Tips_Laatste_Loodjes_Zwangerschap
Tips voor de laatste loodjes van je zwangerschap
Zwanger

Tips voor de laatste loodjes van je zwangerschap

Geschreven door Mirjam Vos, auteur van Liefdevol bevallen en oprichter van Mirjam Vos Zwangerschaps- en Babycursussen. 

Mirjam is gespecialiseerd in de voorbereiding van zwangere vrouwen en hun partners op de bevalling. Ze richt zich zowel op het laatste trimester van de zwangerschap als op de cruciale eerste maanden van het ouderschap. Haar praktijk bestaat inmiddels 30 jaar. 

Je bent er bijna: de laatste weken van je zwangerschap zijn aangebroken. Wat kun je verwachten in deze periode en welke tips kunnen je helpen? 
 

Wat goed is voor jou, is goed voor je baby

Goed voor jezelf zorgen kan een uitdaging zijn. Er zijn vast en zeker nog to-do lijstjes af te werken en misschien willen je vriendinnen of je familie je nog graag een keer zien voordat je moeder wordt. Luister vooral naar je eigen behoeften en focus minder op sociale verplichtingen. Door goed voor jezelf te zorgen, zorg je indirect ook goed voor je baby. Dus maak tijd vrij om te wandelen, rust te nemen, een kopje thee te drinken, een massage te boeken, een boek te lezen of gewoon even uit het raam te staren. Probeer je tempo wat te verlagen en geniet van rustige momenten. 

Onderbroken nachten, alleen maar vervelend?

Het laatste trimester krijg je waarschijnlijk te maken met onderbroken nachten. Je moet vaak plassen, ligt niet meer lekker, hebt moeite met omdraaien of weer in slaap vallen. Je kunt ervan balen maar het kan ook een aanleiding zijn om alvast te wennen aan het doen van middagdutjes. Door overdag wat rustmomenten te pakken, kun je toch uitgerust je bevalling tegemoet gaan, zelfs als je 's nachts minder slaapt. En het mooie is: dit helpt je straks ook om met je baby ‘mee te slapen’. 

Goed uitplassen

Neem de tijd om goed uit te plassen en voorkom dat je kort daarna alweer naar de wc moet. Leun, terwijl je op de wc zit, iets voorover met een licht holle rug. Dit kan helpen om je blaas helemaal leeg te maken. Je laat je kleding tot op je enkels zakken, zodat je knieën wat verder uit elkaar kunnen vallen, en neemt de tijd om rustig uit te plassen. Sommige vrouwen hebben er baat bij het bekken na het plassen voor- en achterwaarts te kantelen; er komt dan alsnog een scheutje urine vrij. 

Bewust opstaan

Sta 's ochtends of na een middagdutje even bewust op. Neem een goede houding aan: - Zet je voeten op heupbreedte; - Zorg dat je knieën niet op slot staan; - Breng je bekken in het midden; - Houd je wervelkolom gestrekt; - Laat je schouders ontspannen hangen; - Plaats je hoofd losjes recht boven op je romp. Door bewust te letten op je houding, help je je lichaam zich aan te passen aan de dagelijkse veranderingen die plaatsvinden door de groei van je baby en je baarmoeder. Dit kan rugpijn en vermoeidheid voorkomen of verminderen. 

Inchecken bij jezelf

Maak dagelijks tijd voor een ontspanningsoefening, een bekkenbodemoefening (waarbij je focust op ontspanning) of een meditatie met affirmaties of visualisaties. Probeer in verschillende houdingen te oefenen, zodat je jezelf traint om in allerlei posities te ontspannen en je dit kunt gebruiken als je straks weeën hebt. 

Contact maken met je baby

Neem gedurende de dag regelmatig de tijd om aandacht te besteden aan je ademhaling: leg je hand daarbij op je buik, adem naar je buik en je baby en maak contact met hem/haar. Door dit vaak te doen, leer je in verschillende houdingen zowel te focussen op je adem als op het contact met je baby. Zo zal het gemakkelijker zijn om deze houdingen te gebruiken tijdens je bevalling en ben je samen met je baby een team. Fijn om jullie teamwerk al tijdens de laatste loodjes te versterken. 

