Babynamen

40x de leukste unisex namen voor jongens én meisjes

donderdag, 22 juni 2023

Een unisex naam is niet alleen heel handig, (minder namenstress, want één naam voor zowel een jongen als meisje), het klinkt vaak ook nog eens lekker stoer. En tegenwoordig zijn unisex babynamen dus ook nog eens hartstikke populair! Wie hebben een lijst met 40 populaire unisex namen voor je op een rijtje gezet.

Noa(h)

De naam Noa(h) betekent rust, vrede of troost. De versie eindigend met de letter h wordt vaak aan jongens gegeven, die zonder de letter h is populair bij meisjes.

Lio

De naam Lio betekent leeuw. De naam wordt in Nederland zowel aan jongens als meisjes gegeven. De naam is mede in opkomst als jongensnaam door Lil' Kleine en Jamie Vaes die hun zoon in 2019 de naam Lio gaven.

Onni

Onni is een typische Scandinavische uniseks naam en betekent blijheid of geluk.

Puck

Puck is afkomstig uit het Engels en betekent kabouter of rakker. De naam kwam in de jaren ’70 in opkomst in Nederland en wordt vaker aan meisjes dan aan jongens gegeven.

Sam

Sam betekent God heeft gehoord en is zowel populair als jongens- en als meisjesnaam. In Italië, Noorwegen, Engeland en Wales.

Teddy

Teddy is een afgeleide van de Griekse naam Theodorus en betekent godsgeschenk. Teddy is een echte unisex naam, terwijl Teddie vooral voor meisjes wordt gebruikt.

Luca

De Italiaanse naam 'Luca' wint de afgelopen jaren flink aan populariteit. Luca betekent 'afkomstig uit Lucanië'.

Willow

Willow is een van oorsprong Engelse naam en betekent wilg. De naam is sinds de jaren ’90 in opkomst in Nederland en wordt zowel aan jongens als aan meisjes gegeven.

Yuki

Yuki is een Japanse unisex naam en betekent gezegend of sneeuw. Een bekende Yuki is Yuki Kempees van Kriss Kross Amsterdam!

Quin

Quinn is een afgeleide van het woord Quintus, dat vijfde betekent. De naam maakt vanaf 2000 een opmars in Nederland en wordt vaak aan jongens gegeven. In de Verenigde Staten wordt de naam juist vaker aan meisjes gegeven.

Robin

Robin is van oorsprong een Germaanse naam en betekent schitterend door roem. Sinds halverwege jaren ’80 werd de naam Robin ook aan meisjes gegeven.

Anne

Het klinkt in eerste instantie als een meisjesnaam, maar kan dus ook heel goed worden gebruikt als jongensnaam. Anne betekent lieflijke, begenadigde, genade.

Charlie

Afgelopen jaar kregen er meer meisjes deze naam dan jongens (98 jongens en 180 meisjes). De naam stamt af van de naam Karel, met als betekenis man of vrije man (niet van adel)

Daan

Daan is afgeleid van de naam Daniël of Daniëlle, een Hebreeuwse naam dat ‘mijn rechter is God’ betekent. Vroeger kregen meisjes vaker de naam Danielle en jongens de naam Daniel, maar tegenwoordig zijn er steeds meer meisjes met de verkorte variant Daan. Wil je het toch wat minder stoer en juist iets liever, dan maak je er Daantje van.

Sam

Een van de meest gekozen namen van de afgelopen jaren voor jongens. Maar ook voor meisjes is de naam inmiddels al behoorlijk populair! En terecht. Sam klinkt gewoon superstoer!

Kris

Kris, Krisi of Krista. Met Kris kun je lekker variëren. En hoewel de naam nog steeds het meest aan jongens wordt gegeven, kan ‘ie ook prima voor een meisje.

Robin

Robin is een Engelse naam en betekent 'briljant, verlicht, faam`. Mooi toch?

René(e)

René voor jongens hoor je bijna niet meer. Als meisjesnaam hoor je hem juist steeds vaker. En is Renee nou nét niet helemaal jouw ding, misschien is Romée dan een leuk alternatief.

Mick(y)

In Frankrijk en Engeland is deze naam vooral heel populair voor jongens terwijl in Nederland voornamelijk meisjes de naam Micky krijgen. Wij vinden hem voor beiden erg leuk en daarom hoort deze naam zeker thuis in het lijstje.

Jack/Jacky

Stoer, schattig, lief en een tikkie ondeugend!

Senna

Senna is een Arabische naam die ‘waarheid’ betekent. De naam is momenteel nog het meest in trek voor meisjes, maar ook steeds meer jongens krijgen deze mooie naam.

