even in de box of in de wipstoel. Dan heb jij je handen vrij en heeft je kindje een momentje om te spelen voordat jullie de deur uit gaan.

6. Vaste plekjes voor je spullen

En als je dan net de deur uit wilt gaan, kan je je sleutel niet vinden… Nope, dat gaat jou niet gebeuren! Leg de spullen die je dagelijks gebruikt op vaste plekken en je raakt ze nooit meer kwijt. Een sleutelboom of bakje bij de deur kan al wonderen verrichten. Dit scheelt misschien nog wel de meeste tijd.

7. Tijdelijk minder werken

Niet een echte tip voor de ochtendspits, maar wel iets dat veel kersverse ouders vergeten. Wil jij in het begin nog een beetje wennen aan het moederschap in combinatie met werken? Dan kan je ouderschapsverlof overwegen om wat langer thuis te blijven en voor je kindje te zorgen. De uren die je opneemt worden niet uitbetaald, dus bereken eerst goed welke gevolgen dit heeft voor je salaris. Is het voor jou financieel haalbaar? Kijk dan of je ouderschapsverlof op kan nemen en bespreek dit met je werkgever.

www.24baby.nl