Babynamen

Je kind vernoemen: ja of nee?

donderdag, 4 augustus 2022
Vroeger was het de normaalste zaak van de wereld, maar inmiddels zijn de meeste mensen ermee gestopt: je kind vernoemen naar familieleden. Alhoewel er toch wel weer een trend zichtbaar is waarbij kinderen, al is het met hun tweede naam, een bepaalde vernoeming krijgen. Niet altijd meer naar familieleden, soms betekenen andere mensen nu eenmaal meer voor je dan familie, of heb je een andere goede reden om je kind naar iemand te vernoemen, en steeds meer op je eigen manier.

Begin je ermee, dan kun je niet meer stoppen

Wil je je kind graag naar iemand vernoemen, dan is het wel zaak om daar goed over na te denken. Je weet nooit hoe het leven loopt, en je kind vernoemen naar iemand met wie de banden laten verslechteren, kan best pijnlijk uitpakken; je wordt door de naam van je kind dan toch steeds herinnerd aan deze persoon.

Maar eigenlijk ligt er nog een groter ‘gevaar’ op de loer: begin je eenmaal met het vernoemen van je kinderen, zeker naar familieleden, dan kun je er vaak lastig weer mee stoppen met een volgend kindje. Noem je je eerste zoon naar je eigen vader, dan is de kans groot dat de vader van je partner bij een eventuele tweede zoon verwacht dat het nu zijn beurt is. Familieleden die verwachten een vernoeming te krijgen overslaan kan tot zeer pijnlijke situaties leiden, dus pak dit verstandig aan.

Je kunt je eigen draai geven aan de naam

Er zijn echter natuurlijk ook volop leuke redenen om je kind naar iemand te vernoemen, en moderne manieren om dat aan te pakken. Al sinds jaar en dag geven we bij vernoemingen onze eigen draai aan namen, van een naam als Cornelis kon je met een beetje fantasie heel wat vernoemingen realiseren, zowel in de vorm van jongensnamen als in namen voor meisjes, maar tegenwoordig pakken we dat nog origineler aan.

Zo kun je je kind vernoemen zonder dat dit direct voor heel de wereld duidelijk is, door bijvoorbeeld maar een kleine verwijzing naar de naam te gebruiken. Je kunt voor meisjesnamen verzinnen die een bepaalde overeenkomst hebben met degene die je met de naam wilt eren, maar toch met een moderne, originele naam komen. We zijn er steeds meer bedreven in geraakt om originele, persoonlijke namen te verzinnen die deels met een vernoeming te maken hebben, maar toch vooral uniek en perfect passend bij jouw smaak, en jouw kindje zijn. Vernoemen nieuwe stijl, kun je dat misschien wel noemen, waarbij traditie en persoonlijke smaak gemakkelijk hand in hand kunnen gaan.

Lees ook