Zwanger

Babyshower organiseren

maandag, 17 januari 2022

Als je zwanger bent, ontkom je er bijna niet aan: na de gender reveal volgt vaak de babyshower. Het wordt vaak als verrassing georganiseerd door een zus of goede vriendin, om jou als aanstaande mama even lekker in het zonnetje te zetten. Wil je weten wat je kunt verwachten of ben je op zoek naar tips omdat je er een moet organiseren? Dit zijn de 10 leukste en meest bekende activiteiten voor een babyshower.

Activiteit 1. Geboortedatum en naam raden

Dit is toch wel dé klassieke activiteit voor een babyshower: de geboortedatum en naam van de baby raden. Hang een groot vel op en laat alle gasten opschrijven wanneer ze denken dat de baby geboren wordt en welke naam de baby krijgt. Wie er uiteindelijk gelijk krijgt, weet je natuurlijk niet meteen. Maar het is wel heel leuk om achteraf bij te houden! Je kunt dit raden ook in categorieën verdelen. Wat zou de babynaam worden als je alleen mag kiezen uit… bloemsoorten?

Ook leuk; deel awards uit voor de meest originele of, volgens de aanstaande moeder, leukste ideeën. Dit kan iets heel kleins zijn uiteraard!

Babyshower naam raden

Activiteit 2. Babyfoto's raden

Nog zo’n klassieker die niet kan missen op een babyshower: babyfoto’s raden. Nog vóór je weet wie wie is, wordt er gegarandeerd al gelachen, gegierd & gebruld. Baby’s zijn nu eenmaal heel schattig / grappig!

Laat alle gasten een uitgeprinte babyfoto van zichzelf meenemen en hang ze vervolgens op of stal ze uit op een tafel. Wie van welke lieve koppies is wie?

Ook leuk: als verrassing een aantal babyfoto’s van de aanstaande ouders ertussen, al dan niet met grappige anekdote erbij. Weet de groep wie ze voor zich heeft? Je krijgt bonuspunten als je als eerste de aanstaande mama van de babyshower weet te identificeren.

Babyshower baby foto's raden

Activiteit 3. High Tea

Een high tea kun je gezellig thuis organiseren en hoeft heus niet alleen maar uit taartjes te bestaan. Neem Engelse high tea’s als voorbeeld: maak mini sandwiches, quiches, (fruit)salades... Dek de tafel gezellig en smullen maar! Voor de aanstaande mama is dit ook een prettige activiteit, want dit creëert even een moment rust in alle drukte. En laten we wel wezen, zo’n baby produceren kost erg veel energie dus dan heb je eten nodig!

Ook leuk: Vraag alle gasten om iets lekkers te maken en mee te nemen en stem van tevoren af wie wat maakt. Dit kan ook in het thema van de babyshower zijn! Zo heeft iedereen écht bijgedragen aan de babyshower en is het aanbod aan hapjes lekker divers. Eetsmakelijk!

babyshower high tea

Activiteit 4. Babykleding versieren

Wat is er leuker dan originele, zelfgemaakte kleertjes? Het versieren van rompers, T-shirts, sokjes en slabbetjes tijdens de babyshower is dan ook leuk én nuttig. Koop de babykleertjes in (lichte) kleuren en in verschillende maten. Zo hebben de mama en baby er het langste plezier van. Het versieren kan met textielstiften en/of textielverf: dat kun je gewoon wassen zonder dat het uitloopt of vervaagt. Ben je crea bea? Probeer dan een tie dye ontwerp in de kleuren van het babyshower thema.

Kralen en andere fournituren kunnen jullie beter niet gebruiken, tenzij jullie heel ervaren zijn met naald en draad. Kleine objecten kunnen tijdens het dragen namelijk losraken, wat gevaarlijk is voor de baby.

Ook leuk: Waarom zou je het houden bij babykleding? Je kunt tijdens de babyshower ook draagdoeken voor de aanstaande moeder customizen of handdoeken en dekentjes waarmee de baby ingewikkeld wordt na het badderen.

Babyshower babykleding versieren

Activiteit 5. Raad de buikomvang

In navolging op het raden van de geboortedatum en de naam, kunnen jullie de buikomvang van de zwangere natuurlijk ook raden. Schrijf een omvang op en schrijf dit op een papiertje. Deze worden in een grote kom verzameld. Meet vervolgens de daadwerkelijke omvang van de zwangere buik met een touwtje en leg dit in een rondje op de grond. Meet daarna de ‘geraden’ omvangen en vergelijk de rondjes met elkaar. Dit kan hilarische momenten opleveren! Wie zit het dichtste in de buurt? En wie heeft er écht geen kaas van gegeten?

