Kraamtranen
Kraamtranen: waar komen ze vandaan?
Zwanger

Kraamtranen: waar komen ze vandaan?

Na de geboorte van je baby zit je op een roze wolk, of toch niet? Stromen de kraamtranen over je wangen? Ben je in de war? Is die baby lang niet zo schattig als je had verwacht? Dit is een duidelijk staaltje van kraamtranen, ook wel de baby blues genoemd.

Normale gevoelens

Het is normaal dat je na de bevalling veel emoties voelt. Veel vrouwen denken dat ze zich alleen maar blij en gelukkig moeten voelen, maar dat is niet zo. Het is mogelijk dat je je ook wat verdrietig voelt. Dat is helemaal niet raar, want wel 50 tot 80% van de vrouwen ervaart dit.

Meestal gebeurt dit ongeveer drie dagen na de bevalling en na twee weken voel je je meestal al veel beter. Onthoud dat het oké is om je zo te voelen en dat je niet alleen bent.

Oorzaak

Als je net bevallen bent, verandert er veel in je lichaam. Tijdens de zwangerschap zijn er allerlei hormonen aan het werk om jou en je baby in balans te houden. Maar na de bevalling gaan je hormonen weer op de schop. Er wordt weer een nieuw evenwicht gezocht. Hierdoor kan je je soms neerslachtig voelen.

Dit kan nog erger worden als je ook nog eens slaaptekort hebt en je je onzeker voelt. Dit hoort bij de kraamperiode en is heel normaal.

Symptomen van baby blues

Bij de baby blues kunnen verschillende symptomen passen, zoals deze:

  • Huilbuien (dit zijn de kraamtranen)
  • Nervositeit
  • Slapeloosheid
  • Negatieve gedachten
  • Stemmingswisselingen
  • Prikkelbaarheid
  • Overgevoeligheid
  • Het gevoel de verantwoordelijkheid voor je baby niet aan te kunnen

Omgaan met de baby blues

Het kan best lastig zijn als je last hebt van de baby blues. Bedenk dat het normaal is en dat het vanzelf weer overgaat. Wees niet te streng voor jezelf en laat het gewoon gebeuren. Het is niet jouw schuld en je hoeft je er niet voor te schamen.

Als moeder is het erg belangrijk om goed voor jezelf te zorgen, maar dat is niet altijd even makkelijk met een pasgeboren baby. Laat jezelf af en toe verwennen en neem zoveel rust als je nodig hebt. Het is niet egoïstisch om tijd voor jezelf te nemen. Het is juist goed. Als je goed voor jezelf zorgt, kan je ook goed voor je baby zorgen.

Heb je fijne familie en vrienden om je heen? Ze staan vast graag klaar om je te helpen. Vraag hier dus gerust om bij je partneren andere dierbaren in je omgeving. Je staat er niet alleen voor.

Ook erover praten met iemand die je vertrouwt, kan helpen. Vooral andere mama’s in je omgeving kunnen prettig zijn, zij herkennen wat je voelt.

Wat als de baby blues niet overgaan?

Bij sommige vrouwen houdt het sombere gevoel langer dan twee weken aan. Het kan zelfs maanden duren. Vaak zijn er meer klachten, zoals moeite met concentreren, slaapproblemen en veel negatieve gedachten. Als je dit herkent, heb je mogelijk een postnatale depressie hebt. Het is belangrijk om hulp te zoeken als je je zo voelt.

Je kan hiervoor altijd contact opnemen met je huisarts. Het is heel dapper om hulp te vragen. En met de juiste hulp en behandeling kan je op een goede manier herstellen.