Online Symposium Verloskundigen

Datum: Donderdag 24 en vrijdag 25 juni 2021
Locatie: online
Kosten: € 129,- ex btw; incl. goodiebag en ticket voor de Negenmaandenbeurs 2022 (16 t/m 19 februari)

De accreditatiepunten ontvangt u nadat u de voorbereidingsvragen hebt beantwoord, de cursus hebt bijgewoond en de evaluatie hebt ingevuld. Vakblad NATAAL zal hierover contact met u opnemen.

Programma 1

Donderdag 24 en vrijdag 25 juni 2021
Symposium Verloskunde
Programma 1: Categorie C - Methodisch Intercollegiaal Overleg (Moeilijke tijden)

09.15 – 09.30 uur Ontvangst
09.30 – 10.30 uur Organisatie in moeilijke tijden - deel 1
10.30 – 10.45 uur Pauze
10.45 – 11.45 uur Organisatie in moeilijke tijden - deel 2
11.45 – 12.00 uur Pauze 
12.00 – 13.00 uur Praktijkgevallen  
13.00 – 13.15 uur Evaluatie en afsluiting 

 

Workshop: Organisatie in moeilijke tijden
Moeilijke tijden in de geboortezorg zijn er altijd geweest en zullen er ook wel altijd blijven. Of het nu gaat om corona, het niet vinden van zomerwaarneming, ruzie in de maatschap, gedoe met medewerkers, tekort aan verloskundigen, concurrentie in jouw werkgebied, langdurige ziekte van een collega, meningsverschillen in de kring, sluiten van ziekenhuizen, integrale bekostiging, verschil in visie, uitholling van het vak, verlies van autonomie, afname fysiologie en minder thuisbevallingen. Het gaat er in deze workshop om hoe jij omgaat met deze moeilijke tijden en hoe jij je daarin staande houdt. Tijdens deze vakdag gaan we in op welke moeilijke tijden er zijn en hoe je hiermee om kunt gaan. Voorafgaand aan de workshop ontvang je een vragenlijst over organisatie in moeilijke tijden, die je ingevuld aan ons terug mailt. De trainer gaat in op vragen en onderwerpen van de deelnemers.

Over de trainer
Walter Stuifzand heeft 22jaar ervaring als organisatie adviseur voor verloskundigenpraktijken, verloskundigenkringen en VSV’s. Zijn missie luidt: gelukkige verloskundigen in een goed georganiseerde geboortezorg.

De workshops voor Verloskunde worden gegeven door Dockwerk.

MIO punten
Workshop Organiseren in moeilijke tijden: 4

 

Programma 2

Donderdag 24 en vrijdag 25 juni 2021
Symposium Verloskunde
Programma 2: Categorie C - Methodisch Intercollegiaal Overleg (Miskraam)

09.15 – 09.30 uur Ontvangst
09.30 – 10.30 uur Definitie: moeten we het wel een miskraam noemen?
10.30 – 10.45 uur Pauze
10.45 – 11.45 uur Communicatie: ik zie geen kloppend hartje?
11.45 – 12.00 uur Pauze 
12.00 – 13.00 uur Opnieuw zwanger  
13.00 – 13.15 uur Evaluatie en afsluiting

 

Workshop: Miskraambegeleiding
Een telefoontje over bloedverlies tijdens een volle dienst, een missed abortion tijdens het spreekuur. Ervaren als je bent, doe jij het als verloskundige allemaal tussen je andere werkzaamheden door. De momenten dat je niet alleen maar ‘vrolijk’ werk hebt, maar vrouwen begeleidt in verlies en verdriet. Het ene gesprek verloopt beter dan het andere, de ene vrouw lijkt meer begeleiding nodig te hebben dan de andere. Natuurlijk heb je aandacht voor haar begeleiding en proces. Maar hoe pak je dit nu echt goed aan? Tijdens deze vakdag bespreken we aan de hand van wetenschappelijke onderzoeken hoe je een niet vitale zwangerschap begeleidt. Van het moment van constateren tot en met een volgende zwangerschap. We bespreken tegen welke lastige situaties jij aanloopt en hoe je hier, met nieuwe inzichten, je zorg in kunt verbeteren. Je krijgt handvatten die de begeleiding van je cliënt verbetert én jou met vertrouwen laat werken, ook tijdens verdrietige werksituaties. Voorafgaand aan de workshop ontvang je een vragenlijst over miskraambegeleiding, die je ingevuld aan ons terugmailt. De trainer gaat in op vragen en onderwerpen van de deelnemers.

Over de trainer

Vivian Vietje heeft tien jaar ervaring als verloskundige in de eerste lijn en heeft daarnaast vijf jaar als vrouwencoach gewerkt. Zij is gespecialiseerd in angst en zwangerschap. Tevens is zij schrijfster van het boek: ‘Geboorte vol vertrouwen’.

De workshops voor Verloskunde worden gegeven door Dockwerk.

MIO punten

Workshop Miskraambegeleiding: 4,5