Advertorial

Borstvoeding geven? Tips voor een succesvolle start

donderdag, 31 augustus 2023
Als je graag borstvoeding wilt geven zijn de eerste uren na de geboorte van je baby een belangrijk moment. Om goed van start te gaan, geven wij je hier een aantal tips voor een succesvolle borstvoedingsperiode.

Het eerste uur na de geboorte van je baby is een bijzonder moment voor jou als ouder: een moment waar je weken naartoe hebt gewerkt. Wanneer je graag borstvoeding wilt geven is het eerste uur – ook wel het ‘magische uur’ genoemd – het beste moment om aan de slag te gaan. Het kan zijn dat het niet meteen lukt, maar geen zorgen, jij en je baby moeten tenslotte allebei jullie draai vinden. Het is goed om te weten dat het aanleggen en zuigpatroon van je baby, helpen om je melkproductie op gang te brengen. Zorg voor zoveel mogelijk huid-op-huid contact, op bijvoorbeeld je blote borst. Neem dit moment ook om te knuffelen met je baby, waardoor oxytocine, ook wel genoemd het ‘liefdeshormoon’, door jullie lichamen vrijkomt, wat zorgt voor een fijn en ontspannen gevoel. Dit helpt ook bij het vrijkomen van colostrum – de eerste melk van dikker en geler textuur, bomvol voedingstoffen, antistoffen en eiwitten voor je baby.

In sommige gevallen, kan het zijn dat je baby (nog) niet in staat is om te drinken, of fysiek (nog) niet bij je kan zijn. Dan is het een goed idee om alvast te kolven, zo kun je gemakkelijk je melkproductie op gang brengen en je baby je moedermelk geven. In de meeste ziekenhuizen is er een Medela Symphony aanwezig, een professionele huurkolf aanbevolen door verloskundige en zorgprofessionals en te huur bij bijvoorbeeld apotheken maar ook via online winkels. Hoe eerder je start met kolven in dit geval, hoe beter je melkproductie zal zijn op de lange termijn.

Eerder werd benoemd dat het aanleggen van je baby kan helpen je melkproductie op gang te brengen. In het begin is het verstandig hier aandacht aan te besteden zodat jij en je baby het goed kunnen doen, niet alleen voor het praktische, maar ook om een fijne ervaring te hebben. Neem hier zeker je tijd voor en wees niet bang iets te proberen wat je fijn lijkt. Een effectieve manier is om je baby met zijn buik op die van jou te leggen met je tepel richting zijn bovenlip of neus (zo ligt je baby op je juiste hoogte). Bied je tepel aan door het rustig over zijn lip te bewegen zodat zijn mond wijd opent. Zorg ervoor in dit proces dat jij je niet richting je baby beweegt of draait, maar druk je baby tegen je aan. Als het goed is, neemt je baby een grote hap om te drinken.