Alex

Ook met Alex kun je alle kanten op. Wil je hem met iets meer stijl, maak er dan Alexander of Alexandra van. Maar natuurlijk zijn Lex en Alexia ook heel erg leuk.

Dominique

De afgelopen jaren werd deze naam niet vaker dan 40 keer gegeven aan Nederlandse jongens of meisjes, toch blijft hij evengoed sierlijk en mooi. Op zoek naar een iets kortere variant ga dan voor: Do, Dominic of Nic.

Isa

Het klinkt als een typische meisjesnaam, maar afgelopen jaar waren er toch ruim 80 jongens die deze prachtige naam kregen. De naam kan een afleiding zijn van Isabelle (God is mijn eed) of Ise (ijzer), maar ook van Izaäk (hij moge lachen). Ook is Isa in de Islam de naam voor Jezus.

Bobby

Bobby is een echte unisexer, want bijna evenveel jongens als meisjes in Nederland dragen deze stoere naam!

Mischa

Mischa is een Russische naam voor jongens en meisjes. De betekenis van de naam is ‘Die als God is’. De naam Mischa wordt in Nederland vaak aan jongens gegeven terwijl de naam in Amerika bijna alleen aan meisjes wordt gegeven.

Manu

Manu is een bijbelse naam en komt van Emanuel. Voorheen heel erg populair bij jongens in Zuid-Europa. Maar de naam hoor je, zowel bij jongens als meisjes, ook in Noord-Europa steeds vaker.

Jessie

Jessie betekent letterlijk 'man van God' en is echt een klassieke unisex naam.

Puck

Puck betekent letterlijk 'kabouter' en wordt met name als meisjesnaam gegeven, maar mag zeker niet ontbreken aan deze lijst met unisex namen.

Jesse

Jesse heeft twee betekenissen, want het heeft zowel een Hebreeuwse achtergrond als een Friese. In het Hebreeuws is het een afgeleide van de naam Isaï, de man van God. In het Fries is het ontstaan uit de naam Ese, dat waarschijnlijk een afleiding is van het woord assen, dat goede betekent.

Henny

Deze naam is een afleiding van de naam Hendrik, een echte Germaanse jongensnaam. Hen is een afleiding van heim, dat woonplaats of erf betekent. Rik betekent machtig, aanzienlijk of heerser. Vanaf de veertiende eeuw zijn er ook vrouwelijke varianten bekend.

Kaya

Van Noord-Amerika tot Zweden en van Turkije tot Japan. Kaya is over heel de wereld een populaire naam voor jongens én meisjes.

Billie

Billie is afkomstig van de naam William, wat ‘Wilskrachtige beschermer’ betekent.

Eden

Eden heeft verschillende verklaringen. Zo heb je natuurlijk het Hof van Eden, het paradijs van Adam en Eva. In het Hebreeuws betekent het plezier, maar het kan ook afgeleid zijn van de Friese naam Ede, met als betekenis adel.

Joa

Joa is een Scandinavische jongens- en meisjesnaam die is afgeleid van de Bijbelse jongensnaam Joachim.

Lou

Lou is dé unisex-naam van dit moment. Waar hij voorheen vooral in Frankrijk heel populair was voor de meisjes is Lou op dit moment voor zowel jongens als meisjes in heel Europa zeer gewild.

Kris

Kris is een Bijbelse naam en is afgeleid van Christen, volgelingen van Jezus. Bij meisjes is Kris vaak een afkorting van Kirsten en bij jongens een afkorting van Christiaan.

Jamie

Met Jamie kun je ook alle kanten op. Zo zijn er niet alleen tig varianten om deze naam te schrijven (jamy, jaimy, jami,) ook kun je volop varieren met Jamie. James voor de jongens of Jaimelynn voor de meisjes bijvoorbeeld.

Bo/Beau

Bo kan een verkorting zijn van Willibrord; wil staat voor wil en brord voor punt of speerpunt. Maar Bo kan ook een verkorting zijn van de naam Bjorn, dat beer betekent. Bo is ook een meisjesnaam en dan houdt het meer verband met het Franse woord ‘beau’, ofwel mooi.

Jip

Voor zover wij weten is Jip is een echt Hollandse naam. En dat maakt deze unisex-naam tot een uniek exemplaar.

Meer babynamen inspiratie? Lees ook:

- 100 korte babynamen met maar één lettergreep
- 27 babynamen voor de lente en de zomer
- 75x de leukste namen voor een tweeling