Borstvoeding, het lijkt vaak zo simpel, maar de werkelijkheid valt soms best tegen. Als borstvoeding te eerste paar keer niet lukt, maak je dan ook vooral geen zorgen. Dit is heel normaal. Met deze 3 tips kun je je vast een beetje voorbereiden.
Zit of lig je lekker? Heb je een ontspannen houding gevonden die je makkelijk kunt volhouden. Een goede houding is belangrijk tijdens het borstvoeden.
Tip! Ga je zitten? Ondersteun dan je rug en nek bijvoorbeeld met kussens.
Naast een prettige houding voor jezelf is het aanleggen van je kindje de basis van het borstvoeden. Aanleggen is de manier waarop de baby bij jou drinkt. Wanneer je baby goed is aangelegd, krijgt hij voldoende melk uit de borst, maak jij voldoende melk aan en niet onbelangrijk kun je vervelende kwaaltjes (zoals tepelkloven) en pijn voorkomen.
Is het tijd om te voeden? Neem dan je baby lekker in je armen en zorg ervoor dat eventuele kledingstukken zoals een bh of hemd je baby hierbij niet belemmeren. Draai je baby zo dat jouw tepel naar zijn bovenlip of neusje wijst. Als je baby wilt drinken aan de borst zal hij zijn mondje wijd openen. Leg je baby aan, wanneer zijn mondje op z’n wijdst geopend is. Belangrijk dat hij nu een groot gedeelte van je tepelhof in zijn mond neemt en niet allen het puntje van je tepel.
Best een spannend gedeelte, want drinkt je baby wel goed en hoe weet je nu of zijn buikje vol is? Als je baby goed is aangelegd en je duidelijke slik- en drinkbewegingen bij hem ziet, kun je er in principe vanuit gaan dat hij goed drinkt. Je baby geeft zelf aan wanneer zijn buikje vol is. Is hij klaar met een borst, dan is het tijd voor een boertje. Eventueel herhaal je dit ritueel bij de andere borst.
Tip! Laat je je baby net zo lang drinken als hij wil, je lichaam weet dan namelijk precies hoeveel melk het weer moet aanmaken.
Gaat het voeden niet goed, twijfel je of heb je vragen over borstvoeding? Schakel dan altijd hulp in van een kraamverzorgster of lactatiekundige. Elke situatie en lichaam is immers ook uniek
- Dit moet je weten over borstvoeding
- Borstvoeding: 5 feiten en fabels
- Kolven op werk: geen stress!