Harde buiken

Het kan voelen alsof je buik opeens verandert in een strakke ballon: harde buiken, ook wel oefenweeën genoemd. Dit is de manier waarop je baarmoeder zich voorbereidt op de echte weeën. Gebruik dit moment om te oefenen met je ademhaling. Zo raak je vertrouwd met het bewust inzetten van je adem tijdens de bevalling. 

Voed jezelf met positiviteit

Bescherm jezelf tegen negatieve verhalen over de bevalling. Vraag vrouwen die al bevallen zijn liever wat hen heeft geholpen: hoe de bevalling ook verlopen is, er zijn ook altijd helpende factoren geweest. Een positieve instelling helpt je verder. 

Ben je tevreden over je geboorteteam?

Het is nooit te laat om je af te vragen of je tevreden bent met je zorgverleners. Zij zullen je begeleiden bij de geboorte van je kind, een van de meest bijzondere momenten in je leven. Je kunt altijd van zorgverlener wisselen als dat nodig is. 

Stel jezelf vragen zoals: 

  • Krijg je genoeg tijd en aandacht tijdens het spreekuur? 
  • Voel je je gehoord, gezien en ben je op je gemak? 
  • Is er een vertrouwensband? 
  • Wordt je partner actief betrokken? 
  • Hoe zorgt een grotere praktijk ervoor dat je alle verloskundigen leert kennen voordat je bevalt? 
  • Wat gebeurt er als meerdere cliënten tegelijk gaan bevallen? 
  • Bespreek met je eerstelijnsverloskundige wat je, in het geval je een medische indicatie krijgt en zij je (voorafgaand of tijdens je bevalling) overdraagt aan de tweede lijn, van haar kunt verwachten. 
  • In welke situaties blijft zij bij je, en in welke situaties gaat ze weg? 
  • Stel jezelf de vraag hoe het voor jou is wanneer je eigen verloskundige je bevalling niet of niet tot het einde begeleidt. Hoeveel waarde hecht jij aan een bekend gezicht? 
     

Bevallen in het ziekenhuis

Als je weet in welk ziekenhuis je gaat bevallen, kun je een voorlichtingsbijeenkomst bijwonen en de geboortekamers bekijken. Vraag jezelf af wat je nodig hebt om je veilig en ontspannen te voelen in deze omgeving. Je veilig voelen is essentieel om je te kunnen overgeven aan het bevallingsproces. 
 

Thuis of in het ziekenhuis bevallen

Probeer thuis uit welke plekken en houdingen prettig zijn om weeën op te vangen. De eerste uren van de bevalling breng je meestal thuis door. Visualiseer ook hoe het in het ziekenhuis zal zijn; dit helpt je om je comfortabeler te voelen, waar je ook bevalt. 

Dit artikel is een bewerking van het hoofdstuk 'Tips voor de laatste weken' uit het boek 'Liefdevol bevallen'. Hierin lees je hoe je een positieve geboorte-ervaring kunt hebben en je baby een warm welkom kunt geven, ongeacht het verloop van de bevalling. Het boek is verkrijgbaar bij je eigen boekwinkel, via mirjam-vos.nl, of bij grote aanbieders zoals bol.com.

Liefdevol bevallen

Met het boek 'Liefdevol bevallen, kies de voorbereiding die bij jou past' heb je een gids in handen die je helpt bij het maken van keuzes die bij jouw persoonlijke situatie passen. Je vindt er informatie die je inzicht verdiept en je blik verruimt, en aansprekende voorbeelden en oefeningen die passen bij hoe jij in het leven staat. Of je nu broodnuchter of spiritueel, fysiek of mentaal ingesteld bent, jezelf als een teamspeler ziet of eerder als een solist, torenhoog opziet tegen de bevalling of er juist reikhalzend naar uitkijkt, met Liefdevol bevallen kun je je op je eigen manier voorbereiden.