Zwanger
17-1-2022 11:26:00

8x de leukste activiteiten voor de babyshower

Als je zwanger bent, ontkom je er bijna niet aan: na de gender reveal volgt vaak de babyshower. Het wordt vaak als verrassing georganiseerd door een zus of goede vriendin, om jou als aanstaande mama even lekker in het zonnetje te zetten. Wil je weten wat je kan verwachten? Dit zijn de leukste en meest bekende activiteiten voor een babyshower. Plus wat bonustips voor je zus/vriendin/collega.

1. Geboortedatum en naam raden

Dit is toch wel dé klassieke activiteit voor een babyshower: de geboortedatum en naam van de baby raden. Hang een groot vel op en laat alle gasten opschrijven wanneer ze denken dat de baby geboren wordt en welke naam de baby krijgt. Wie er uiteindelijk gelijk krijgt, weet je natuurlijk niet meteen. Maar het is wel heel leuk om achteraf bij te houden!

2. Babyfoto's raden

Nog zo’n klassieker die niet kan missen op een babyshower: babyfoto’s raden. Laat alle gasten een uitgeprinte babyfoto van zichzelf meenemen. Hang ze vervolgens op of stal ze uit op een tafel. Wie is wie?

3. High Tea

Een high tea kan je gezellig thuis organiseren. Vraag alle gasten om iets lekkers te maken en mee te nemen. Dit hoeft niet alleen maar taart te zijn: een lekkere salade is ook welkom. Stem van tevoren af wie wat maakt. Dek de tafel gezellig en smullen maar! Voor de aanstaande mama ook prettig, want dit creëert even een moment rust in alle drukte.

4. Babykleding versieren

Wat is er leuker dan eigen, zelfgemaakte kleertjes? Het versieren van rompers, T-shirts en slabbetjes is dan ook leuk én nuttig. Koop de babykleertjes in (lichte) kleuren en in verschillende maten. Zo hebben de mama en baby er het langste plezier van. Het versieren kan met textielstiften en/of textielverf. Kralen en andere fournituren kunnen jullie beter niet gebruiken, tenzij jullie heel ervaren zijn. Deze kunnen tijdens het dragen namelijk losraken, wat gevaarlijk is voor de baby.

5. Raad de buikomvang

In navolging op het raden van de geboortedatum en de naam, kunnen jullie de buikomvang van de zwangere raden. Meet vervolgens de daadwerkelijke omvang met een touwtje en leg dit in een rondje op de grond. Meet daarna de ‘geraden’ omvangen en vergelijk de rondjes met elkaar. Dit kan hilarische momenten opleveren! Wie zit het dichtste in de buurt?

6. Babyhapjes proeven

Over een tijdje ontkomt de mama in spe er niet meer aan: babyhapjes. Tijd om haar de hapjes alvast te laten voorproeven! Koop of maak verschillende soorten babyhapjes en laat de aanstaande moeder raden welk gerecht ze eet. Bon appetit! De rest van de gasten mag natuurlijk ook proeven als ze willen.

7. Een wens voor de baby

Koop een album of vriendenboekje en laat alle gasten van de babyshower een mooie boodschap opschrijven voor de aanstaande ouder(s) en natuurlijk de baby. Wat wens je het kersverse gezin toe, waar moet de baby zeker nog eens heen en wat ga jij met de kleine ondernemen later?

Er zijn ook kant-en-klare boekjes, waarbij alle vragen al in het boekje staan. Maak eventueel van iedereen een foto met de zwangere mama en plak die naast de verhaaltjes in het boek. Met stickers en kleurpotloden/stiften, kunnen jullie het boek opleuken.

8. Test de kennis met een babyquiz

Test de kennis van de aanstaande moeder (en eventueel de gasten) met een babyquiz. Verzamel leuke vragen en weetjes over baby’s en zwangerschap en maak hier een leuke quiz van. Je kan het persoonlijk maken door bij familie of goede vriendinnen verhalen van de zwangere zelf te achterhalen en die aan de quiz toe te voegen. Een beetje plagen mag best! Inspiratie genoeg voor een geslaagde babyshower.

Bonustips voor de organisatoren van de babyshower:

- Verrassing of niet? Jij kent de zwangere het beste, dus bedenk of ze een volledige surpriseparty kan waarderen. Twijfel je? Vraag het dan na bij haar partner.

- Wel of geen partner. Partners willen steeds meer bij de zwangerschap betrokken worden. Ga er daarom niet vanuit dat de partner niet wil komen. Wederom ken jij de aanstaande ouders het beste, dus kan jij het beste inschatten wat hun voorkeur heeft. Twijfel je? Vraag het dan gewoon na.

- Wie nodig je uit? Ook hier kan jij het beste zelf inschatten wat de aanstaande mama het prettigste vindt. Houd ze liever van een klein, select groepje of heeft ze het liefst al haar vriendinnen en familie om zich heen? Check meteen even bij familie/vrienden of je iedereen hebt uitgenodigd. Zo voorkom je dat je een belangrijke gast vergeet of dat iemand zich gepasseerd voelt.

- Appgroep. Maak een appgroep aan met alle gasten. Zo kan je gemakkelijk iedereen in één keer inlichten over alle gebeurtenissen en de planning. Ook het uitwisselen van gemaakte foto’s en video’s gaat zo een stuk gemakkelijker.

- Beperk de tijd. Een babyshower is voor de zwangere leuk, maar ook vermoeiend. Spreek daarom strikte tijden af en stuur iedereen gerust naar huis als het tijd is. Twee tot drie uur is voldoende!

- Beperk de activiteiten. Doe maximaal twee tot drie activiteiten. Een activiteit kost meestal meer tijd dan je van tevoren verwacht, en dan moeten ook nog de cadeaus uitgepakt worden. Kies dus de activiteiten die het beste bij de zwangere passen en bedenk van tevoren hoelang het ongeveer duurt.

- Geen alcohol (of met mate). Het is voor de aanstaande mama niet leuk als iedereen om haar heen staat te hossen…

- Gezamenlijk cadeau. Wanneer je een gezamenlijk een cadeau geeft, heb je meestal iets meer te besteden. Je kan dan iets geven dat de ouders echt graag willen of nodig hebben. Natuurlijk kan iedereen daarnaast nog een eigen cadeautje kopen, mochten zij dit willen.

Heel veel plezier!