Zwanger

De huid tijdens je zwangerschap!

vrijdag, 27 maart 2020

Zwangerschapsstriemen voorkomen

Meestal begint je zwangere buik pas te groeien vanaf de derde zwangerschapsmaand. Door de snelle groei kunnen zwangerschapsstriemen op je buik en borsten ontstaan. Dit zijn kleine scheurtjes in het onderhuidse bindweefsel van de huid, die ontstaan als gevolg van de toenemende spanning. Zwangerschapsstriemen -ook striae genoemd- zijn vaak eerst rood-blauw van kleur. Later worden ze wit en vallen ze minder op. Ze zijn niet schadelijk maar ontsieren het huidoppervlak en zijn helaas blijvend.
Door je huid soepel te houden en dagelijks in te smeren met een olie help je striae voorkomen. Een soepele huid is immers flexibel en rekt gemakkelijker mee. Start hiermee vanaf het begin van je zwangerschap en blijf smeren tot drie maanden na de geboorte.

Jeuk tijdens de zwangerschap

Tijdens je zwangerschap kun je last krijgen van een droge, gespannen en jeukende huid. De kriebel kan zich naar je hele lichaam uitbreiden. Vooral ’s nachts kan er last van hebben. De oorzaak is dat tijdens je zwangerschap je hele immuunsysteem door elkaar wordt gegooid. Je huid goed verzorgen met een voedende olie of bodylotion brengt verlichting. Na de geboorte verdwijnt de jeuk vanzelf.

Pigmentveranderingen in de zwangerschap

Ook kan de huid op bepaalde plaatsen van je lichaam donkerder worden. Dit gebeurt onder invloed van een hormoon dat tijdens de zwangerschap wordt afgescheiden door de hypofyse. Je tepels kunnen donkerder worden en je kunt een verticale donkere streep op je buik krijgen: de linea nigra.
Ook moedervlekken kunnen veranderen. Onder invloed van de zon wordt de verkleuring meer uitgesproken, dus vermijd direct zonlicht en gebruik een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor. Na de bevalling verdwijnt de verkleuring meestal geleidelijk.

Gezichtsvlekken of zwangerschapsmasker

Een zwangerschapsmasker ontstaat door blootstelling aan zonlicht in combinatie met de hormonen oestrogeen en progesteron die de aanmaak van pigment stimuleren. Deze bruine of gelige vlekjes verschijnen vooral op je voorhoofd, neus, lip en wangen. Ze zijn ontsierend maar volkomen onschuldig. Na de bevalling verdwijnen de verkleuringen meestal geleidelijk.

Borsten

Tijdens je zwangerschap worden je borsten groter, voller en gevoeliger. Ze kunnen gespannen aanvoelen. Ook prikkelingen en pijn in de borsten of tepels zijn volkomen normaal. Het gebied en de klieren rond de tepels kunnen donkerder en groter worden.
Om eventueel ongemak te verlichten kun je je borsten na het douchen met koud water afspoelen. Masseer ze daarna met een voedende olie. Bijkomende voordeel is dat je striemen op je borsten helpt voorkomen.

Meer artikelen van Weleda lezen? Bekijk ze hier:

- Babyverzorging tijdens de eerste maanden