Zwanger

Eten tijdens je zwangerschap, wat mag je wel en wat niet?

woensdag, 20 november 2019
Als je zwanger bent kun je niet lukraak meer alles eten. Er zijn verschillenden voedingsmiddelen die je tijdens zwangerschap beter even kunt laten staan. Je kindje eet immers met jou mee en dus is het erg belangrijk om gezond en gevarieerd te eten.

Met deze tips weet je precies welke voeding je wél en niét kunt eten als je zwanger bent.

Vlees

Er zijn verschillen soorten vlees die je beter kunt laten liggen tijdens je zwangerschap. Met name rauw vlees wordt afgeraden. Hier kunnen verschillende ziekteverwekkers in zitten die schadelijk zijn voor je kindje. Hieronder een lijstje met de vleessoorten die je tijdens je zwangerschap worden afgeraden.

- tartaar

- carpaccio

- ossenworst

- theeworst

- chorizo

- niet door gebakken vlees (zoals biefstuk)

- salami

- parmaham

- boerenmetworst

- rauwe ham

- filet americain

Vis

Vis is een goed voedingsmiddel tijdens je zwangerschap. In vis zitten namelijk vetzuren die een grote rol spelen bij de ontwikkeling van de ogen en hersentjes van je kindje. Er wordt dan ook aangeraden om twee keer vis per week te nuttigen. Toch zijn er enkele soorten die je beter kunt laten staan:

- alle soorten gerookte vis, bijvoorbeeld paling en zalm

- rauwe schelp- en schaaldieren

- tonijn (uit blik mag wel)

- vacuümverpakte vis zoals zalm en makreel.

- snoekbaars

- paling

- rauwe vis bijvoorbeeld verwerkt in sushi

- zwaardvis

- haai

- koningsmakreel

Kaas en eieren

Gelukkig mag je vrijwel alle kazen eten zolang ze niet gemaakt zijn van rauwe melk. Let hier dus op bij het kopen. Wanneer een kaas gemaakt is met rauwe melk kan dit de liseriabacterie bevatten. Ook eieren mag je eten, dus als je lieftallige partner je ontbijt op bed komt bezorgen, hoef je dit niet af te slaan ;). Let wel op producten waar rauw ei in zit ( zoals sommige mayonaises). Rauwe eieren worden namelijk wél afgeraden tijdens je zwangerschap.

Overige producten

Naast de bovenstaande producten zijn er nog paar producten waar je rekening mee moet houden. Zo is het beter om maximaal één kopje koffie per dag te drinken. En houd je van dropjes, eet hier dan ook niet te veel van. Dropjes kunnen gemakkelijk je bloeddruk verhogen. En algemeen bekend, drink je hele zwangerschap geen alcohol.

Naast deze heel waslijst met dingen die je niet mag eten of drinken, zijn erg gelukkig genoeg dingen die je niet hoeft over te slaan. Staat je lievelingsproduct hierboven, dan is het even afzien de komende negen maanden maar uiteindelijk is het het allemaal waard!

Ook leuk:

- De meest voorkomende zwangerschapssymptomen

- Sporten tijdens je zwangerschap, tips en tricks

- Dit had je eerder willen weten over je kraamtijd