Voeding

Alles over borstvoeding geven

dinsdag, 14 december 2021

Hoe werkt kolven, hoe vaak borstvoeden, hoeveel en tegen welke problemen kan ik aanlopen? In eerste instantie klinkt borstvoeding romantisch. Een fijn moment van samenzijn met je kleintje. Maar vergeet niet: het is ook een behoorlijke investering en je moet er écht wel wat moeite voor doen. Dat het een prachtig en natuurlijk fenomeen is, is zeker. Maar je voelt zelf het beste aan of borstvoeding bij je past en wat je een reden vindt om er wel of niet aan te beginnen of ermee door te gaan. Probeer er al over na te denken tijdens je zwangerschap.

Hieronder lees je veelgestelde vragen over borstvoeding geven.

Wat zijn de voordelen van borstvoeding geven?

Een greep uit de feitjes, maar nogmaals: ieder kiest voor zich of borstvoeding of flesvoeding bij haar past.

  1. Moedermelk bevat alles wat je baby nodig heeft: denk aan precies de juiste hoeveelheden aan eiwitten, vetten, vitaminen, mineralen, etc.
  2. Moedermelk heb je altijd bij de hand en heeft altijd de juiste temperatuur.
  3. Borstvoeding zorgt voor een sneller herstel van de baarmoeder, beschermt je tegen bloedingen en bovendien krijg je sneller je oude figuur terug.
  4. Je baby wordt beter beschermd tegen infecties, denk aan darminfecties of oorontstekingen.
  5. Innig contact tussen moeder en baby is goed voor de band.

Welke problemen kan je ervaren bij borstvoeding?

Moedermelk is altijd beschikbaar, heeft altijd de juiste temperatuur en de samenstelling ervan is helemaal afgestemd op jouw baby. Oké, overstag zou je denken maar je kunt wel degelijk ook tegen wat problemen aanlopen waar je je van te voren niet bewust van was.

  1. De melkproductie komt helemaal niet op gang…
  2. Wel eens gehoord van een borstontsteking of een verstopt melkkanaaltje? Vaak wordt deze ontsteking veroorzaakt door bacteriën. Die dringen hoogstwaarschijnlijk via een tepelkloof of andere verwonding aan de tepel in de borst. Als je last hebt van tepelkloven, krijg je echter niet altijd een borstontsteking.
  3. Spruw: een schimmelinfectie bij zuigelingen. Veelal veroorzaakt door Candida Albicans. Het ongemak en de pijn die dat in de mond van de baby veroorzaakt, kan leiden tot onvoldoende melkinname met als gevolg onvoldoende melkaanmaak en pijnlijke tepels bij de moeder.
  4. Een te kort tongriempje van je pasgeboren baby waardoor hij/zij slecht kan drinken uit de borst.

Hoelang kan je borstvoeding geven?

Wanneer je stopt met borstvoeding, is natuurlijk aan jezelf. Sommigen doen het een paar dagen, een paar weken of sommigen zelfs maanden. Elke dag is een cadeautje. De gezondheidsvoordelen zijn het grootst naarmate je langer borstvoeding geeft. Zes maanden uitsluitend borstvoeding wordt daarom aangeraden. Na deze periode heeft je baby bijvoeding nodig. Je kunt er dan voor kiezen voorzichtig en geleidelijk te stoppen.

Kan je borstvoeding geven na het drinken van glas wijn / alcohol?

Alcohol en je baby gaan niet goed samen. De snelheid waarmee je als moeder alcohol afbreekt, is belangrijk om te kunnen bepalen wanneer je weer veilig borstvoeding kunt geven. Alcohol wordt meestal met een snelheid van 15 tot 20 mg/dl per uur afgebroken. Klinkt ingewikkeld, onthoud: na eén glaasje minimaal 2 uur wachten met voeden. Lastig? Moedermelk is ook goed in te vriezen of te bewaren in de koelkast.

Heeft wat ik eet invloed op borstvoeding?

Over het algemeen kun je lekker je tanden zetten in je favoriete maal. Wel is de smaak van de moedermelk afhankelijk van wat jij eet. Zo maakt je baby alvast kennis met verschillende smaken wanneer hij vanaf 4 maanden begint met vaste hapjes. Heeft je baby last van krampjes als jij bepaalde voedingsstoffen tot je neemt, probeer het gebruik daarvan dan iets te minderen of te staken.

Gaat werken en borstvoeding geven samen?

Veel moeders kiezen ervoor te stoppen met borstvoeding als ze weer gaan werken. Natuurlijk vergt het wat van je, aan tijd en energie. Weet dat je gedurende de eerste 9 maanden sowieso ‘in de baas zijn tijd’ mag kolven in een ruimte die de werkgever jou ter beschikking stelt. Geen probleem dus om een borstvoedingspauze op je werk in te lassen. Misschien ben je geneigd twee keer lang te kolven maar meerdere keren wat korter zorgt ervoor dat je borsten gestimuleerd blijven, zodat je melkproductie beter op peil blijft. Overleg dit met je werkgever.

Hoe bouw ik borstvoeding af?

Borstvoeding afbouwen duurt 2 tot 4 weken. Stop niet te snel om borstontsteking te voorkomen. Een paar handvatten:

  1. Maak of gebruik een afbouwschema, deze vind je heel veel online.
  2. Houd als richtlijn aan: één voeding per week minder (afhankelijk van de hoeveelheid voeding).
  3. De late middagvoeding of vroege avondvoeding lijkt de beste optie om te laten vervallen.
  4. Vervang nooit twee opeenvolgende voedingen om de kans op borstontsteking te verkleinen.

Ben je er niet helemaal zeker van? Je kunt altijd contact opnemen met een lactatiedeskundige om ervoor te zorgen dat je de borstvoeding op een, voor jou, beste en meest verantwoorde manier afbouwt.