ONLINE Symposium Kraamzorg

Datum: Maandag 1 en dinsdag 2 november 2021
Locatie: Online
Kosten: € 89,- exclusief btw; inclusief goodiebag en ticket voor de Negenmaandenbeurs 2022 (16 t/m 19 februari) 

De accreditatiepunten ontvangt u nadat u de cursus hebt bijgewoond en de evaluatie hebt ingevuld. Vakblad NATAAL zal hierover contact met u opnemen.  

Programma Kraamzorg 1

Maandag 1 en dinsdag 2 november 2021
Symposium Kraamzorg
Programma 1: Categorie A (her)registratie Fysiologie en Pathologie van de baring & Shaken Baby Syndroom

08.30 – 09.00 uur Trainer online aanwezig voor vragen inloggen
09.00 – 10.30 uur Fysiologie en Pathologie van de baring - deel 1
10.30 – 10.45 uur Pauze
10.45 – 12.15 uur Fysiologie en Pathologie van de baring - deel 2
12.15 – 13.00 uur Lunch
13.00 – 14.30 uur Shaken Baby Syndroom

 

Workshop: Fysiologie en Pathologie van de baring
Het ene moment lijkt alles nog normaal te verlopen en in een fractie van een seconde kan een partus omslaan. Een fysiologische baring, we hebben het er vaak over, we streven ernaar, maar wat betekent dit nu eigenlijk? Tijdens deze workshop bespreken we wat fysiologie en pathologie is en hoe jij pathologie kunt herkennen, maar beter nog wat jij kunt doen om dit te voorkomen! We bespreken welke rol en verantwoordelijkheid jij hebt ook als je ingezet wordt om continue zorg te leveren. En welke vaardigheden jij in kunt zetten om de verloskundige te assisteren bij pathologie.

Workshop: Shaken Baby Syndroom 
Drie tot vier kinderen per jaar overlijden in Nederland door heftig heen en weer schudden. Een huilende baby, overprikkelde ouders, slapeloosheid en onwetendheid kunnen de optelsom zijn waardoor het Shaken Baby Syndroom veroorzaakt wordt. Jij als kraamverzorgende kunt hier een onmisbare preventieve schakel in zijn. Tijdens deze workshop leer je wat het Shaken Baby Syndroom allemaal inhoudt en hoe jij preventief voorlichting geeft die aansluit bij de ouders. Je leert handvatten die je ouders kunt bieden als zij overbelast zijn én je krijgt tools hoe je vroegtijdig deze vorm van kindermishandeling kunt signaleren.

KCKZ Punten
(2019 categorie A)
Fysiologie en pathologie van de baring: 3
Shaken baby syndroom: 1,5

(2016)
Algemeen/overig: 3
SBS: 1,5

* De workshops "Fysiologie en pathologie van de baring & Shaken Baby Syndroom" worden gegeven door Dockwerk. Zij verzorgen ook de bijschrijving van de accreditatiepunten.

 

Programma Kraamzorg 2

Maandag 1 en dinsdag 2 november 2021
Symposium Kraamzorg
Programma 2: Categorie A (her)registratie Fysiologie en Pathologie in het kraambed & hyperbilirubinemie

08.30 – 09.00 uur Trainer online aanwezig voor vragen inloggen
09.00 – 10.30 uur Fysiologie en Pathologie in het kraambed - deel 1
10.30 – 10.45 uur Pauze
10.45 – 12.15 uur Fysiologie en Pathologie in het kraambed - deel 2
12.15 – 13.00 uur Lunch
13.00 – 14.30 uur Hyperbilirubinemie

 

Workshop: Fysiologie en Pathologie in het kraambed 
Jouw rol tijdens het kraambed is onmisbaar. In het unieke Nederlandse systeem ben jij de onmisbare schakel om de fysiologie te bewaken en tekenen van pathologie te signaleren. Tijdens deze training leer je hoe het kraambed van de pasgeborene én de kraamvrouw normaal gesproken verloopt. 
Je leert welke controles je uitvoert en hoe je jouw zorg aanpast als er zich pathologie ontwikkelt. 
De theorie kun je direct toepassen in de praktijk. Na deze training ben je goed op de hoogte wat jij kunt doen als de kraamweek anders verloopt!

Workshop: Hyperbilirubinemie 
‘Wat een mooi kleurtje heeft de baby!’ Maar jij weet wel beter! Een vleugje geel en dan? Wat is normaal en wat zegt de kleur nu echt over de mate van Hyperbilirubinemie? In deze scholing leer je de feiten en fabels rondom fysiologische en pathologische icterus. We bespreken wat jouw rol en verantwoordelijkheid is en welke signalen jij vroegtijdig kunt herkennen. Kortom een kleurrijke workshop!

KCKZ Punten
(2019 categorie A)
Fysiologie en pathologie in het kraambed: 3
Hyperbilirubinemie: 1,5

(2016)
Algemeen/overig: 4,5

* De workshops "Fysiologie en pathologie in het Kraambed & Hyperbilirubinemie" worden gegeven door Dockwerk. Zij verzorgen ook de bijschrijving van de accreditatiepunten.