Ook leuk: zet de toekomstige mama in het midden van de cirkel en meet de geraden omvangen op haar lichaam in plaats van op de grond. Zo kun je haar meteen een extra babyshower knuffel geven. Als ze wil, natuurlijk.

babyshower buikomvang meten

Activiteit 6. Babyhapjes proeven

Over een tijdje ontkomt de mama in spé er niet meer aan: babyhapjes. Tijd om haar de hapjes alvast te laten voorproeven! Koop of kokkerel verschillende soorten babyhapjes en laat de aanstaande moeder raden welk gerecht ze eet en welke ingrediënten erin zitten. Bon appetit (of niet)!

Ook leuk: de andere aanwezige gasten tijdens de babyshower mogen natuurlijk ook proeven als ze willen. Je kunt er voor de grap een onderdeel van maken tijdens de eerder genoemde high tea. Dan smaakt de rest van de sandwiches daarna wellicht nóg lekkerder. Hapje erwten-wortelpuree, iemand?

Babyshower babyhapjes

Activiteit 7. Een wens voor de baby

Koop een album of vriendenboekje en laat alle gasten van de babyshower een mooie boodschap opschrijven voor de aanstaande ouder(s) en natuurlijk voor de baby. Wat wens je het kersverse gezin toe, waar moet de baby zeker nog eens heen en wat ga jij met de kleine ondernemen later?

Er zijn ook kant-en-klare boekjes, waarbij alle vragen al in het boekje staan. Maak eventueel van iedereen een foto met de zwangere mama en plak die naast de verhaaltjes in het boek. Met stickers en kleurpotloden/stiften, kunnen jullie het boek opleuken.

Ook leuk: de wensen aan een speciale ballon met helium binden en die met z’n allen tegelijk loslaten buiten. Wanneer je een babyshower in de avond houdt, is het prachtig om een wensballon met een lichtje erin op te laten stijgen.

Babyshower wensballon

Activiteit 8. Test de kennis met een babyquiz

Test tijdens de babyshower alvast de kennis van de aanstaande moeder (en eventueel van de gasten) met een babyquiz. Verzamel leuke vragen en weetjes over baby’s, zwangerschap, zorg en opvoeding en maak hier een leuke quiz van. Je kunt het geheel persoonlijk maken door bij familie of goede vriendinnen verhalen van de zwangere zelf te achterhalen en die aan de quiz toe te voegen. Een beetje plagen mag best!

Ook leuk: voeg her en der stellingen toe, waarop iedereen mag stemmen. Gaan de ouders de baby alleen onbewerkt voedsel geven of niet? Zijn zwangerschapsbroeken handig en comfy of vooral lelijk? Hier kunnen hilarische discussies uit ontstaan.

babyshower quiz

Activiteit 9. Babyborrel

Misschien zit de aanstaande moeder niet helemaal te wachten op iedere dag visite na de bevalling en is ze ook gewoon toe aan rust. Of ze heeft gewoon geen zin in een baby shower, maar wilt wél met haar geliefden vieren dat er een kleine op komst is of al aanwezig is. De oplossing? Een babyborrel natuurlijk! Een babyborrel, ook wel kraamfeest genoemd, wordt steeds populairder. Begrijpelijk ook, want je nodigt in één keer alle mensen uit die jouw baby mogen ontmoeten en de rest van de dagen rust je lekker uit.

Als mommy (to be) moet je natuurlijk uitkijken met alcoholische versnaperingen, maar gelukkig is non-alcoholische drank steeds vaker beschikbaar en van steeds betere kwaliteit. Maak een tafel met ingrediënten voor mocktails in plaats van cocktails of een hippe juice bar, en de voetjes kunnen van de vloer! Héél even dan.

Ook leuk: mocht de toekomstige mama nog voldoende energie hebben, organiseer de babyborrel dan in haar favoriete café. Zo is het een échte borrel en meteen een trip down memory lane in één. Proost!

Babyborrel

Activiteit 10. Mom blessing

Is een conventionele babyborrel is niets voor jou? Dat is natuurlijk prima. Wanneer je toch iets wilt vieren, kun je kiezen voor een mom blessing. Een van de liefste en meest spirituele manieren om een aanstaande moeder met liefde te overladen, voordat de baby komt. In plaats van een heel feest, inclusief het gedoe (denk: spelletjes bedenken, tientallen cadeaus openmaken…), vier je met een mom blessing vooral de moeder zelf.

