Babynamen

De populairste unisex namen van A tot Z

woensdag, 25 mei 2022

Unisex namen, die zowel voor een jongen als een meisje kunnen worden gebruikt, zijn niet alleen super handig, maar ook nog iets heel erg van deze tijd. Wij hebben de populairste unisex namen van A tot Z op een rij gezet.

De A van Anne

Het klinkt in eerste instantie als een meisjesnaam, maar kan dus ook heel goed worden gebruikt als jongensnaam. Anne betekent lieflijke, begenadigde, genade.

De B van Bo

Bo kan een verkorting zijn van Willibrord; wil staat voor wil en brord voor punt of speerpunt. Maar Bo kan ook een verkorting zijn van de naam Bjorn, dat beer betekent.
Bo is ook een meisjesnaam en dan houdt het meer verband met het Franse woord ‘beau’, ofwel mooi.

De C van Charlie

Afgelopen jaar kregen er meer meisjes deze naam dan jongens (98 jongens en 180 meisjes). De naam stamt af van de naam Karel, met als betekenis man of vrije man (niet van adel)

De D van Daan

Afgeleid van de naam Daniël of Daniëlle, een Hebreeuwse naam dat ‘mijn rechter is God’ betekent.

De E van Eden

Eden heeft verschillende verklaringen. Zo heb je natuurlijk het Hof van Eden, het paradijs van Adam en Eva. In het Hebreeuws betekent het plezier, maar het kan ook afgeleid zijn van de Friese naam Ede, met als betekenis adel.

De F van Floor

Floor is afgeleid van het Latijnse woord florens, dat bloeiend, bekoorlijk, in aanzien betekent.

De G van Gaby

De naam Gaby is een afleiding van de naam Gabriël, dat (sterke) man van God betekent.

De H van Henny

Deze naam is een afleiding van de naam Hendrik, een echte Germaanse jongensnaam. Hen is een afleiding van heim, dat woonplaats of erf betekent. Rik betekent machtig, aanzienlijk of heerser. Vanaf de veertiende eeuw zijn er ook vrouwelijke varianten bekend.

De I van Isa

Het klinkt als een typische meisjesnaam, maar afgelopen jaar waren er toch ruim 80 jongens die deze prachtige naam kregen. De naam kan een afleiding zijn van Isabelle (God is mijn eed) of Ise (ijzer), maar ook van Izaäk (hij moge lachen). Ook is Isa in de Islam de naam voor Jezus.

De J van Jesse

Jesse heeft twee betekenissen, want het heeft zowel een Hebreeuwse achtergrond als een Friese. In het Hebreeuws is het een afgeleide van de naam Isaï, de man van God. In het Fries is het ontstaan uit de naam Ese, dat waarschijnlijk een afleiding is van het woord assen, dat goede betekent.

De K van Kris

Kris is een Bijbelse naam en is afgeleid van Christen, volgelingen van Jezus. Bij meisjes is Kris vaak een afkorting van Kirsten en bij jongens een afkorting van Christiaan.

De L van Levi

Levi is van oorsprong een Hebreeuwse naam. De betekenis van deze naam is ‘zich aansluitend, aanhankelijkheid.

De M van Micha

Micha is een naam die in Nederland vaak aan jongens wordt gegeven. De naam is afgeleid van Michaël, een Hebreeuwse naam die ‘wie is als God’ betekent. Toch wordt Micha ook voor meisjes gebruikt, vooral in Schotland is het een veelgebruikte meisjesnaam.

De N van Noa(h)

De naam Noa(h) betekent rust, vrede of troost. De versie eindigend met de letter h wordt vaak aan jongens gegeven, die zonder de letter h is populair bij meisjes.

De O van Onni

Onni is een typische Scandinavische uniseks naam en betekent blijheid of geluk.

De P van Puck

Puck is afkomstig uit het Engels en betekent kabouter of rakker. De naam kwam in de jaren ’70 in opkomst in Nederland en wordt vaker aan meisjes dan aan jongens gegeven.

De Q van Quinn

Quinn is een afgeleide van het woord Quintus, dat vijfde betekent. De naam maakt vanaf 2000 een opmars in Nederland en wordt vaak aan jongens gegeven. In de Verenigde Staten wordt de naam juist vaker aan meisjes gegeven.

De R van Robin

Robin is van oorsprong een Germaanse naam en betekent schitterend door roem. Sinds halverwege jaren ’80 werd de naam Robin ook aan meisjes gegeven.

De S van Sam

Sam betekent God heeft gehoord en is zowel populair als jongens- en als meisjesnaam. In Italië, Noorwegen, Engeland en Wales.

T van Teddy

Teddy is een afgeleide van de Griekse naam Theodorus en betekent godsgeschenk. Teddy is een echte unisex naam, terwijl Teddie vooral voor meisjes wordt gebruikt.

De V van Vosse

Op zoek naar een originele unisex naam? Wat dacht je van de Friese naam Vosse dat volk betekent.

De W van Willow

Willow is een van oorsprong Engelse naam en betekent wilg. De naam is sinds de jaren ’90 in opkomst in Nederland en wordt zowel aan jongens als aan meisjes gegeven.

De Y van Yuki

Yuki is een Japanse unisex naam en betekent gezegend of sneeuw. Een bekende Yuki is Yuki Kempees van Kriss Kross Amsterdam!

De letter U, X en Z

Unisex namen die beginnen met de letters u, x en z zijn lastig te vinden. Heb jij nog een leuke suggestie?

Meer naam-inspiratie opdoen? Kom dan naar de Negenmaandenbeurs!

Bestel je tickets

Lees ook:

Bronnen: 24Baby.nl, BabyBytes.nl