Verzorging

Tanden poetsen van je baby: info & tips!

dinsdag, 14 maart 2023

Wanneer je baby tandjes krijgt is het goed om direct te beginnen met tanden poetsen. Maar waar moet je op letten? Hoe pak je dat aan? En belangrijker nog: hoe maak je het tanden poetsen leuk? Lees onze handige tips en tricks voor het poetsen van de tanden van je kleintje.

Wanneer tanden poetsen baby?

De ene baby krijgt met vier maanden al z'n eerste tandje, terwijl de andere pas na de zevende maand tandjes krijgt. Er is dan ook niet een bepaalde leeftijd voor tanden poetsen te noemen. Wel is er een vast moment: zodra het eerste tandje doorkomt. Wanneer de eerste tandjes doorkomen, zijn ze nog erg kwetsbaar. Zo is het glazuur nog niet uitgehard en zijn de tandjes dus extra gevoelig voor gaatjes.

Begin daarom met poetsen zodra je het eerste puntje van de tand ziet doorkomen. Let er wel op dat bij doorkomende tandjes het tandvlees erg gevoelig is. Wees dus erg voorzichtig en zacht.

Hoe vaak poets je de tanden van je baby?

Vanaf het doorbreken van de eerste tandjes is 1 keer per dag tanden poetsen voldoende. Doe dit bij voorkeur 's avonds voor je baby naar bed gaat. Let er wel op dat hij daarna niet nog voeding krijgt, anders heeft poetsen weinig nut. Water kan natuurlijk geen kwaad.

Vanaf 2 jaar kan je de tanden tweemaal per dag gaan poetsen. Ook dan geldt: doe de tweede poetsronde bij voorkeur vóór het naar bed gaat

Wat voor tandenborstel en tandpasta gebruik ik voor een baby?

Het is goed om de eerste paar keer enkel te begin met poetsen van de tanden van je baby zonder tandpasta. Dit helpt om te wennen aan het gevoel en idee van tanden poetsen. Let wel dat je een juiste tandenborstel voor baby's gebruikt en als je eenmaal met tandpasta aan de slag gaat, speciale tandpasta voor kleine kinderen.

Baby tandenborstel

Allereerst is het belangrijk dat je de juiste tandenborstel huis hebt. Deze zijn speciaal gemaakt voor kleine kinderen en hebben een kleinere zachtere borstel. Vaak zijn ze er in allerlei leuke kleurtjes en kinderhelden wat het poetsen natuurlijk leuker maakt. Wanneer je de juiste tandenborstel hebt, is het tijd voor een goede tandpasta.

Gebruik speciale tandpasta voor baby's

Gebruik speciale tandpasta voor kinderen van 0-5 jaar. Deze bevat minder fluoride. Wist je namelijk dat als een klein kind te veel fluoride binnenkrijgt, dit juist negatieve gevolgen kan hebben voor het gebit? Hoewel baby tandpasta minder schadelijk is voor de gezondheid, zorg je het liefst dat je baby of dreumes niet teveel tandpasta inslikt. Veeg de tandpasta na het poetsen met een schoon doekje of washandje weg, baby's kunnen zelf namelijk nog niet goed uitspugen. Laat je kleintje daarna nog een slokje water drinken.

Hoe poets je de tanden van je baby?

Zet je kind op het aankleedkussen, een stoel of neem hem op schoot. Zorg dat je goed in de mond kunt kijken en ondersteun het hoofdje een beetje. De eerste paar keer zal je kleintje geen idee hebben wat de bedoeling is. Maar het scheelt dat op deze leeftijd kinderen vaak alles interessant vinden en graag in hun mondstoppen.

Poets zacht met korte bewegingen heen en weer over de tandjes en zorg dat alle vlakken van de tandjes goed gepoetst worden. Als tandjes bijna doorkomen poets je deze (of het tandvlees) heel zachtjes en masserend mee. Probeer onderstaande schema aan te houden. Dit maakt het ook voor jezelf makkelijk om te zorgen dat je niks vergeet.

 • Onderkaak: begin met de binnenkant tandjes, dan buitenkant en daarna de bovenkant van de ondertandjes
 • Bovenkaak: vervolgens de binnenkant van de boventandjes, buitenkant en onderkant van de boventandjes

Als je kindje niet gemakkelijk zijn mond openhoudt, kan je zachtjes met een hand zijn mondje openhouden door zachtjes zijn mond open te knijpen bij zijn wangen tussen de 2 kaken in. Dit doet geen pijn en helpt wel bij het open houden van de mond.

Tips: zo wordt tanden poetsen een feestje!

Veel kinderen vinden tandenpoetsen niet zo leuk, daarom moet je het samen leuk maken. Belangrijk is wel om te voorkomen dat kinderen tanden poetsen als een straf gaan zien. Hoewel lastig als je weer in een tandenpoetsstrijd verwikkeld ben, probeer zelf zo rustig en geduldig mogelijk te blijven en benadruk het positieve. Hier zijn een paar handige tips om tanden poetsen van je baby of dreumes leuker te maken:

 1. Routine, routine, routine
  Een hele belangrijke! Zoals met veel dingen is het belangrijk voor een kind om er regelmaat in te krijgen, zo ook met tanden poetsen. Maak er een herkenbaar dagelijks ritueel van op een vast moment van de dag, bijvoorbeeld meteen na het badje of voordat je kindje gaat slapen en lees na het poetsen (als beloning) een verhaaltje voor.

 2. Zelf laten doen
  Machtig interessant uiteraard zo'n tandenborstel! Laat je baby dan ook zelf even er mee spelen. Of als je kindje wat ouder is, laat hem de tandjes van z'n favoriete pop poetsen. Of spreek af dat jij eerst de tandjes poetst en hij daarna het zelf mag "afmaken".

 3. Elkaars tanden poetsen
  Spreek af dat als jij eerst de tanden van je kindje mag poetsen, hij daarna de tanden van mama mag poetsen!

 4. Gekke bekken
  Kinderen zijn dol op gekke bekken trekken. Laat je kind maar zo gek mogelijk kijken of doe dieren na zoals een grommende tijger, waaaargh. Op die manier is je mond open doen veel leuker!

 5. Liedje
  Zing het favoriete liedje van je kleintje, of een speciaal tandenpoets-lied of versje! Zoek maar eens op, er is genoeg te vinden.

 6. Spiegel
  Laat je kleintje meekijken in de spiegel. Dan ziet hij precies wat er gebeurd, dit kan het minder spannend maken.

 7. Mooie plaatjes
  Hang leuke afbeeldingen over tandenpoetsen op, zodat je kindje daar naar kan kijken. En misschien wel dingen herkent!

 8. Een echte poetsheld!
  Is je kindje al wat ouder? Een creatieve truc om het tanden poetsen aan te moedigen, is door een verhaal te verzinnen! Vertel over de 'suikerbeestje' die in in de mond van je kind wonen en niet zo lief voor zijn tandjes zijn! De enige manier om de suikerbeestjes te verslaan, is door je mond te verdedigen met een tandenborstel en tandpasta. Voeg wat drama toe en knoop een cape om je kind zodat hij een echte superheld wordt! Pas wel op dat je het verhaal niet té ernstig maakt, je wil je kind immers niet traumatiseren ;-)

 9. Wist je dat er ook tandenpoetsapps en -boeken zijn? Hierbij wordt op een leuke en speelse wijze uitgelegd waarom je tandjes moet poetsen.

Lees ook:

- Dit moet je weten over wassen van je baby
- Huidverzorging van je kleintje in de winter
- Relaxed! Zo geef je een babymassage