PROGRAMMA Verpleegkundigen

Datum: 16 februari
Locatie: RAI Amsterdam
Tijd: 08.45 ontvangst 09.30 plenaire opening
Prijs:
€ 129,00 (excl. btw)
Accreditatiepunten: 5 punten

INSCHRIJVEN

Programma & Sprekers

Plenaire opening

Spreker: Drs. Paulien Kuipers

Drs. Paulien Kuipers, GZ-psycholoog en auteur van ‘Eerste hulp bij hechting’, opent het congres namens Stichting Strong Babies, die zich inzet voor een sterke start van elke baby. Vanuit haar visie op het kind stelt Paulien dat het noodzakelijk is dat zorgprofessionals zowel pré-, peri-, als postnataal een veilige verbinding helpen faciliteren tussen ouders en kind. Na de geboorte speelt zowel taal als fysieke nabijheid een belangrijke rol in totstandkoming van deze band, waarbij huid-op-huid contact een van de belangrijkste is. Om een sterk hechtingsveld te garanderen is het belangrijk dat we als Geboortezorgprofessionals goed samenwerken en dezelfde taal spreken: met elkaar verbinden dus.

 

Hypothermie bij de asfyctische pasgeborene

Spreker: Timo de Haan
Jaarlijks worden in Nederland diverse kinderen behandeld na een tekort aan zuurstof rondom de geboorte. Wat weten we van deze kinderen? Neonatoloog Timo de Haan vertelt hier over..

De obese zwangere

Spreker: Dr. Hans Duvekot
We merken het als obstetrie verpleegkundige ongetwijfeld allemaal. We zien steeds meer obese zwangeren. Welke risico’s zijn hieraan verbonden? En hoe leveren we de beste zorg?

De beschermde wieg

Stiching de beschermde wieg biedt zorg aan kwetsbare zwangeren die door omstandigheden niet in staat zijn om medische hulp of begeleiding bij hun zwangerschap te zoeken. Ook dragen zij zorg voor tien ‘beschermde wieg kamers’ in Nederland.

Omgaan met onveilige situaties thuis

Spreker: Sacha Matse
Kindermishandeling moet je (willen) zien. De eerste 1000 dagen zijn cruciaal voor een kansrijke start. Daar hoort ook bij dat je ouders goed voor je (kunnen) zorgen. Maar wat als dat niet goed lukt? Professionals die ouders en kinderen helpen rondom geboorte en kraamtijd kunnen signalen opvangen over kindermishandeling. Tijdens deze lezing ga ik in op signalen en hoe te handelen op signalen. Zodat elk kind de kansrijke start krijgt die het verdient.

Babyverlies en opbaren van de pasgeborene

Spreker: Hiske Kuilman en Ruth van den IJssel
Helaas eindigt niet iedere zwangerschap in een levend geboren baby. In de korte tijd waarin ouders afscheid nemen van hun pasgeboren baby is elk moment van waarde. Als obstetrieverpleegkundige heb je hierin een belangrijke rol.

Plenaire afsluiting: AI en chatbots in de prenatale zorgpraktijk

Spreker: Corrette Ploem, hoogleraar recht, zorgtechnologie en geneeskunde  
AI en chatbots in de prenatale zorgpraktijk: kansen en uitdagingen voor de relatie tussen hulpverlener en zwangere