Allesetertjes
Voeding

5 tips voor gezonde allesetertjes

woensdag, 10 november 2021

Als je kunt kiezen is het simpel. Het liefst willen we natuurlijk allemaal dat onze kleintjes alles lekker vinden en altijd goed eten. Makkelijker gezegd dan gedaan... Hoe krijg je nou zo’n allesetertje?

Tip 1: Start bijtijds

Wist je dat je kleintje zijn smaak ontwikkelt in de eerste 1000 dagen? De consultatiebureaus in Nederland adviseren om met vier maanden te starten met vast voedsel. Denk jij dat je kind er nog niet aan toe is? Dan kun je ook met uiterlijk zes maanden beginnen.

Tip 2: Gevarieerd eten

Hoe meer ingrediënten en gerechten ze mogen proberen, hoe beter. Uiteraard blijft het van belang om goed in de gaten te houden welke producten bij welke leeftijd gegeten mogen worden.

Tip 3: Herhalen, herhalen, herhalen

Een baby of peuter heeft tot wel tien keer proeven nodig om zijn smaak te ontwikkelen. Geef vooral niet op als je kleintje het hapje de eerste keer niet lekker vindt. Dat ligt dus zeker niet aan de kookkunsten van de maker.

Tip 4: Feest aan tafel

Als je kind het leuk vindt om aan tafel te zitten, ben je al halverwege. Kinderen houden van spelen en gezelligheid. Zorg dus dat het een feestje wordt als er gegeten moet worden.

Tip 5: Wees lief voor jezelf

Allesetertjes krijg je helaas niet over één nacht ijs. Vrijwel elke baby of peuter heeft wel periodes dat het moeizaam gaat met eten. Forceren heeft geen zin. Moeilijk maar waar; hoe minder jij ermee zit, hoe sneller het over gaat.