Verzorging

Symptomen en fijne tips bij doorkomende tandjes

zaterdag, 3 september 2022

Doorkomende tandjes zijn vaak geen pretje voor je kleine. Het kan pijnlijk zijn en je baby kan er onrustig van worden. Wij hebben de meest gestelde vragen over doorkomende tandjes voor je beantwoord.

Wanneer komen de eerste tandjes door bij je baby?

Het eerste tandje kan tussen de 4 en 7 maanden doorkomen. Maar sommige baby’s krijgen al eerder of juist later het eerste tandje; geen zorgen dus als ze bij jouw kindje later doorkomen!

De middelste snijtandjes onder komen meestal als eerste door; gevolgd door de twee middelste snijtanden boven. Vanaf 12 maanden kunnen de voorste kiesjes doorkomen, waarna de hoektanden volgen. Als laatste volgende de achterste kiesjes. Je kindje krijgt in totaal 20 tanden en het melkgebit is rond de leeftijd van 3 jaar helemaal compleet.

Hoe merk je dat de eerste tandjes doorkomen?

De meest herkenbare en bekende symptomen zijn kwijlen en het willen bijten op van alles en nog wat. Maar naast kwijlen en bijten zijn er meer symptomen. Het verschilt per kindje of, in welke mate en hoelang ze er last van hebben. Meestal zijn de klachten vrij snel weg nadat het tandje door het tandvlees heen is gekomen.

Opgezwollen tandvlees; dit kan wat roder zijn. Wanneer het tandje bijna doorkomt kan je een bobbeltje voelen en kan het plekje ook juist wat witter zijn.

Minder of even niet willen eten; het tandvlees kan gevoelig zijn wat het even minder fijn maakt om te eten en/of drinken.

Aan de oortjes trekken en wrijven over de wangetjes; de pijn kan uitstralen naar de oortjes en wangen.

Wat huileriger en humeuriger; je baby kan wat uit zijn of haar hum zijn door de pijn die ze voelen.

Minder goed slapen;ook kan je baby door de pijn vaker wakker zijn en soms midden in de nacht zelfs klaarwakker zijn.

Ziekig;je kindje kan zelfs een beetje koorts krijgen doordat ziekteverwekkers makkelijk door het doorgebroken tandvlees kunnen breken. Ook diarree kan voorkomen (hoewel niet wetenschappelijk bewezen) mogelijk door een verhoogde kans op ziekteverwekkers.

Hoe kan je je baby het beste helpen bij deze symptomen?

Gelukkig kan je een aantal dingen doen om de klachten iets te verzachten:

Masseren van tandvlees: dit kan met je vinger, de bolle kant van een lepel of met een speciale vingertoptandenborstel.

Koud eten of drinken: een fles met koud water, yoghurt of gekoeld en gepureerd fruit. Als je kindje wat ouder is kan je ook wat ingevroren fruit geven, blijft hier wel bij in de buurt.

Koelbijtring: een speciale koeling om in de ijskast te leggen geeft op eenzelfde manier verkoeling. De kou zorgt ook hier voor verlichting van het gevoelige tandvlees en het bijten geeft een fijne tegendruk.

Geneesmiddelen: bij hevige klachten kun je ook denken aan Detinox dat pijnstillend werkt en te verkrijgen is bij de drogist, lees goed de bijsluiter voor gebruik. Of een paracetamol zetpil, overleg hiervoor even met je huisarts.

Knuffelen: waarschijnlijk het fijnste middel om je baby te helpen. Een kindje dat zich niet lekker voelt heeft behoefte aan fysiek contact, profiteer hier vooral van!

Lees ook: