Alles over alcoholvrije wijn
Zwanger

Alcoholvrij & Zwanger: feiten en tips!

Een etentje met vriendinnen, een werkborrel, een feestje, maar dan zonder alcohol! Veel zwangere vrouwen ervaren dit toch een beetje als ongezellig. Een alternatief is een alcoholvrije wijn, 0.0 bier of een alcoholvrije cocktail. Maar waar moet je op letten bij het kiezen van een alcoholvrije drank? En kan alcohol in je eten ook kwaad als je zwanger bent? Je leest het hier!

6 feiten over alcoholvrije wijn

  1. Alcoholvrije wijn is helaas niet altijd echt alcoholvrij. Alcoholvrije wijn is gedealcoholiseerd, wat betekent dat de wijn op de ‘gewone’ manier wordt gemaakt en de alcohol er daarna uit wordt gehaald. Volgens de wet mag er nog tot 0,5% alcohol in zitten. Of dit in deze kleine hoeveelheid schadelijk is voor de baby, is niet bekend. Alcoholvrije wijn met 0,0% alcohol vind je eigenlijk nergens.
  2. Doordat wijn wordt gedealcoholiseerd, blijven karaktereigenschappen van bijvoorbeeld Chardonnay -, Sauvignon - en Merlot-druiven behouden. Net echt dus.
  3. Steeds meer landen specialiseren zich in alcoholvrije wijn; Amerika, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Chili doen het goed! De Chileense wijn is bovendien onbespoten, geen chemische middelen dus!
  4. Alcoholvrije wijn bevat zo’n 66% minder calorieën dan wijn met alcohol. Dat is nog eens een voordeel…
  5. Veel alcoholvrije wijnen zijn, doordat er (vrijwel) geen alcohol in zit, wat zoeter. Veel zwangere vrouwen geven de voorkeur aan een droge wijn. Er wordt gezegd dat witte (mousserende) wijn het dichtst bij het ‘echte wijntje’ in de buurt komt.
  6. Waar alcoholvrije wijn te koop is? Naast een slijterij, vind je ze tegenwoordig vaak al in de plaatselijke supermarkt.

Alcoholvrij bier

Ook bij alcoholvrij bier geldt: alcoholvrij is helaas niet altijd echt alcoholvrij. Alcoholvrij bier kan tot 0,5% alcohol bevatten, dan noem je het nog steeds alcoholvrij bier. Daarnaast vind je ook maltbier in de schappen. Maltbier bevat 0 tot 0,1% alcohol en daarmee nóg minder alcohol. 
Of dit in deze kleine hoeveelheid schadelijk is voor de baby, is niet bekend. Als je op zoek bent naar zekerheid, bekijk dan het label op het flesje bier. Hier vind je het percentage alcohol terug. Staat er zwart op wit 0.0%? Dan weet je zeker dat je biertje écht alcoholvrij is. 

Alcohol in je eten

Stress! Wijn door de risotto, alcohol in de kant-en-klare kaasfondue… Kan dat kwaad? De meningen zijn hier over verdeeld. Wel is bekend dat er, ondanks verhitting, altijd wat alcohol achterblijft. Uit voorzorg wordt daarom geadviseerd geen gerechten te eten waar alcohol/wijn in verwerkt is.

Na meer dan 2 uur stoven van gerechten waar alcohol aan is toegevoegd, is meer dan 90% van de alcohol verdwenen. Bij korter verhitten, blijft er meer achter, zo’n 40% na 15 minuten verhitten. Bij flamberen, het in brand steken van een verwarmde sterk alcoholische drank, blijft zo’n 75% van de alcohol aanwezig. Toch maar overslaan dan... er zijn immers genoeg lekkere alternatieven!

Alcoholvrij of niet, feit blijft dat je in alle gevallen beter van alcohol weg kunt blijven. En ach, als je aan dat kleine wondertje in je buik denkt, is dat ineens toch niet zoveel moeite, toch?  

Alcoholvrije cocktails: Mocktails

Naast alcoholvrije wijn en 0.0 bier kun je er natuurlijk ook voor kiezen om een overheerlijke mocktail te maken. Dit ziet er extra gezellig uit op een feestje. Heb je inspiratie nodig? Hieronder vind je een recept voor een heerlijke alcoholvrije Mojito.

Recept: alcoholvrije Mojito.

Benodigdheden voor 2 glazen:

  1. Een paar muntblaadjes
  2. 2 limoenen in partjes
  3. 2 eetlepels rietsuiker
  4. 500 ml goed gekoelde tonic, sprite of 7up
  5. Crushed ijs

Doe de muntblaadjes onderin je glas, leg daarop de limoenpartjes en schep hier de suiker op. Stamp met een stampertje de munt en limoen kapot, zodat de smaken goed loskomen. Schep de glazen tot drie kwart vol met het ijs en vul je glas verder met de tonic. Proost!

Wat zeggen experts, merkdeskundigen en andere ouders?

Loading the column-1-{*} component .... If it doesn't load within 5 seconds, there might be an issue with "column-1-{*}" component.