Van ooievaar tot het voorspellen van het geslacht. Sinds jaar en dag bestaan er mythes en fabeltjes rondom de zwangerschap. Maar wat is nou wel waar en wat niet? We hebben de meest voorkomende fabeltjes voor je verzameld én ontrafeld!
Een hardnekkige aanname is dat als je je kindje wat lager in je buik draagt, het een jongetje zou zijn en als je buik hoger zit, je een meisje krijgt. Hoe hoog je je kindje draagt is onder andere namelijk afhankelijk van hoe sterk je buikspieren zijn en je lichaamsbouw.
Niet waar! In principe kan je als je zwanger bent, vliegen wanneer je wil. Sommige vliegtuigmaatschappijen laten je alleen niet het vliegtuig in als je in je laatste trimester bent, maar dat heeft er meer mee te maken dat ze bang zijn dat je tijdens de vlucht bevalt en ze moeten landen.
Daarnaast hoef je je ook geen zorgen te maken over de bodyscanners en röntgenmachines bij de beveiliging of straling bij vliegen op hoge altitudes. De hoeveelheden straling zijn zo klein, of kortdurend dat de kans dat het ook maar iets van effect op je kindje heeft bijna nihil is. Je kan natuurlijk altijd vragen of ze eventueel alleen kunnen fouilleren, als je liever toch niet door de bodyscan wil. Maar maak je vooral geen zorgen als ze dat niet willen doen, door de bodyscan gaan zou prima moeten gaan.
Helaas gaat deze niet helemaal op, dus laat dat 3e toetje maar even staan... Ja, je eet inderdaad voor twee, maar de gemiddelde vrouw met een normaal gewicht heeft gemiddeld maar 300 extra calorieën per dag nodig om haar kindje te laten groeien. Dat komt dus neer op ongeveer 1 kleine avocado of 1 groot handje chocopinda’s.
Hoe graag we ook willen dat dit waar was, het is gewoon niet zo. Ten minste 1 op de 10 aankomende moeders voelt zich gestrest en is bezorgd tijdens de zwangerschap. En dan hebben we het nog niet eens over de veel voorkomende zwangerschapskwaaltjes. Het kan allemaal behoorlijk overweldigend zijn. Twijfel dan ook niet om er bijvoorbeeld met je dokter over te praten, als je zorgen of stemming je in het dagelijks leven belemmeren.
Ook deze gaat niet altijd op. Voor de dames die dachten er veel voordeel bij te hebben: je heupmaat maakt de bevalling niet gemakkelijker. Brede bekken daarentegen werken wel in je voordeel. Maar dat staat dan weer los van je heupen. En de enige manier om erachter te komen of je brede of smalle bekken hebt, is de bevalling zelf!
Je zal waarschijnlijk meer moe zijn dan gewoonlijk als je zwanger bent, en vooral in het eerste trimester. Maar continue rusten is dus niet nodig, zwanger zijn is immer geen ziekte. Vrouwen over de gehele wereld werken op het land, tot de dag dat ze bevallen. We zijn gemaakt om dit te doen! Wat je wel moet doen is goed naar je lichaam luisteren, en wanneer het wél echt nodig is je rust te pakken. Juist gematigd sporten en bewegen kunnen je daarnaast ook juist meer energie geven.
Zoals hierboven ook al geschreven, is juist het omgekeerde waar! Des te sterker en fitter je voor en tijdens je zwangerschap bent, des te gemakkelijker herstel je er na. Daarbij komt ook nog eens dat sporten er voor zorgt dat je beter slaapt. Let er wel op dat niet alle sporten geschikt zijn als je zwanger bent. Pas op met work-outs gericht op de buikspieren zoals sit-ups, planken en crunches. Tijdens je zwangerschap moet je buik juist rustig kunnen stretchen en harde buikspieren helpen daar dan niet bij. Vraag dus altijd even bij een trainer na welke oefeningen je het beste kunt doen. Als je van hardlopen of spinnen houdt, kan je dat gewoon blijven doen zolang het voor jou comfortabel voelt.
Hoewel het hormoon dat misselijkheid veroorzaakt (hCG) vaak in hogere mate gevonden wordt bij aankomende moeders die een meisje verwachten, betekent dit dus niet meteen dat je ook daadwerkelijk een dochter krijgt. Genoeg vrouwen die een jongen krijgen, zijn soms ook misselijk. En om meteen maar een ander hardnekkig fabeltje uit de wereld te helpen: ochtendmisselijkheid komt niet alleen maar ’s ochtends voor. Het verschilt per persoon, maar als je zwanger bent kan je op elk moment van de dag misselijk zijn.
Ook leuk om te lezen als je zwanger bent:
- 10x de leukste films en series over zwanger zijn en baby's
- 100 korte babynamen met maar één lettergreep
- 5 tips voor tijdens de bevalling (voor de aanstaande) papa