Een moederzegening is een intiem feest geïnspireerd op een oude Navajo-ceremonie. De ceremonie wordt gehouden om een aanstaande moeder voor te bereiden op haar aanstaande geboortereis – en haar te overladen met liefde, steun en aanmoediging.

Aan de gasten kan worden gevraagd twee dingen mee te brengen: een gedicht, lied, gebed of bijbel over zwangerschap, geboorte of moederschap; en een kraal als symbool voor vruchtbaarheid, geboorte of moederschap. Meestal maak je een altaar of versier je een ruimte, met bijvoorbeeld bloemen en kaarsen, waar de zwangere vrouw en haar gasten kunnen samenkomen, met de aanstaande moeder in het midden - zij staat tenslotte centraal!

Als iedereen verzameld is, lezen de gasten de teksten die ze hebben meegebracht en rijgen ze de kralen aan elkaar, zodat de moeder deze kan dragen tijdens de bevalling (of ze in de buurt kan houden, als ze dat liever heeft). De kralen zijn een herinnering aan haar steunen en toeverlaten. It takes a village, ten slotte…

babyshower mom blessing

Bonustips voor de organisatoren van de babyshower:

Een babyshower organiseren kan nogal een opgave zijn. Waar moet je allemaal aan denken en wat zijn absolute do’s en dont’s?

Ga je voor een verrassing of niet? Bedenk eerst of de zwangere in kwestie een volledige surpriseparty wel kan waarderen. Niet iedereen houdt van onverwachtse sociale activiteiten. Twijfel je? Vraag het dan na bij haar partner; als het goed is kent die haar het beste.

Mag partner er wel of niet bij zijn? Partners willen steeds vaker en meer bij de zwangerschap betrokken worden. Hartstikke mooi natuurlijk, maar het is daardoor des te belangrijker om er niet zomaar vanuit te gaan dat de partner niet wil komen.

Als het goed is, ken je de aanstaande ouders goed genoeg om dit in te kunnen schatten, maar mocht je twijfelen? Vraag het dan gewoon na.

Wie nodig je allemaal uit? Houd de aanstaande moeder meer van een klein select groepje of heeft ze het liefst al haar vriendinnen en familie om zich heen?

Check ook meteen even bij familie/vrienden of je iedereen die er toe doet wel hebt uitgenodigd. Zo voorkom je dat je een belangrijke gast vergeet of dat iemand zich gepasseerd voelt.

Maak een appgroep aan. Maak een appgroep aan met alle gasten, maar zónder de mama to be. Zo kun je gemakkelijk iedereen in één keer inlichten over alle gebeurtenissen, de verrassing en de planning. Ook het uitwisselen van gemaakte foto’s en video’s gaat zo een stuk gemakkelijker. Je kunt de aanstaande moeder later natuurlijk alsnog aan de babyshower-groep toevoegen.

Hou het kort. Een babyshower is voor de zwangere leuk, maar ook vermoeiend. Spreek daarom strikte tijden af en stuur iedereen gerust naar huis als het tijd is. Twee tot drie uur is voldoende! Rust is erg belangrijk.

Beperk de activiteiten. In verband met de tijd is het aan te raden om niet meer dan twee tot drie activiteiten te organiseren. Een activiteit kost meestal meer tijd dan je van tevoren verwacht en dan moeten ook nog de cadeaus uitgepakt worden. Kies dus de activiteiten die het beste bij de zwangere passen en bedenk van tevoren hoelang het ongeveer duurt.

Geen alcohol (of met mate). Het is voor de aanstaande mama niet zo leuk als iedereen om haar heen staat te hossen en zij totaal niet op dezelfde golflengte zit…

Gezamenlijk cadeau. Wanneer je een gezamenlijk een cadeau geeft, heb je meestal iets meer te besteden. Je kunt dan iets geven dat de ouders echt graag willen of nodig hebben. Natuurlijk kan iedereen daarnaast nog een eigen cadeautje kopen, mochten zij dit willen. Wel zo persoonlijk!

- Een herinnering voor later: vraag aan alle aanwezigen een bijdrage te leveren aan een pre-baby boek. Dit kan een simpel A4tje zijn of een foto, die je vervolgens verzamelt in een ringbandmap. Hier kun je naderhand ook de foto’s indoen die gemaakt zijn tíjdens de babyshower. Dat is een hartstikke mooi cadeau om later in terug te bladeren!