Verzorging

4 tips voor een schone dreumes of peuter

dinsdag, 17 maart 2020

Hygiëne is erg belangrijk, niet alleen voor je dreumes en peuter maar ook voor jezelf. Veel kinderen vinden het niet altijd een pretje om hun handjes te wassen of haartjes te kammen. En soms vergeten we het ook. Hieronder 4 hygiënetips die bijdragen aan een schone(re) dreumes en peuter.

1. Handen-was-lied

Het wassen van onze handen zorgt voor een goede gezondheid en minder kans op infecties. Het is bekend dat we na het plassen handen wassen maar er zijn nog meer momenten waarop het aan te raden is om het ook te doen! In het begin vergeet je het, maar zodra het in het systeem van jou en je dreumes zit komt het goed. Ook is het belangrijk om 20 seconden lang je handen te wassen, dat klinkt lang maar dan weet je ook zeker dat je handjes goed schoon zijn.

Op welke momenten was je je handen?
- Na een wc bezoekje
- Voor en na het eten
- Nadat je je neus hebt gesnoten of hebt geniest
- Na het buitenspelen
- Na het spelen met huisdieren
- En natuurlijk op de momenten dat de handjes zichtbaar vies zijn door lekker te kliederen.

Handjes wassen vinden kleine kinderen niet altijd een feestje, daarom moet je ze zelf leuk maken! Koop bijvoorbeeld samen de zeep en laat je peuter er eentje kiezen zo betrek je hem in het proces. Daarnaast is het ook leuker als je samen je handen wast en niet alleen. Dus mama of papa, was je handen wanneer je peuter dit doet en geef het goeie voorbeeld. Heeft je mini er nog steeds geen zin in, zoek dan het handen-was-lied eens op! Op Youtube zijn verschillende liedjes te vinden, en zing vooral lekker mee terwijl je je handen wast.

2. Handje voor je mond als je niest of hoest

Oké, het is waar. Nog beter is om in je elleboog te niezen of hoesten maar dit is soms nog wat lastig voor kinderen. Zodra je kindje ongeveer 1,5 jaar is zal hij weten wat zijn ‘handjes’ en zijn ‘mond’ is en kun je dit goed gaan oefenen. Doe het zelf voor en wijs je kindje er op wanneer hij het vergeet. En als je dan toch bezig bent, leer ze er direct bij dat wanneer iemand niest je ‘gezondheid’ zegt.

3. Neus snuiten

Dit is de minst favoriet en je dreumes loopt er maar al te graag voor weg. Je neus snuiten! Het snuiten van je neus is ook best een moeilijke opgave: je moet opeens blazen door je neus en dat is een hele opgave. Daarnaast is die zakdoek in je gezicht ook geen pretje. Probeer het te oefenen en maak er feestje van door de (schone) tissues in de rondte te gooien en weg te blazen door de lucht. Daarna wordt het snuiten van een neus, als het nodig is, ook niet meer een mission impossible!

4. Haartjes wassen

Haren wassen kan soms best spannend zijn, je krijgt wat shampoo in je haar en je moet je ogen goed dicht houden en je hoofd achterover doen. Veel kindjes vinden dit geen pretje. Haren wassen hoeft echt niet elke dag en tenzij er zand of iets anders in zit hoef je het maar één keer per week te doen. Kies voor een milde shampoo die niet de ogen prikt en bij veel klitten gebruik je een conditioner. Dit maakt het kammen een stuk makkelijker. Laat je mini ook zelf zijn haartjes wassen en vertel stap voor stap wat je gaat doen zodat hij/zij weet wat er komen gaat. Ook zijn er boekjes over haartjes wassen die je kindje kan voorbereiden en kan laten zien wat er gaat gebeuren.

Kinderen blijven kinderen en dat betekent dat ze er geregeld een kliederboel van maken. Een spik en span kind zit er dan ook niet in. Probeer na elke kliederboel het weer schoon te maken en laat ze voor de rest hun gang gaan en de wereld ontdekken.