Zwanger

13x de leukste films en series over zwanger zijn en baby's

maandag, 1 juli 2019

Zwanger (of kersverse moeder) zijn is hard werken, dus hoppa, op die bank en voeten omhoog – je hebt er recht op! Af en toe een lach, misschien soms een traan, en dat nu een keer niet alleen door al die hormonen! Bij deze, onze favoriete films en series over zwangerschap en kersvers ouderschap. Heerlijk voor tijdens je verlof of als je dan eindelijk een keertje avondje voor jezelf hebt. Wij zeggen: kom maar op met die popcorn!

1. What To Expect When You’re Expecting (2012)

Het verhaal: Geïnspireerd door het bekende boek, is deze film een moderne kijk op zowel de liefde als zwangerschap. In de film volgen we vijf verschillende koppels. Zo staat het leven van TV fitness goeroe Jules (Cameron Diaz) en haar Dancing With The Stars- partner nogal op z'n kop als bekend raakt dat ze zwanger is. Wendy (Elizabeth Banks) is gek van baby's en brengt net haar eerste babyboekje uit als ze het zelf mee gaat maken en voor heel wat verrassingen komt te staan. Zoals haar schoonvader Ramsey (Dennis Quaid), die aankondigt dat zijn piepjonge vriendin Skyler (Brooklyn Decker) óók in verwachting is. Fotograaf Holly (Jennifer Lopez) wil dolgraag een kindje adopteren, maar haar man Alex heeft geen idee of hij er klaar voor is. Tenslotte volgen we Rosie (Anna Kendrick), die zwanger raakt na een one-night stand. Verwachtingen worden verbrijzeld, relaties worden getest en liefde wordt gevonden.

Waarom zou je de film kijken: Hoewel wat cliché en hier en daar overdreven, verrast deze film ook met af en toe een knipoog naar de massa-hysterie rondom zwangerschap. Het is geen hoogstandje, maar gewoon een heerlijke film om weg te kijken.

2. The Letdown (Netflix, 2 seizoenen)

Het verhaal: In het Australische The Letdown volgen we de jonge moeder Audrey. Ze navigeert door de steile leercurve van het moederschap, gaat om met slapeloosheid, veranderende relatiedynamiek, haar problemen met haar eigen moeder en de ambities van haar partner. In een poging een "betere moeder" te worden sluit ze zich aan bij een praatgroep voor ouders, waar ze bijzonder vriendschappen (en inzichten!) op doet.

Waarom zou je deze serie kijken: Een keertje geen rozengeur en maneschijn, deze (h)eerlijke serie vol droge humor en herkenbare situaties zorgt ervoor dat we ons allemaal even iets minder alleen voelen in onze eigen worstelingen als moeder.

3. Call the midwife (2012, 9 seizoenen)

Het verhaal: Call the Midwife speelt zich af in de jaren ’50 en gaat over de net afgestudeerde Jenny. In een Londense achterstandswijk, waar armoede en ontberingen meer regel dan uitzondering zijn, probeert zij samen met de nonnen van Nonatus House deskundige hulp te bieden als verloskundige.

Waarom zou je deze serie kijken: Een serie over vroeger, gecombineerd met zwangerschap en baby's, wat wil je nog meer? En eerlijk is eerlijk, deze serie kan soms best heftig zijn, maar desalniettemin een van onze favorieten!

4. Love, Rosie (2014)

Het verhaal: Van jongs af aan zijn Rosie en Alex beste vrienden – en dat is nou ook meteen het probleem. Samen hebben zij de droom om Engeland te ontvluchten en naar Amerika te gaan, maar wanneer Rosie onverwachts zwanger blijkt te zijn na een one-night-stand, loopt het anders. Rosie blijft bij haar ouders wonen om voor haar dochtertje te kunnen zorgen, terwijl Alex naar Boston verhuist voor zijn studie. Ondanks de grote afstand proberen de twee hun hechte vriendschap te behouden. Helaas blijkt dit moeilijker dan gedacht.

