Zwanger Bevalling

Pijnbestrijding bij bevalling: ‘Denk na over plan B’

dinsdag, 2 januari 2024
Geschreven door een anesthesioloog aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie

Een van de meest gestelde vragen tijdens de zwangerschap betreft de mogelijkheden tot pijnbestrijding bij de bevalling. Welke pijnbijstrijding is er mogelijk? En kan iedere vrouw deze pijnbehandeling krijgen? In deze blog lees je over de mogelijkheden van pijnbehandeling die er zijn en hoe je je hier het beste op kunt voorbereiden. 

Welke pijnbehandelingen zijn mogelijk bij de bevalling?

Er zijn verschillende soorten pijnbehandeling tijdens de bevalling mogelijk, van behandelingen zonder medicatie tot behandelingen met medicatie. Zo kun je bijvoorbeeld een warm bad nemen of ademhalingsoefeningen doen. Ook blijkt dat veel vrouwen profijt hebben van een goede begeleiding tijdens de bevalling. Als dit onvoldoende helpt kan de anesthesioloog verschillende medicamenteuze behandelingen bieden, zoals een ruggenprik, lachgas of een pompje met pijnstilling via het infuus (remifentanil). Als je benieuwd bent welke mogelijkheden er allemaal zijn is er een handige online tool beschikbaar waarmee zwangeren zich vooraf kunnen verdiepen in de opties die er zijn.

Keuzehulp pijnbestrijding

Hoeveel vrouwen kiezen voor pijnbestrijding tijdens de bevalling?

Anesthesiologen merken dat de vraag naar pijnbehandelingen tijdens de bevalling toeneemt. Van de vrouwen die voor de eerste keer bevallen krijgt ongeveer 37% een ruggenprik. Dit ligt iets lager voor vrouwen die van een volgend kind bevallen.

 

Kunnen alle zwangere vrouwen pijnbestrijding krijgen?

Welke pijnbestrijding er mogelijk is tijdens de bevalling hangt helemaal af van de gezondheid van de vrouw, maar ook waar iemand bevalt. Medicamenteuze pijnbehandelingen zoals een ruggenprik kunnen bijvoorbeeld alleen maar in het ziekenhuis aangeboden worden.

 

Verdiep je in de mogelijkheden

De keuze voor een bepaalde pijnbehandeling wordt zoveel mogeijk in overleg met de vrouw gemaakt. Anesthesiologen adviseren dan ook aan zwangere vrouwen om zich vooraf te verdiepen in de mogelijkheden. Vervolgens legt de anesthesioloog uit welke pijnbehandelingen er mogelijk zijn, omdat dit niet bij iedere vrouw hetzelfde is. Daarna beslissen jullie samen welke pijnbehandeling het beste is.

 

Voorbereiden op de bevalling

Vrouwen die zich voorafgaand aan de bevalling hebben verdiept in wat hen te wachten staat zien met een gezonde spanning de bevalling tegemoet. Het lezen van informatie over de verschillende pijnbehandelingen helpt ook om een goed beeld te vormen over wat je te wachten staat. Bevallen is natuurlijk niet iets wat je dagelijks doet, dus zorg dat je je daarop voorbereid. En als je als zwangere vragen hebt, kun je die natuurlijk altijd met de verloskundige of gynecoloog bespreken. Zij kunnen je eventueel weer doorverwijzen naar een anesthesioloog.

 

Hoeveel pijn doet een bevalling?

Dat is lastig te voorspellen, omdat geen enkele bevalling hetzelfde is. Iedere vrouw ervaart haar pijn anders en iedere bevalling verloopt ook anders.

 

Tips voor de bevalling

De belangrijkste boodschap van de anesthesioloog: denken na over een plan B! Wat zou je doen op het moment dat de pijn tijdens je bevalling bijvoorbeeld toch erger is dan je vooraf had gedacht? Wat zijn dan eventuele pijnbehandelingen die je wilt ontvangen en kan dit op de plaats waar je graag wilt bevallen? Niet iedere bevalling verloopt zoals je je vooraf bedenkt en het is fijn als je hier al vooraf over na kunt denken.

 

Wat doet een anesthesioloog?

Anesthesiologen zijn de medisch specialisten die ervoor zorgen dat je voor, tijdens en na een operatie zo min mogelijk pijn hebt en zo snel mogelijk weer veilig en gezond naar huis kunt. Ongeveer 1,2 miljoen patiënten per jaar krijgen te maken anesthesiologie. Je komt anesthesiologen overal in het ziekenhuis tegen. Als je zwanger bent ontmoet je de anesthesioloog als je gevraagd hebt om een ruggenprik. Anesthesiologen zijn experts op het gebied van pijn en hebben daardoor veel kennis in huis over de mogelijkheden rondom pijnbehandeling tijdens de bevalling.