Verzorging Ontwikkeling

Zeven tips voor een goede band met je baby

woensdag, 16 juni 2021

1. Doe de verzorging en voeding zo veel mogelijk zelf
Jullie moeten elkaar nog leren kennen. Je baby moet ervaren op wie hij kan vertrouwen. Door zelf de verzorging te doen werk je als vanzelf aan die vertrouwensband. Koester de voedingsmomenten. Probeer tijdens het voeden je aandacht bij je baby te houden en laat je niet afleiden door bezoek of bijvoorbeeld de televisie of je telefoon.

2. Praat met je baby
Vertel wat je doet en begeleid je handelingen met taal. Je baby leert jouw stem en intonatie kennen. En jij leert je baby kennen. Want ja, ook een baby communiceert al met je. Door kleine geluidjes, oogbewegingen, handgebaren enzovoort. Wacht op zijn reactie en laat merken dat je hem ziet.

3. Wees voorspelbaar in je handelen
Voorspelbaarheid = duidelijkheid. Steeds dezelfde aanpak en volgorde van voeden, verzorgen en gaan slapen, uitkleden, badje, aankleden enzovoort. Dit geeft vertrouwen, omdat je baby precies weet wat er komen gaat en dus kan ontspannen in de situatie.

4. Maak oogcontact
Taal krijgt diepgang door oogcontact. Forceer dit echter niet. Als je baby wegkijkt, komt dat omdat hij waarschijnlijk moe is of hij is klaar met dit contact. Hij mag zijn grenzen aangeven. Zo werk je aan zijn zelfvertrouwen.

5. Lichaamscontact
Huidcontact is een belangrijke verbindende factor. Je baby is afhankelijk van jou, dus wil hij dicht bij je in de buurt zijn. Jij bent zijn vertrouwen in dit prille leven. Daarom is het dragen van je baby een prima manier om de band met je baby te versterken. Jouw hartslag, ademhaling en stem zijn heel geruststellend voor hem.

6. Telefoon uit
Contact maken met je baby en een telefoon gaan niet goed samen. Als je baby wakker is, maak je contact. Kijk niet over je baby heen op het scherm van je telefoon. Reminder: baby aan, telefoon uit.

7. Leer je kindje ‘lezen’
Je baby communiceert via lichaamstaal, geluidjes en huilen. Aan jou als ouder de taak om zijn taal te ontrafelen. Een baby die zich begrepen voelt en gehoord wordt, voelt zich geborgen. Een baby laten huilen is een slecht idee. Huilen is de belangrijkste communicatievorm van een pasgeboren baby. Als je goed luistert, klinkt ook niet ieder huiltje hetzelfde. Je leert die verschillende huiltjes te herkennen. En jij weet steeds beter wat hij nodig heeft.

Meer weten? Meer basistips en uitgebreide informatie over de eerste 100 dagen met je baby vind je in ‘Het grote opgroeiboek baby’s’.
Warme groet,

Gina & Yolanda
Basic Parenting Experts