Waarom zou je de film kijken: Oke, eerlijk is eerlijk: deze film gaat niet alleen maar over zwangerschap, maar het speelt zeker een grote rol in het verhaal. Dit is gewoon een leuke en lieve Britse film, die mede dankzij de charmes van de hoofdrolspelers beter is dan de gemiddelde romantische komedie. Maar verwacht ook geen wonderen, het blijft immers een romkom. ;-)

5. Huisvrouwen bestaan niet (2017)

Het verhaal: ‘Huisvrouwen bestaan niet’ draait om twee zussen en hun moeder die om verschillende redenen worden gedwongen na te denken over het leven en het huishouden dat ze voeren. Gijsje (Eva van de Wijdeven) is een jonge, ambitieuze control freak die niks liever wil dan zwanger worden én carrière maken op het reclamebureau waar ze werkt. Haar oudere, rommelige zus Marjolein (Jelka van Houten) is getrouwd, heeft drie kinderen en is net haar baan als journalist bij een regionaal dagblad kwijt. Haar nieuwe ambitie: schoolpleinmoeder worden. Hun hippie moeder Loes heeft zich, tot grote ontsteltenis van haar dochters, met teveel hypotheken op het prachtige familiehuis waar ze woont enorm in de nesten gewerkt.

Waarom zou je de film kijken: We zijn het hier unaniem over eens, deze film is fantastisch. Top acteurs, een overtuigend verhaal, leuke bijrollen en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Niet lachen is geen optie bij deze film!

6. Nine months (1995)

Het verhaal: Sam (Hugh Grant) heeft het helemaal gemaakt: een fantastische vriendin (Julianne Moore), een succesvolle praktijk en een prachtige rode Porsche. Als zijn vriendin zwanger blijkt te zijn, breekt echter het zweet hem uit. Hoewel zelf kinderpsycholoog, ziet Sam gigantisch op tegen het vaderschap. Iets wat nog eens versterkt wordt door hun ontmoeting met het echtpaar Marty (Tom Arnold) en Gail (Joan Cusack) en hun onhandelbare kinderen. Ook de ietwat vreemde gynaecoloog dr. Kosevich (Robin Williams) helpt daar niet bij. Sam staat op het punt om zowel zijn verstand als zijn vriendin te verliezen… En hij heeft nog negen maanden om volwassen te worden.

Waarom zou je de film kijken: Hoewel vol stereotypes en duidelijk geen Oscar-winnend materiaal, is deze romkom (Hugh Grant in zijn gloriedagen!) een klassieker. Films over zwangerschap gaan vaak volledig los bij de bevallingsscene, en deze film is geen uitzondering. Het moment-supreme bevat zoveel geschreeuw en flauwvallen, dat het eigenlijk best grappig is. Ons favoriete personage? De klunzige gynaeocoloog Dr. Kosevich, gespeeld door de geweldige Robin Williams.

7. Juno (2007)

Het verhaal: De 16-jarige Juno MacGuff is het type meisje wie het niet uitmaakt wat anderen van haar denken. Als ze ontdekt zwanger te zijn van een uit-verveling-ontstane one-night stand met haar goede (wat sullige) vriend Paulie Bleeker, verandert er een hoop voor haar. Juno en Paulie beschouwen zichzelf niet als een exclusief vriendje/vriendinnetje, laat staan dat ze klaar zijn om een gezin te worden, compleet met een kind... Abortus lijkt het plan. Maar in de wachtkamer van de abortuskliniek besluit de eigenzinnige Juno toch te bevallen en op zoek te gaan naar een geschikt adoptiestel.

Waarom zou je de film kijken: Deze Oscarwinnende film is een hartverwarmende, sarcastische zwangerschapsfilm die je zeker bij blijft. Verwacht geen gemiddelde romantisch komedie, maar een subtiele film met humor en af en toe een rauw randje: de realiteit van een 16-jarige die zwanger is.

8. Bad Neighbours (2014)

Het verhaal: Wanneer het jonge stel Mac en Kelly Radner (Seth Rogen en Rose Byrne) ontdekken dat hun nieuwe buren een groep studenten blijkt te zijn, onder leiding van de charismatische Teddy Sanders (Zac Efron), proberen zij in de eerste instantie het beste te maken van de lastige situatie. Maar wanneer de feestjes van het dispuut steeds grootser en wilder worden zijn ze er klaar mee en zo begint een epische oorlog van meedogenloze sabotage en het elkaar overtreffen.

Waarom zou je de film kijken: Niet je gemiddelde film over het kersvers ouderschap, maar wel hysterisch. Na het kijken van deze film ben je waarschijnlijk nog blijer met je huidige buren. Extra pluspunt: deze kijkt je partner vast vrijwillig mee!

9. Bridget Jones’ Baby (2016)

Het verhaal: Wie kent Bridget Jones niet...Het leven van de 40-plusser loopt wederom niet helemaal zoals gepland nadat ze gebroken heeft met Mark Darcy. Nu ze opnieuw vrijgezel is, besluit ze zich te focussen op haar baan als producer. Maar dan is daar de charmante Amerikaan Jack (McDreamy!), een onverwachte zwangerschap en het feit dat ze niet zeker weet wie van de twee de vader is, Mark of Jack.

