Ontwikkeling

Speelgoed voor de juiste fase van je kind

dinsdag, 9 november 2021

Soms is het lastig om te bepalen wanneer je kindje klaar is voor een bepaald speelgoedproduct. Het ene kindje van anderhalf jaar is heel goed in een legpuzzel, waarbij het andere kindje van dezelfde leeftijd alleen nog interesse heeft om de puzzelstukken in de mond te nemen. Op de verpakking van speelgoed wordt altijd een leeftijdsadvies gegeven. Hoe kan jou dit helpen om je kindje speelgoed te geven dat past bij zijn of haar ontwikkelingsfase? 

Geschikt speelgoed voor je kindje

Bij de geboorte van een kindje krijg je vrijwel altijd speelgoed en kleding cadeau van vrienden en familie. Leuk en ontzettend fijn, maar er komt ineens zoveel speelgoed in je huis! Dan is het geen optie om al het diverse speelgoed op één hoop te gooien.

Wat een baby of kindje interessant vindt, is afhankelijk van de leeftijd – en natuurlijk karakter. In de eerste twee jaar leren baby’s heel veel door te spelen en samen met jou te spelen. Je kan ze extra stimuleren door passend speelgoed aan te bieden. Het is uiteraard niet onbekend dat spelen een bijdrage biedt aan de ontwikkeling van de oog-handcoördinatie en de fijne en grove motoriek stimuleert. Wanneer je kindje drie maanden oud is, grijpt het naar speeltjes of houdt het een stevig speeltje vast (fotomomentje!).

Maar welk speelgoed geef je eerst en past bij de ontwikkelingsfase van je kindje? Sorteer het gekregen speelgoed allereerst op leeftijd en veiligheid. Op de verpakking van het speelgoed staat altijd een leeftijdsadvies. Niet elk speelgoedproduct is veilig of geschikt voor de leeftijd van je kindje. Het speelgoed kan kleine onderdelen bevatten die zorgen voor een kans op verstikkingsgevaar.

Daarnaast kan het zijn dat het speelgoed geen kleine onderdelen bevat maar te lastig is voor een kind van 1 jaar en om die reden nog niet geschikt is. Als het te lastig is, kan dat voor de nodige frustratie zorgen. De houten treinbaan met als leeftijdsadvies 3+ jaar is voor elk kindje leuk om te zien, echter dit product bevat kleine onderdelen én de speelbeleving past zeer waarschijnlijk niet bij een kindje onder de 3 jaar. Ze kunnen ten eerste nog geen treinbaan maken en ten tweede zullen ze nog niet de fantasie hebben om hiermee te spelen. Het beste is om dit speelgoed pas te geven als ze hier de juiste leeftijd voor hebben en echt klaar zijn voor deze speelbeleving.

Little Dutch speelgoed

Ken je Little Dutch al? Little Dutch is een lifestylemerk met een breed assortiment aan baby- en kinderkameraccessoires en -producten. Het merk is met name bekend geworden door het bedtextiel. Sinds geruime tijd heeft Little Dutch ook veel speelgoed in het assortiment. Van zachte knuffels tot houten keuken, er is heel veel keus! Baby’s houden van onze knuffelkonijnen en peuters vinden onze houten scooter helemaal het einde. Daar tussenin zit nog veel variatie. Het speelgoed is voorzien van mooie zachte kleuren mint, roze en blauw. De kleuren passen bij de textielcollecties van Little Dutch en staan in vrijwel elk interieur mooi. Want om heel eerlijk te zijn, dát is ook best fijn. Het oogt neutraal in je woonkamer maar valt een ieder op omdat het mooi is en door het gebruik van mooie, zachte kleuren. Heb je nu Little Dutch speelgoed in huis, maar kan je kindje er nog niet mee spelen? Zet het dan op een mooi plekje in de babykamer – waar je kindje nog niet bij kan - als eye-catcher.

Zoek je een geschikt cadeau en weet je nog niet goed wat je wilt geven? Zoek speelgoed passend bij de leeftijd en kijk naar wat voor speelgoed jouw kleintje leuk vindt. Dat is soms nog moeilijk te bepalen als ze klein zijn. Toch kun je aan de motoriek aflezen of ze goed kunnen omgaan met de houten tuimelringpiramide of voorkeur hebben om te rijden met auto’s. Daarnaast kun je je afvragen of je juist een vaardigheid wilt stimuleren, zoals het spelen met de activiteitenkubus of het leggen van een puzzel. Bereikt je kindje de leeftijd dat ze echt zelf spelen en fantasievol zijn, dan zijn de speelkoffer en de treinbaan helemaal geschikt

Over Little Dutch

Little Dutch begon in 2007 als een webshop met zelfgemaakte lampen en kinderkamer accessoires en is nu één van de bekendste merken in de baby- en kinderbranche. Er zijn in zowel binnenland als buitenland meer dan 250 verkooppunten variërend van kleine boetiek tot grote webshop.

Met de uitgebreide productkeuze van Little Dutch kun je de baby- of kinderkamer met veel gemak voorzien van een prachtige styling. Het unieke aan de verschillende collecties is dat een dessin tot in details is doorgevoerd in alle productlijnen; van textiel tot behang en van speelgoed tot babykleding. Ieder item past bij elkaar qua kleur of dessin en het is mogelijk om producten onderling te combineren. Little Dutch biedt een totaalconcept aan en maakt van functionele producten een must-have voor de baby-of kinderkamer.

Ook leuk om te lezen

- Top 5 Little Dutch essentials voor je baby