Sporten is gezond. Dat weten we allemaal. Maar hoe zit dat met sporten tijdens je zwangerschap? Sporten en zwanger zijn gaan prima samen. Sporten tijdens de zwangerschap is zelfs goed voor je en kan er voor zorgen dat je minder kwaaltjes ervaart tijdens je zwangerschap. Maar waar moet je op letten tijdens het sporten als je zwanger bent? En welke sporten kun je beter vermijden? Nieuwsgierig? Lees dan snel verder!
Dat is wat veel zwangere vrouwen zich afvragen. Het antwoord is simpel. Sporten is gezond, ook als je zwanger bent. Wel is de ene sport meer geschikt dan de ander. Door sporten voel je vaak fitter, daarnaast zijn er natuurlijk voordelen van sporten tijdens de zwangerschap zoals minder zwangerschapskwaaltjes en een betere kracht en conditie voor je bevalling. Maar let op: als je zwanger bent zijn sommige oefeningen en bewegingen te belastend.
Het is verstandig om contact sporten en sporten waarbij je kunt vallen te vermijden vanaf 16 weken. Vanaf dit moment is de fundus hoogte (hoogte van de baarmoeder in de buik) boven het schaambot uit. Wanneer je bijvoorbeeld een trap of bal in je buik krijg kan dit nadelige gevolgen hebben voor de baby. Dit is natuurlijk een leidraad en iedereen moet hier een verantwoorde keuze voor zichzelf maken wat goed voelt.
Verder is het advies om niet aan een sport te beginnen die je niet eerder hebt beoefend. Je weet immers maar nooit hoe je zwangere lichaam daarop reageert. Uiteraard is het belangrijk rekening te houden met de belasting; wat niet meer lekker voelt, doe je gewoon niet meer!
Een lekkere wandeling, zwemmen of fietsen mag je gedurende de hele zwangerschap blijven doen.
Zwemmen - maar bijvoorbeeld ook aquajoggen - zijn uitermate geschikt als je zwanger bent. In het water ben je licht en dat is heerlijk, zeker met een steeds groter wordende buik. En terwijl je dus lekker je gewrichten beweegt, is er tegelijkertijd geen extra belasting voor de gewrichten. De voordelen van zwemmen op een rij:
Tip! Als je zwanger bent, is je energiebehoefte hoger. Ga je sporten zorg dan dat je voor die tijd een calorierijke snack eet zoals bijvoorbeeld een banaan.
Fitness is een sport die je de gele zwangerschap mag blijven doen. Het is wel verstandig om je gewichten wat aan te passen en om oefeningen van de rechte buikspieren over te slaan. Fitness is uitermate geschikt om je conditie en kracht bij te houden tijdens je zwangerschap. je kun er voor kiezen om individueel te fitnessen maar er zijn ook een heleboel lessen speciaal voor zwangere die je mee kunt doen. Denk aan zwangerfit lessen en fitzwanger online
Deze sporten kun je, mits rustig aan, beoefenen als je zwanger bent. Maar bij bij sprints, draaibewegingen en plotseling stoppen moet je wel opletten. Je lichaam verandert tijdens je zwangerschap. Een sport als tennis kan dan ook erg belastend zijn, vooral als je fanatiek bent. Tip! Als fanatieke sporter zal je vaak je grenzen opzoeken. Waak hiervoor tijdens je zwangerschap en zorg dat je alles een tandje rustiger aan doet
Zolang je lichaam zelf niet aangeeft dat fietsen een te grote belasting is kun je dit prima blijven doen. Denk er wel aan dat je voldoende ruimte hebt tussen je stuur en buik. Kon je voordat je zwanger was lekker doortrappen, tijdens je zwangerschap is het heel gewoon dat je je tempo iets moet bijschaven.
Yoga is erg geschikt tijdens de zwangerschap. Zeker de zwangerschapsvariant. Door de verschillende oefeningen ontspan je je geest en leer je verschillende ademhalingstechnieken die je ook tijdens de bevalling kunnen helpen. Ook zijn er speciale oefeningen die helpen je bekken sterker te maken. Yoga helpt je om fit te blijven en je bevalling zelfverzekerd tegemoet te gaan.
Tot slot, wanneer je tijdens je zwangerschap gaat of blijft sporten zorg dan voor de juiste sportkleding die je lichaam goed ondersteunen niet te strak zit of lichaamsdelen afknelt. Vergeet niet om goed te blijven drinken tijdens het sporten en voorkom dat je lichaam oververhit raakt. Heb je vragen of twijfels, raadpleeg dan altijd je verloskundige of gynaecoloog.
Sporten tijdens de zwangerschap biedt veel voordelen. Door beweging verminder je de kans op complicaties tijdens de zwangerschap en de bevalling. Maar hoe zit het nu na de zwangerschap en de bevalling? Na een bevalling zonder complicaties mag je na 6 weken rustig beginnen. Wacht altijd eerst de nacontrole af met de verloskundige of gynaecoloog. Ga bij een keizersnee uit van 8 tot 10 weken na de bevalling.