Waarom zou je de film kijken: We kunnen er kort over zijn: een must-see als je de eerste twee Bridget Jones films ook gezien hebt. Daarnaast is het gewoon een heerlijke film, over de struggles van een single, zwangere dame. Lachen gegarandeerd!

10. The Beginning of Life (2016)

Het verhaal: De documentaire geeft een inkijkje in de levens van jonge kinderen en hun gezinnen over de hele wereld. De docubestaat uit interviews met experts op het terrein van vroege kindontwikkeling en met gezinnen met zeer uiteenlopende culturele, etnische en sociale achtergronden, onder wie supermodel Gisele Bündchen en Phula, een meisje uit India dat zelfstandig de zorg draagt voor haar broertjes en zusjes.

Waarom zou je de film kijken: Geen spanning en sensatie en ook geen lachbuien van hier tot Tokyo. Deze documentaire is gewoon heel puur. En, zeker als je zwanger bent, heerlijke kost!

11. Life As We Know It (2010)

Het verhaal: Holly (Katherine Heigl) is een succesvolle cateraar en Messer (Josh Duhamel) een veelbelovende sportverslaggever. Na een dramatische eerste date is het enige dat ze gemeen hebben hun minachting voor elkaar en hun liefde voor hun peetdochter Sophie. Wanneer ze plotseling de rol van Sophie’s ouders op zich moeten nemen, staan hun levens op de kop. Terwijl ze hun ambities en drukke sociale leven op elkaar proberen af te stemmen, zullen ze ook nog moeten leren met elkaar onder één dak te leven.

Waarom zou je de film kijken: Deze film onderscheidt zich misschien niet door de plot (…tsja, het blijft een romantische komedie), maar de heerlijke opmerkingen en de combinatie van humor en drama maken het toch een vermakelijke film. Wij waren in ieder geval aangenaam verrast!

12. Look Who's Talking (1989)

Het verhaal: Mollie (Kristie Alley) is een accountant, die stiekem een verhouding heeft met Albert (George Segal), een van haar grootste klanten, Wanneer ze echter zwanger van hem raakt, weet Albert niet hoe snel hij z'n biezen moet pakken. Mollie besluit om het kind alleen ter wereld te brengen (en later dan wel een goede vader erbij te zoeken ;-). Taxichauffeur James ( John Travolta) brengt haar naar het ziekenhuis, waar hij door het verplegend personeel, dat veronderstelt dat hij de vader is, wordt verplicht om de bevalling bij te wonen.

Waarom zou je de film kijken: Golden oldie! Verwacht geen hoogstandje, wel feel-good. Geniet van de jaren '80 outfits en elektronica, een jonge John Travolta en de te volwassen, ietwat cynische gedachten van baby Mikey, van conceptie tot aftiteling - en dat allemaal met de stem van Bruce Willis. Kan je geen genoeg krijgen? Er werden twee sequels gemaakt van de film, Look Who's Talking Too (1990), waarin Mikey een zusje krijgt en Look Who's Talking Now (1993), waarin het de twee honden in het gezin zijn die alleen voor de kijker hoorbaar commentaar leveren.

13. Jane the Virgin (Netflix, 5 seizoenen)

Het verhaal: Deze tv-show, verteld geheel in een telenovela-stijl, draait volledig om de religieuze jonge Latina Jane Villanueva met grote dromen. Maar wanneer ze per ongeluk wordt geïnsemineerd tijdens een routine afspraak bij de gyneacoloog (oeps.), neemt het leven onverwachte wendingen. Om het allemaal nog ingewikkelder te maken is de vader van haar kindje geen onbekende. Rafael is de tijke eigenaar van het hotel waar ze werkt én een oude crush. En niet alleen Jane heeft een complex leven, ook Rafael krijgt het nodige op zijn bordje.

Waarom zou je deze serie kijken: De schokkende wendingen (verwacht cliffhangers à GTST elke aflevering!) zorgen ervoor dat we meteen na het einde van de aflevering op "volgende aflevering afspelen" willen klikken. De over de top telenovela-stijl is even wennen, maar het is een heerlijke sfeertje en kijkt lekker weg!

Welke film zou jij nog toevoegen aan dit lijstje?

Ook leuk om te lezen:

- 5x Babyproof waterijsjes

- 100 korte babynamen met maar één lettergreep

- kraamvisite: 7 tips