Zwanger

De 9 meest bijzondere momenten van je zwangerschap

maandag, 17 december 2018

Je hele zwangerschap is natuurlijk bijzonder. Het feit dat er een levend wezentje in je buik kan groeien is een wonder op zich. Maar er zijn een paar momenten die nét even wat extra’s hebben, die er écht uitspringen. Dit zijn de 9 meest bijzondere momenten van je zwangerschap.

Positieve test

Of het nu de eerste zwangerschapstest is die je doet, of al de zoveelste na maanden hoop: daar ligt hij dan, te shinen met zijn kruisje of dubbele streep. Je kan het eerst misschien nog niet geloven, dus doe je gauw nog een test. En misschien wel nog een paar. De zwangerschapstest laat het duidelijk zien: je bent zwanger! Een euforisch moment, waarop je het mogelijk uitschreeuwt, de tranen over je wangen lopen of je door de kamer springt.

Gedeeld geluk

Wanneer en hoe je aan je omgeving vertelt dat je zwanger bent, is voor iedereen anders. Dát je het op enig moment vertelt, geldt voor bijna alle zwangere vrouwen. De reacties van je dierbaren zullen je altijd bijblijven. De blik in de ogen wanneer je je (schoon)ouders vertelt dat ze opa en oma worden, de gelukskreten van je zus/broer die tante/oom wordt en natuurlijk de omhelzingen en tranen van je vrienden. Je kan eindelijk je geluk delen en vergeet het nooit meer.

De eerste echo

Op het moment dat je de eerste echo krijgt, kan je nog bijna niet bevatten dat er iets in jouw buik groeit. Dat stipje op het scherm, dat kleine garnaaltje dat je ziet, is jouw toekomstige baby. En als je geluk hebt, hoor en zie je het hartje al kloppen. Het gevoel is niet te beschrijven. Je houdt nu al nóg meer van dat mini-mensje.

buik – buikje – Buik

Voordat je zwanger werd, noemde je je buik gewoon ‘buik’. Als je zwanger bent, houd je je buik meer in de gaten dan ooit. Je kijkt dagelijks of er al iets te zien is en bent dan ook verheugd op moment dat je de eerste bolling van je buik ziet. Je krijgt een buikje! Het is aan de buitenkant zichtbaar dat je een kindje bij je draagt. Het liefst loop je nu de hele dag met je blote buik rond. Tegen het einde van de zwangerschap spreek je niet meer van een ‘buikje’, maar van Buik, met hoofdletter B. En je bent trotser dan ooit.

De eerste beweging(en) voelen

De eerste keer twijfel je nog. Voelde je daar nou wat of was het gewoon een steekje? Nee, je weet het bijna zeker, je hebt het écht gevoeld! De eerste bewegingen van je baby. Wauw… Je koestert jullie bijzondere communicatie via je buik.

De geslachtsecho

Wil jij het geslacht van je kindje weten voordat je bevallen bent? Dan is dit één van de spannendste momenten van je zwangerschap. Je kan de echoscopist vragen om direct het geslacht te vertellen, maar je ook vragen om het nog even geheim te houden. Het is steeds populairder om een gender revealparty te houden. Je vraagt de echoscopist het geslacht op een briefje te schrijven en nodigt al je dierbare familieleden en vrienden uit. Zo zijn zij erbij op het moment dat jullie het geslacht te weten komen.

Het eerste pakje/rompertje

Misschien heb je dit al gekocht zodra je wist dat je zwanger was, misschien moet je het nog doen. Dat eerste rompertje of setje kleding is zó bijzonder! Al die ieniemienie poppenkleertjes in zachte kleuren en van de meest knuffelbare materialen: het liefst koop je de hele winkel leeg. Toch kies jij 1 mooi item, waar je kleine straks in kan stralen. En die bewaar je misschien wel de rest van zijn leven, totdat je kind het door kan geven aan zijn kindje.

Dé babynaam vinden

Het vinden van de ideale naam voor je baby is een leuke, maar voor sommigen ook lastige taak. Hoe vind je de leukste babynaam? Het kan flink op je zenuwen werken als je steeds twijfelt over een mooie naam. Ga je voor een lange naam, of juiste korte naam. Een Spaanse of juist Scandinavische babynaam. Als je dan eenmaal dé ideale babynaam hebt gevonden, kan je je geluk niet op. Je voelt het tot in je tenen: dit is hem! Dit is dé naam voor jouw kindje, en de vlinders fladderen rond in je buik.

De eerste voortekenen van de bevalling

Je werkt er al negen maanden naartoe. Misschien kijk je er zelfs al wel een beetje naar uit. Maar als het moment daar dan echt is, is het toch wel een beetje spannend! De eerste weeën, de ‘wat moet ik nu ook alweer doen?’-paniek, de zenuwachtige opmerkingen van je partner, maar vooral het besef dat je binnen nu en niet al te lange tijd je baby eindelijk kan vasthouden. Dit moment en wat nu gaat komen is misschien wel het meest bijzondere dat je ooit in je leven zal meemaken. Je zal het dan ook nooit meer vergeten!