Voeding

4x heerlijke groente hapjes voor je baby

maandag, 20 april 2020

Als je baby tussen de vier en zes maanden oud is, begin je meestal met het eerste vaste groente- en fruithapje.
Geadviseerd wordt om te beginnen met een aantal lepeltjes per dag van een prakje groente of fruit. Zo kan je kleintje wennen aan de nieuwe smaken en texturen. Deze eerste groente- en fruithapjes vervangen de borstvoeding of flesvoeding niet. Je kindje went in zijn eigen tempo aan het eten van vaste voeding.
Is je kindje helemaal gewend aan vaste voeding en wil je wel wat variëren dan hebben wij een aantal lekkere recepten voor een verantwoord hapje.

Wortelhapje ( vanaf 4 maanden)

Vanaf 4 maanden mag je baby beginnen met een paar hapjes vast voedsel. Hieronder een simpel wortelhapje om mee te beginnen.

Wat heb je nodig:

- wortel

- moedermelk of olie

Hoe maak je het: snij de worteltjes in kleine stukjes en kook ze ongeveer 10 minuten in een pan. Giet de pan af en pureer de worteltjes tot een glad papje. Voeg eventueel nog een klein beetje olie of moedermelk toe om het iets smeuïger te maken.

Avocado puree met zoete aardappel (vanaf 6 maanden)

Een lekker groente recept voor een avondhapje met 2 bekende ingrediënten.

Wat heb je nodig:

- avocado

- zoete aardappel

- boter

Hoe maak je het: Schil 1 of 2 kleine aardappels en snijd ze in kleine blokjes. Kook de aardappelblokjes 15 minuutjes en bewaar wat van het kookvocht. Snij de avacado en schep het vruchtvlees er uit. Doe alles bij elkaar, en voeg een klein beetje boter toe. Pureer het tot een smeuïg hapje.

Koolvis met erwtjes en rijs (vanaf 8 maanden)

Een heerlijk gezond hapje met vis. Als je baby al wat meer gewent is aan vast eten kan je beginnen met een gezond prakje met vis.

Wat heb je nodig:

- koolvis

- erwten

- rijst

- margarine of olijfolie

Hoe maak je het: kook de koolvis en de erwtjes in een pan met water voor ongeveer 10 minuten. Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op het pak. Als alles gekookt is, giet je de rijst en erwtjes af. Doe alle ingrediënten bij elkaar en doe er een klein beetje margarine of olie bij, prak ze met een staafmixer door tot een smeuïg geheel! Eetsmakelijk.

Een groenteprakje ( evt met gehakt) ( vanaf 8 maanden)

Een lekkere avondmaaltijd voor jouw kleintje boordevol groenten. Je kunt hem serveren mét of zonder pasta. En wil je afwisselen? Dan kun je hem ook serveren met rijst of een boterham.

Wat heb je nodig:

-Halve aubergine

- Halve courgette

- 2 wortels

- Kwart theelepel oregano

- Kwart theelepel basilicum (een vers blaadje kan ook)

- 2 eetlepels pasta

- Evt. wat gehakt

Hoe maak je het: Was de groenten, schil en snijd de groenten in kleine blokjes- Stoom of kook de groenten gaar en pureer ze met wat kookvocht (of moedermelk). Wil je de ratatouille serveren met pasta of rijst, kook dan de pasta of rijst gaar en serveer dit bij de ratatouille. Gehakt aanvullen

Ook lekker:

- 5x babyproof waterijsjes
- recept baby-ontbijtje
- tips voor gezonde alleseters