Babynamen

Hoe vind je de leukste babynaam?

woensdag, 13 oktober 2021

Een naam kiezen voor je baby: het klinkt makkelijk, maar dat kan soms best tegenvallen. De naam die je al jaren in je hoofd hebt is toch ineens niet meer zo leuk, je partner denkt er heel anders over of de naam past helemaal niet bij je kindje. Kan jij wel wat inspiratie en tips gebruiken? Bekijk dan waar je op kan letten bij je keuze.

Tip 1: oriënteer je breed

We zijn vaak geneigd om te blijven hangen bij namen die we uit onze omgeving kennen, maar er zijn veel meer mooie en bijzondere namen dan je misschien kent. Kijk eens rond op websites, gebruik een tool voor babynamen of blader door een babynamenboek. Zo kom je heel veel namen tegen waar je zelf misschien niet aan zou denken, maar die je wel erg mooi vindt. En je ontdekt meteen wat je juist níét mooi vindt. Kan je die meteen op de "absolute no go-lijst" zetten ;-)

Misschien herken je wel een patroon in de namen die jij mooi vindt: beginnen ze allemaal met dezelfde letter, zijn ze kort of juist heel lang? Ga je eerder voor namen uit Zuid-Europa zoals Spaanse namen of Franse namen? Of ben je meer een fan van Scandinavische namen?

Misschien vind je het leuk om eens te kijken naar namen die passen bij het seizoen waarin je bent uitgerekend, zoals een vrolijke zomer naam of warme winter naam.

Tip 2: neem de tijd

Geef jezelf de tijd om een mooie naam te bedenken. Je hoeft niet meteen dé naam voor je kindje te hebben. Misschien vind je de naam die je gekozen hebt wel helemaal niet bij je kindje passen. Doe daarom rustig aan en maak een lijstje met een top 5 van je favoriete namen (je kan natuurlijk met een top 1.000 beginnen). Bekijk je hele zwangerschap af en toe de namen en ga bij jezelf na of je de namen nog steeds zo leuk vindt. Streep de namen weg die het toch nét niet zijn. Zo houd je er steeds minder over.

Tip 3: oefen de naam hardop

Het voelt misschien een beetje gek, maar noem de naam die je in je hoofd hebt eens een aantal keer hardop. ‘Sara, binnenkomen, we gaan eten!’ of ‘Slaap lekker, Sander’. Klinkt dit lekker en voelt het goed? Zie jij al voor je dat je kindje de rest van zijn leven zo heet?

Probeer ook de verkorting of ‘verkleining’ van de naam. Sara verkort je wellicht tot Saar of verklein je tot Sara’tje of Saartje. Klinkt ook dit je goed in de oren? Dan heb jij misschien wel dé naam gevonden.

Tip 4: check de betekenis van de naam

Sommige namen klinken heel mooi in het Nederlands, maar hebben een betekenis of achtergrond die je liever niet associeert met je kindje. Zo betekent Yoni in een andere taal ‘vagina’ en associëren veel mensen de naam Adolf met Hitler. Houd hier rekening mee als je een naam uitkiest.

Tip 5: internationale babynamen

De klassieke, Hollandse namen worden steeds vaker vervangen door internationale varianten. Door ook in andere talen naar namen te kijken, heb je nóg meer keus. Zo zijn Scandinavische namen de laatste jaren erg populair. Ook hoor je ook veel Franse, Engelse en Italiaanse namen in Nederland.

Tip 6: uniek of juist populair?

Vraag jezelf af of je een unieke naam voor je kindje wil die je niet vaak tegenkomt, of juist een naam die in de top 50 van populairste namen voorkomt. De meisjesnamen Emma, Tess en Sophie staan bijvoorbeeld al jaren in de top 3, dus zal je dochtertje niet de enige in de klas zijn die zo heet. Bij jongensnamen is deze kans groot bij Sem, Noah en Lucas.

Er zijn ook veel namen die pas sinds korte tijd in gebruik zijn en daardoor nog redelijk uniek in Nederland. Toch worden deze namen snel populair. Wat dacht je van de naam Philou, Vayenna of Soof voor meisjes en Dex, Noud en Otis voor jongens?

Tip 7: controleer de achternaam en de initialen

Als je eenmaal een naam hebt die je mooi vindt, controleer dan hoe deze combineert met de toekomstige achternaam van je baby. De combinatie Fokje Modder wil je waarschijnlijk liever vermijden. Ook Wil Krikke, Conny Plassen en Dick Sac (ja, deze namen bestaan echt!) zijn geen namen waar je kindje later heel blij van wordt. Controleer daarom altijd hoe de voornaam met de achternaam klinkt. Hetzelfde geldt voor de initialen.

Heel veel succes en plezier met het kiezen van dé naam!