Slapen

Tips om je baby te laten slapen als een roos

maandag, 29 maart 2021

De baby is er! Waar je heel lang op gewacht hebt, is nu eindelijk werkelijkheid. Uren van knuffelen en wiegen zijn aangebroken. Natuurlijk is het heerlijk en logisch dat je kindje nu op nummer 1 staat. Maar toch is het wel lekker (én belangrijk!) dat, naarmate je baby wat ouder wordt, je af en toe even je handen vrij hebt om ook je eigen dingen te kunnen doen. En dan is het fijn als je kleine spruit ook de slaap kan vatten in zijn/haar eigen bedje in plaats van in de vertrouwde armen van mama. ‘s Nachts maar ook over overdag.

Let op: in het begin weet je kindje niet wat hem/haar overkomt. Van een warme buik opeens in een wiegje….raar! Het is dan ook heel normaal dat het even duurt voordat je baby eraan toe is om in een eigen wiegje te slapen (ook overdag). En vergeet niet (hoe cliché het ook is): ieder kind is anders, geen zorgen als het bij jou nog even niet zo lekker lukt als bij die ene buurvrouw die ook net bevallen is.

Hoe dan?

Denk jij dat soms ook…hoe dan? Tsja, terwijl het lijkt alsof het andere moeders altijd voor de wind gaat, sjouw jij je wat af met je kleintje. Maar echt geloof ons, ook zij staan met zeiknatte haren van de douche, in hun nakie, in de woonkamer aan de boxmobiel te draaien…echt. Het is heel normaal dat je nog moet wennen aan het leven met een nieuw gezinslid en tijd voor jezelf er voorlopig weinig in zit…

Maar goed, over dat slapen. Als je baby eenmaal de drie maanden gepasseerd is en het slapen in een eigen bedje nog niet zo wil lukken, kijk dan eens of je iets hebt aan deze handvatten:

- Inbakeren: veel baby’s slaan zichzelf wakker en ervaren onder een dekentje niet die geborgenheid zoals in de buik van mama. Kijk eens of inbakeren helpt. Hiervoor zijn veel soorten inbakerzakken, slaapzakjes e.d. op de markt maar met een grote hydrofiele doek en een beetje hulp van Instagram en/of YouTube moet dit ook al prima lukken!

- Baby relax sleep pro app: stofzuigen, je haar föhnen…hartstikke leuk maar zeg zelf: in dat beetje me-time duik je liever even met een Netflix serietje op de bank. Gelijk heb je! Maar wist je dat die geluiden van de stofzuiger wel heel goed kunnen werken om je baby rustig te maken? App installeren dus; wie niet waagt, wie niet wint…

- Herken de vermoeidheidssignalen: aan de oortjes friemelen, in de oogjes wrijven…ben er op tijd bij! Zorg dat je kindje niet oververmoeid raakt en leg hem of haar op tijd weg om te slapen. En dan het liefst wakker: dan leert je baby zelf in slaap te vallen. Oefening baart kunst!

- Zorg dat je baby altijd weet dat je in de buurt bent. Praat zachtjes tegen je kleintje en aai over zijn/haar bolletje om hem tot rust te brengen. Ga niet met je baby spelen en neem hem/haar niet uit bed.

- Overdag op je tenen lopen is niet nodig! Tsja, die wasmachine moet toch draaien en een lekker muziekje op de achtergrond moet ook kunnen. Natuurlijk is het belangrijk dat je kindje aan zijn/haar rust komt maar overdrijf niet. Je wilt immers wel dat je baby aan een beetje omgevingsgeluid went, toch? Zorg ’s nachts wel voor een donkere kamer om je baby het verschil te laten leren kennen tussen dag en nacht. Daar heb je zelf ook veel baat bij!