Verzorging

Symptomen en fijne tips bij doorkomende tandjes

dinsdag, 13 april 2021

Wanneer komen de eerste tandjes door bij je baby?

De eerste tandjes kunnen tussen de 4 en 7 maanden doorkomen. Maar sommige baby's krijgen al eerder of juist later hun eerste tandje; geen zorgen dus als ze bij jouw kindje later doorkomen!

De middelste snijtandjes onder komen meestal als eerste tandjes door; gevolgd door de twee middelste snijtanden boven. Vanaf 12 maanden kunnen de voorste kiesjes doorkomen, waarna de hoektanden volgen. Als laatste volgende de achterste kiesjes (vier tanden links, vier tanden rechts). Je kindje krijgt in totaal 20 tanden en rond de leeftijd van 3 jaar heeft hij of zij een volgroeid melkgebit - helemaal compleet.

Het krijgen van de snijtanden zorgt meestal niet voor heel veel pijn, terwijl de hoektanden en kiezen voor meer ongemak kunnen zorgen.

Hoe merk je dat de eerste tandjes doorkomen?

De meest herkenbare en bekende symptomen van doorkomende tandjes bij je baby zijn kwijlen en het willen bijten op van alles en nog wat. Maar naast kwijlen en bijten zijn er meer symptomen.

Het verschilt per kindje of, in welke mate en hoelang ze last hebben van doorkomende tandjes. Meestal zijn de klachten vrij snel weg nadat het tandje door het tandvlees heen is gekomen.

Opgezwollen tandvlees

Dit kan wat roder zijn. Wanneer het tandje bijna doorkomt, kun je een harde bobbel voelen en kan het plekje ook juist wat witter zijn. Je kunt het tandvlees voorzichtig masseren.

Minder of even niet willen eten

Het tandvlees bij je baby kan gevoelig zijn - dat maakt het even wat minder fijn om te eten en/of drinken.

Aan de oortjes trekken en wrijven over de wangetjes

De pijn kan uitstralen naar de oortjes en wangen, dus rode oortjes en rode wangetjes zijn ook goede signalen. Tevens kan dit wrijven een teken zijn van vermoeidheid: doorkomende tandjes en het verwerken van de symptomen vragen nogal wat energie van een babylijfje.

Wat huileriger en humeuriger

Je baby kan wat uit zijn of haar hum zijn door de pijn die ze in hun mond voelen. 'Tis ook wat.

Minder goed slapen

Je baby kan door de pijn wat vaker (dan normaal) wakker worden, langer wakker blijven of niet in slaap kunnen vallen. Een baby die midden in de nacht klaarwakker is? Blame it on the doorkomende tandjes.

Ziekig zijn

Je kindje kan zelfs een beetje koorts krijgen - ziekteverwekkers breken makkelijker door het wondje van de doorgebroken tand heen. Ook diarree kan voorkomen (hoewel niet wetenschappelijk bewezen), mogelijk door een verhoogd level van ziekteverwekkers.

Heeft je baby erge koorts of gaat het anderszins echt niet goed? Neem dan vooral contact op met de huisarts! Die kan het beste inschatten wat je moet doen in welke situatie. Je kunt ook kiezen voor homeopathische middelen. Ook hierbij geldt: win vooral eerst advies in van een professional.

Hoe kan je je baby het beste helpen bij deze symptomen?

Gelukkig kan je een aantal dingen doen om de klachten van doorkomende tandjes iets te verzachten:

Masseren van tandvlees

Dit kan met je vinger, de bolle kant van een lepel of met een speciale vingertoptandenborstel. Wrijf voorzichtig over de gevoelige plekken waar de doorkomende tanden zitten: dit kan het gezwollen tandvlees wat verlichten en de pijn verzachten.

Koud eten of drinken

Een fles met koud water, yoghurt of gekoeld en gepureerd fruit (een flesje sap). Als je kindje wat ouder is, kan je ook wat ingevroren fruit geven, blijf hierbij wel goed in de buurt om op te letten. Los van het feit dat koud eten comfortabel is voor het tandvlees, moet je vooral zorgen dat het eten van je kind niet te warm is. De mond is nu namelijk extra gevoelig voor hitte.

Koelbijtring

Een speciale koeling om in de ijskast te leggen geeft op eenzelfde manier verkoeling. De kou zorgt ook hier voor verlichting van het gevoelige tandvlees en het bijten en sabbelen geeft een fijne tegendruk. Vooral in een fase waarin je kleintje graag van alles in diens mond stopt, kan een koele bijtring een uitkomst zijn.

Geneesmiddelen

Bij hevige klachten kun je ook denken aan Dentinox: dit werkt pijnstillend (Het middel is suikervrij en bevat de pijnstillende stof lidocaïne) en is te verkrijgen bij de drogist. Lees goed de bijsluiter door voor je het middel gebruikt!

Een paracetamol zetpil kan ook helpen, overleg hiervoor wel even met je huisarts.

Ook homeopathische middelen kunnen uitkomst bieden, kamillethee werkt bijvoorbeeld ook heerlijk kalmerend.

Knuffelen

Waarschijnlijk het fijnste middel om je baby te helpen wanneer er tandjes doorkomen. Een kindje dat zich niet lekker voelt, heeft behoefte aan fysiek contact, profiteer hier vooral van! Zo zijn doorkomende tanden toch ook een klein beetje een zegen...

Verzorging van de tandjes

Zijn de eerste tandjes van je baby doorgekomen? Dan is het slim om meteen te beginnen met tandenpoetsen. Een nieuwe tand is extra kwetsbaar: het glazuur dat de tand moet beschermen, is dan namelijk nog niet uitgehard. Gebruik een speciale tandpasta die geschikt is voor baby’s en peuters. Daarnaast is het fijn om een zachte tandenborstel te gebruiken, die speciaal voor baby’s is gemaakt. Je kunt ook een vingerborstel gebruiken!

Het zal best even wennen zijn om de tandjes van je baby te poetsen. Gelukkig hoef je het tot 2 jaar maar één keer per dag te doen. Daarna is twee keer per dag het advies. Succes!