Zwanger

Hoe zit het met vliegen tijdens je zwangerschap?

donderdag, 2 juni 2022

De zomervakantie komt eraan, dus waar ga je naartoe? En hoe zit dat eigenlijk met vliegen tijdens je zwangerschap?

Voordat je kleine er is, wil je nog heel graag op vakantie. Het liefst vlieg je ergens naartoe waar het weer aangenaam is en je nog even tot rust kunt komen, voordat de hectiek als kersverse ouder begint. Maar kun je eigenlijk nog wel vliegen als je (hoog)zwanger bent?

Tot wanneer in je zwangerschap mag je vliegen?

Je kunt tot 28 weken zwangerschap zonder problemen vliegen. .Het is wel handig om bij het boeken van je vliegvakantie aan te geven dat je zwanger bent.

Na 28 weken heb je vaak een zwangerschapsverklaring nodig. In deze verklaring staat dat je zwanger bent en wanneer je uitgerekende datum is. De zwangerschapsverklaring kun je krijgen via je verloskundige, je huisarts of je gynaecoloog.

Na 36 weken zwangerschap weigeren vrijwel alle luchtvaartmaatschappijen je. Als je een meerling verwacht zal dit al bij 34 weken zwangerschap gelden.

Maar let op: de regels verschillen per luchtvaartmaatschappij. Dus voordat je boekt is het handig om eerst even contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij waarmee je wilt vliegen. Zo weet je zeker dat je niet voor verrassingen komt te staan.

Wat is de beste periode om te vliegen?

De beste periode om te vliegen als je zwanger bent, is het tweede trimester. Tijdens deze periode heb je het minst last van zwangerschapskwaaltjes en dat maakt een vliegvakantie sowieso wat meer ontspannen.

Is vliegen veilig voor je ongeboren kind?

Als je een zwangerschap hebt zonder complicaties dan is het veilig om te vliegen. Heb je last van bijvoorbeeld een hoge bloeddruk, zwangerschapsdiabetes of bloedarmoede? Neem dan contact op met je verloskundige of gynaecoloog om te overleggen of er maatregelen genomen moeten worden of om te bespreken of vliegen überhaupt mogelijk is.

Kun je door de beveiligingspoortjes?

Is het veilig om als zwangere door de beveiligingspoortjes te gaan op het vliegveld? Het antwoord is ‘ja’. Op het vliegveld wordt gebruik gemaakt van millimeter wave-techniek. Dit is veilig voor zwangere vrouwen.

Tips voor vliegen tijdens je zwangerschap

  • Doe ruim zittende kleding aan
  • Vergeet je zwangerschapsverklaring niet mee te nemen
  • Beweeg regelmatig
  • Gebruik steunkousen om zwellingen tegen te gaan
  • Maak de veiligheidsriem onder je buik vast
  • Ga niet op vakantie naar gebieden waar kans is om het Zika-virus of malaria op te lopen.

Lees ook:

Bronnen: 24Baby.nl, Zwangerenportaal.nl