Zwanger

Sporten tijdens je zwangerschap, tips & tricks!

donderdag, 26 september 2019

Sporten tijdens de zwangerschap is super gezond! Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je baby. Wel is het belangrijk dat je niet vaker gaat sporten dan je voorheen deed en het spreekt natuurlijk voor zich dat je te allen tijde goed op jezelf moet letten.

In dit artikel delen we een aantal handige weetjes, tips & tricks voor sporten tijdens de zwangerschap.

Waarom is sporten tijdens de zwangerschap goed?

Er zitten veel voordelen aan het blijven bewegen tijdens je zwangerschap. Zo helpt het tegen rugpijn, krampen en zwellingen maar zorgt het er ook voor dat je lichaam verschillende goede stoffen aanmaakt zoals bijvoorbeeld endorfine wat weer helpt bij het verdragen van weeën. En terwijl jij lekker aan het sporten bent en je eigen lichaam in shape houdt, help je ook je baby in je buik. Want voor je kindje helpt het bij de ontwikkeling van de zintuigen en zorgt het voor een betere voorziening van zuurstof en bloedcirculatie.

Welke

Wil je graag sporten maar weet je niet goed welke sport? Er zijn heel veel sporten die goed voor je zijn. Maar de 3 sporten in onderstaand lijstje kun je sowieso goed kun beoefenen tijdens je zwangerschap.

- Zwemmen

Een van de fijnste sporten als je zwanger bent. Door het water is er geen zwaartekracht en voel je je licht en kan je zonder zware belasting je lichaam trainen. Zwemmen mag je je gehele zwangerschap doen, houdt er wel rekening mee dat het water niet de koud is en zorg dat je nog kan staan in het water. Wist je dat er zelfs zwangerschapszwemmen bestaat? Dit is een speciale les waarbij de oefeningen en het tempo speciaal zijn afgestemd op de zwangere vrouw. Daarnaast is het natuurlijk ook harstikke gezellig om wat mede-zwangere te ontmoeten!

- Wandelen

Wandelen is een makkelijke manier om in beweging te blijven. Loop met regelmaat met een lekker tempo een goed rondje.

- Yoga of pilates

Bij deze sporten draait het om zeer gecontroleerd te bewegen en goed naar je lichaam te luisteren. Het versterkt alle spieren en zorgt voor goede houding. Ook kan het goed helpen om in meer in contact te komen met je kleintje en stress of stemmingswisselingen te verminderen.

Beoefen je een andere sport? Dan kan je hier gewoon mee door gaan, let er wel op dat je misschien een tandje minder moet en luister naar je lichaam. Ook zijn er een aantal sporten die juist worden afgeraden zoals contactsporten. Hierbij maak je gemakkelijk onverwachte bewegingen en is de kans op een blessure veel groter waardoor je jezelf én je baby onnodig in gevaar kan brengen. Ben je zwanger in de winter? Sla dan je wintersportvakantie een keertje over.

Sporten na je bevalling

Tegenwoordig kunnen heel wat moeders niet meer wachten om weer in shape te komen na de bevalling. Toch raden we je aan om de eerste 2 maanden nog even thuis te blijven en rustig aan te doen. Hou het in het begin op een klein rondje aan de wandel. Na 2 maanden kan je het sporten rustig weer opbouwen. Begin bijvoorbeeld eerst met het trainen van je buik en rugspieren. Dit is misschien niet het allerleukste om te trainen maar wel heel erg goed! Voel je je goed en heb je het idee dat je weer meer aan kan. Ga lekker aan de slag maar blijf naar je lichaam luisteren!

Meer lezen over sport tijdens of na je zwangerschap? In dit online boek lees je nog veel meer tips en tricks.

Lees ook:

- De leukste namen voor jouw winterkindje

- Zwangerschapstips

- Pijnstilling tijdjes bevalling, dit zijn de mogelijkheden