Zwanger
18-8-2020 11:26:00

Alles over alcoholvrije wijn

Een terrasje met zon. Leuk gezelschap. Zonder wijn...Veel zwangere vrouwen ervaren dit toch een beetje als ongezellig. Is er echt geen alternatief? Een lekkere alcoholvrije wijn die ook écht naar wijn smaakt, is voor sommigen de oplossing. Waag jij je er ook aan?

De feiten over alcoholvrije wijn en zwanger zijn:

 1. Alcoholvrije wijn is helaas niet altijd echt alcoholvrij. Alcoholvrije wijn is gedealcoholiseerd wat betekent dat de wijn op de ‘gewone’ manier wordt gemaakt en de alcohol er daarna uit wordt gehaald. Volgens de wet mag er nog tot 0,5% alcohol in zitten. Of dit in deze kleine hoeveelheid schadelijk is voor de baby, is niet bekend. Alcoholvrije wijn met 0,0% alcohol vind je eigenlijk nergens.
 2. Doordat wijn wordt gedealcoholiseerd, blijven karaktereigenschappen van bijvoorbeeld Chardonnay, Sauvignon en Merlot behouden. Net echt dus.
 3. Steeds meer landen specialiseren zich in alcoholvrije wijn; Amerika, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Chili doen het goed! De Chileense wijn is bovendien onbespoten, geen chemische middelen dus!
 4. Alcoholvrije wijn bevat zo’n 66% minder calorieën dan wijn met alcohol. Dat is dan weer een voordeel…
 5. Veel alcoholvrije wijnen zijn doordat er (vrijwel) geen alcohol in zit, wat zoeter. Veel zwangere vrouwen geven de voorkeur aan een droge wijn. Er wordt gezegd dat witte (mousserende) wijn het dichtst bij het ‘echte wijntje’ in de buurt komt.
 6. Waar alcoholvrije wijn te koop is? Naast een slijterij, vind je ze tegenwoordig vaak al in de plaatselijke supermarkt.

Wat als er wijn met alcohol door het eten zit en je bent zwanger?

Stress! Wijn door de risotto, alcohol in de kant-en-klare kaasfondue…kan dat kwaad? De meningen zijn er over verdeeld. Wel is bekend dat er, ondanks verhitting, altijd wat alcohol achterblijft. Uit voorzorg wordt daarom geadviseerd geen gerechten te eten waar alcohol/wijn in verwerkt is.

Na meer dan 2 uur stoven van gerechten waar alcohol aan is toegevoegd, is meer dan 90% van de alcohol verdwenen. Bij korter verhitten blijft er meer achter, zo’n 40% na 15 minuten verhitten. Bij flamberen, het in brand steken van een te voren verwarmde sterk alcoholische drank, blijft zo’n 75% van de alcohol aanwezig. Toch maar overslaan dan….er zijn immers genoeg lekkere alternatieven! Alcoholvrij of niet, feit blijft dat je in alle gevallen beter van alcohol weg kunt blijven. En ach…als je aan dat kleine wondertje in je buik denkt, is dat ineens toch niet zoveel moeite, toch?

Recept: alcoholvrije Mojito

Benodigdheden voor 2 glazen:

 1. Een paar muntblaadjes
 2. 2 limoenen in partjes
 3. 2 eetlepels rietsuiker
 4. 500 ml goed gekoelde tonic, sprite of 7up
 5. Gecrushed ijs

Doe de muntblaadjes onderin je glas, leg daarop de limoenpartjes en schep er de suiker op. Stamp met een stampertje de munt en limoen kapot zodat de smaken goed loskomen. Schep de glazen tot drie kwart vol met het gecrushte ijs en vul je glas verder met de tonic. Proost!

Wat zeggen experts, merkdeskundigen en andere ouders?