Verzorging

Vaccinaties voor je baby

vrijdag, 18 december 2020

Kleine kinderen en vaccinaties: er wordt veel over gepraat en geschreven. Maar waarom hebben we in Nederland het Rijksvaccinatieprogramma en wat kun je verwachten voor je baby?

Alle zwangeren en kinderen in Nederland worden automatisch opgeroepen voor een serie vaccinaties. Deelname aan het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) is vrijwillig. De inentingen die jij en je kind krijgen, bieden bescherming tegen 12 ernstige infectieziekten.

Kinkhoest vaccinatie voor zwangeren: de 22 weken prik

Misschien heb jij de 22 weken prik al gehaald? Sinds eind 2019 kun je namelijk al tijdens je zwangerschap jezelf laten vaccineren tegen kinkhoest. De antistoffen die je als moeder aanmaakt gaan via de navelstreng naar de baby. Ze beschermen de baby in de eerste maanden na de geboorte, voordat je kind zelf gevaccineerd is.
Kinkhoest is een besmettelijke ziekte die vooral gevaarlijk is voor jonge baby’s, zij kunnen longontsteking krijgen of ademnood en hersenschade door te weinig zuurstof.
Door je in de zwangerschap te laten vaccineren bescherm je je kind direct na de geboorte. Bovendien kan je kindje dan later starten met het Rijksvaccinatieprogramma en krijgt het zelf een prik minder. Zie voor meer informatie over deze vaccinatie: www.22wekenprik.nl

Vaccinaties voor je kind

In Nederland krijgt je kind vaccinaties tegen 12 ernstige infectieziekten: difterie, kinkhoest, tetanus, polio, Hib-ziekten (haemophilus influenzae type b), Hepatitis B, bof, mazelen en rodehond, pneumokokkenziekte, meningokokken (groep A, C, W en Y) en Humaan papillomavirus (baarmoederhalskanker). Bijna alle kinderen in Nederland worden gevaccineerd. Daarom komen een aantal infectieziekten, zoals polio, bof en mazelen nauwelijks meer voor in Nederland. Daardoor vergeten we bijna dat ze veel leed kunnen veroorzaken. Kinkhoest, pneumokokkenziekte en hib-ziekten komen nog wel vaak voor in Nederland. Deze ziekten kunnen heel ernstig verlopen bij baby’s. Zij kunnen ernstige complicaties krijgen en zelfs overlijden. Door jezelf en je baby te laten vaccineren bescherm je hen tegen deze ziekten.

Wanneer start je?

De DKTP Difterie, kinkhoest, tetanus, polio –hib en Hepatitis B en pneumokokken-inentingen werken al goed op jonge leeftijd. Het Rijksvaccinatieprogramma start daarom vanaf de leeftijd van 3 maanden. Er is goed nagedacht over de volgorde waarin de vaccinaties worden gegeven. In het vaccinatieschema van het Rijksvaccinatieprogramma lees je wanneer de vaccinaties worden aangeboden.

Hoe werkt het vaccineren?

Vaccineren (of inenten) helpt het immuunsysteem van een kind. Het zorgt ervoor dat het lichaam op gecontroleerde wijze antistoffen en afweercellen aanmaakt tegen de ziekmakers. Als een kind de echte ziekte krijgt, gebeurt dat ook, maar de risico’s zijn dan veel groter. Een vaccinatie kan beschermen tegen meerdere ziekten, dat noemen we een combinatievaccin. Door het geven van combinatievaccins wordt op een eenvoudige manier, met zo min mogelijk prikken optimale bescherming bereikt.

Bijwerkingen combinatievaccins baby

Bijwerkingen van combinatievaccins zijn niet ernstiger dan van apart gegeven vaccins. Voor een aantal ziekten is het nodig om een vaccinatie vaker te geven. Het immuunsysteem reageert na iedere vaccinatie beter en na meerdere inentingen ben je voor langere tijd beschermd. Soms krijgen kinderen bijwerkingen van vaccinaties. Meestal zijn bijwerkingen niet ernstig en betreft het lichte koorts of een rode, gezwollen plek waar de prik is gegeven. Kleine kinderen kunnen wat hangerig zijn en vaker langer huilen. Bijwerkingen gaan meestal binnen enkele dagen vanzelf over. Ernstige bijwerkingen zijn zeer zeldzaam.

Waarom vinden wij het belangrijk dat alle kinderen gevaccineerd worden?

Allereerst bescherm je natuurlijk je kind zelf tegen ernstige ziekten. Daarnaast geldt dat als meer dan 90% van de kinderen en volwassenen ingeënt is, voorkomen kan worden dat ziekten zich toch nog verspreiden. Dat effect heet groepsimmuniteit. Vaccinaties zijn dus belangrijk voor de bescherming, veiligheid en gezondheid van alle kinderen in Nederland.

Betrouwbare informatie in de GroeiGids app

GroeiGids heeft als doel jou als (aanstaande) ouder betrouwbare informatie te geven over alles wat je wilt weten rondom zwangerschap, gezond opgroeien en opvoeden. Daarvoor werken we samen met praktijkprofessionals (o.a. jeugdartsen, verloskundigen en voedingsdeskundigen) maar ook met kenniscentra zoals het RIVM en het Voedingscentrum.

Download de GroeiGids app of ga naar www.groeigids.nl. In onze app vind je betrouwbare informatie zonder reclame en ontvang je wekelijks een bericht met informatie over de groei en ontwikkeling van je kind en handige tips. Bovendien kun je met de app alle mijlpalen in je zwangerschap en van je kind bijhouden, van de 1e echo tot het 1e lachje. Ook alle vaccinaties van je kind kun je in de app noteren. Zo heb je een mooie herinnering voor later!