Verzorging

Je gezin, huishouden én onregelmatig werken, hoe dan!?

maandag, 19 november 2018

Vaak krijg ik de vraag hoe ik het allemaal doe, het gezin, huishouden én onze onregelmatige banen. Ja dat is me een vraag, maar ik neem jullie graag mee naar ons leven en onze chaotische dagen. ;)

Onregelmatige werktijden

Stefan (mijn man) en ik werken beide onregelmatig. Ik werk als verpleegkundige in de psychiatrie en mijn man werkt als croupier in het Holland Casino. Beiden een onregelmatige baan dus. Steef zijn diensten zijn vaak in de nacht. Zo moet hij vaak of om 18.00 uur richting werk of om 18.30 uur. Dit betekent dat hij dus na het eten eigenlijk direct weggaat. Hij komt dan rond half 5 's nachts terug en ligt in bed wanneer mijn nacht er zo goed als op zit. Maar naast zijn onregelmatige diensten (niet weten welke dag hij moet werken) heb ik ook een onregelmatig rooster. Ik werk dagdiensten (van 7.30 uur tot 16.00 uur), avonddiensten (14.30 uur tot 23.15 uur) of nachtdiensten (van 22.45 uur tot 7.45 uur). Nachtdiensten draai ik gelukkig bijna nooit want dit zou echt een lastige worden met de roosters maar ik draai uiteraard wel dagdiensten en avonddiensten. Ik werk 24 uur per week dus dat komt neer op ongeveer 3 dagen. Het kan zijn dat het de ene week 4 dagen zijn en de andere week 2 dagen. Hoe is dit dan te combineren wanneer je beide onregelmatig werkt en het rooster niet altijd ver van te voren weet? Ja dit is echt plannen dames en heren.

Ik werk op dinsdag standaard een dagdienst, op deze dag zijn de kids bij het kinderdagverblijf. De overige diensten werken we of langs elkaar heen, zodat we geen oppas nodig hebben of de kids gaan naar opa en oma of naar een vriendin. Het is vaak echt puzzelen en zodra de roosters uit zijn kijken we direct waar en wanneer we oppas nodig hebben. Tot nu toe hebben we eigenlijk weinig gaten gehad en als dit wel zo was probeerde ik vaak een dienst te ruilen. Het onregelmatige werken heeft niet alleen maar nadelen want als ik bijvoorbeeld het weekend werk (waar ik nooit problemen heb met oppas) ben ik op de dinsdag na de hele week vrij. Heerlijk vind ik het en ik kan dan doordeweeks veel leuke dingen met de kids ondernemen.

Maar het nadeel is dat Steef en ik veel langs elkaar heen lopen en we de tijd die we samen hebben echt moeten inplannen. Soms zijn we maar één keer in de twee weken een dagje samen vrij en op zo'n dag doen we graag leuke dingen. Maar het kan ook voorkomen dat we ineens drie dagen samen vrij zijn. Hoe fijn is dat!

Gewoon doen!

Op de dagen dat Steef werkt en ik bijvoorbeeld vrij ben, komt er veel van de zorg van de kids op mijn schouders terecht. Dit doe ik uiteraard met alle liefde, maar geloof me als ik zeg dat het samen zoveel makkelijker en fijner is. Zo sta ik er tijdens die dagen alleen voor tijdens de ochtendspits, dus denk aan het ontbijten, aankleden en de dag opstarten maar naast de ochtendspits is dan ook de avondspits voor mij. Steef is er dan nog gelukkig tijdens de avondmaaltijd maar na het eten gaat hij direct naar werk. Dit betekent dat de ontplofte keuken, twee kids badderen en het naar bed brengen voor mijn rekening zijn. Na een hele dag met de kinderen ben ik blij als ze schoon en wel in bedje liggen. Want als de kids liggen te slapen, komt voor mij de taak opruimen naar voren. YAY! Een onplofte keuken, woonkamer én wasmand is the real deal. Maar hé, des te gelukkiger ben ik als dit allemaal voor 21.00 uur gelukt is. Dus hoe doen we het? Gewoon doen! Gaan en knallen maar. Voor alle mama's die onregelmatig werken of überhaupt werken, het is dus zeker mogelijk maar net even wat meer gepuzzel.

Ons huishouden is verre van perfect maar ons huis is gevuld met liefde en ik denk dat dat vele malen belangrijker is dan een opgeruimd huis of weggewerkte was!

liefs Eline