 

Programma Kraamzorg 3 Specifieke situaties

Maandag 1 en dinsdag 2 november 2021
Symposium Kraamzorg
Programma 3: Categorie B (her)registratie - Specifieke Situaties

08.30 – 09.00 uur Trainer online aanwezig voor vragen inloggen
09.00 – 10.15 uur Geboortezorg Multiculturele samenleving - deel 1
10.15 – 10.30 uur Pauze
10.30 – 11.45 uur Geboortezorg Multiculturele samenleving - deel 2
11.45 – 12.30 uur Lunch
12.30 – 14.30 uur Geboortezorg bij jonge ouders

 

Workshop: Geboortezorg in een multiculturele samenleving
Een andere taal, andere gebruiken, ander eten en rituelen. Als kraamverzorgende kom je op de meest uiteenlopende plekken. Super interessant natuurlijk maar soms brengt dit ook dilemma’s met zich mee. Tijdens deze nascholing leer je kenmerkende gebruiken rondom geboorte en kraamperiode uit andere culturen kennen. We kijken hoe jij jouw zorg en voorlichting kunt aanpassen aan de cultuur van het gezin waar je bent. Wat is gewoon eigenlijk en wat betekent een cultuur? Kortom een dynamische nascholing als je durft te kijken door welke bril jij én de ander de wereld (en de kraamweek) ziet!

Workshop: Geboortezorg bij jonge ouders 
Als een kind een kind krijgt, staat het leven op zijn kop. Bij de heel jonge ouders kun jij als kraamverzorgende helpen om een vliegende start te maken. In deze scholing komen alle onderwerpen aan bod die komen kijken bij een kraamweek met tienerouders. Hoe verschilt het brein van een tienerouder met een volwassen ouder? En welke communicatievaardigheden heb je nodig om hen te motiveren en informeren? We kijken naar de risico’s en zorgen die komen kijken bij tienermoederschap en hebben aandacht voor de hele omgeving die meespeelt in en zich bemoeit met de kraamweek. Kortom, een uitdagende nascholing waar jij als kraamverzorgende versterkt wordt om je staande te houden tussen alle hormonen!

Over de trainer
Merel Schoemaker is verloskundige en docent op de Academie Verloskunde. Daarnaast is zij beeldcoach en heeft veel ervaring met het verplaatsen in iemand anders belevenis, wereld en cultuur. Zo heeft zij in een ziekenhuis in Ghana gewerkt.

KCKZ Punten
(2019 categorie A)
Kraamzorg in specifieke situaties: 4,5

(2016)
Algemeen/overig: 4,5

* De workshops "Geboortezorg in een multiculturele samenleving en Geboortezorg bij jonge ouders" worden gegeven door Dockwerk. Zij verzorgen ook de bijschrijving van de accreditatiepunten.

 

Programma Kraamzorg 4 Specifieke situaties

Maandag 1 en dinsdag 2 november 2021
Symposium Kraamzorg
Programma 4: Categorie B (her)registratie - Specifieke Situaties

08.30 – 09.00 uur Trainer online aanwezig voor vragen inloggen
09.00 – 10.15 uur Psychische en psychiatrische problematiek - deel 1
10.15 – 10.30 uur Pauze
10.30 – 11.45 uur Psychische en psychiatrische problematiek - deel 2
11.45 – 12.30 uur Lunch
12.30 – 14.30 uur Geboortezorg bij een premature, dysmature pasgeborene

 

Workshop: Geboortezorg bij psychische en psychiatrische problematiek 
Als de kraamweek geen roze wolk is wordt jouw begeleiding extra belangrijk. Zowel in de zwangerschap als na de bevalling kunnen psychische klachten van de moeder (én vader) enorme invloed hebben. Je leert hoe jij juist in deze situatie de hechting met de baby kunt versterken door simpele oefeningen. Tijdens deze scholing leer je over de meest voorkomende psychische klachten en psychiatrische ziektebeelden zoals: kraamtranen, stemmingsstoornissen, angststoornissen, depressie, psychose, persoonlijkheidsstoornissen en NSE (negatieve seksuele ervaring). Maar ook bespreken we hoe je vrouwen met mildere klachten de juiste aandacht geeft in de kraamperiode. We bespreken de rol van jou als kraamverzorgende in deze situatie en welke communicatievaardigheden jou kunnen helpen in relatie tot de cliënt en andere zorgverleners. Kortom een interessante scholing als jij meer wilt weten over mentale gezondheidszorg!

Workshop: Geboortezorg bij een premature, dysmature pasgeborene
Een heel kleine baby. “Wat schattig”, denken velen. Maar jij weet wel beter! Of het nu om een premature of dysmature pasgeborene gaat, er komt heel wat kijken bij de geboortezorg aan deze kleine zorgbaby’s. In deze training leer je meer over de zorg die deze kinderen nodig hebben en waar de aandachtspunten voor jou als kraamverzorgende liggen. Maar we kijken ook verder naar de hechting en de emotionele ondersteuning die de ouders, broertjes en zusjes nodig hebben. Kortom een interessante scholing over kleine baby’s met grote zorgen!

KCKZ punten
(2019 categorie B)
Kraamzorg in specifieke situaties: 4,5

(2016)
Kraamvrouw met psychische en/of psychiatrische klachten: 2,5
Algemeen/overig: 2

* De workshops "Psychische en psychiatrische problematiek & Geboortezorg bij een premature, dysmaturepasgeboren" worden gegeven door Dockwerk. Zij verzorgen ook de bijschrijving van de accreditatiepunten.