Babynamen: vind jouw favoriet

Filter

{{result.Name}}

{{formatDate(result.Date)}}

LOADING .....
{{resultSet.Message.Message}}

Babynamen

Een naam kiezen voor je baby: het klinkt makkelijk, maar dat kan soms best tegenvallen. De naam die je al jaren in je hoofd hebt is toch ineens niet meer zo leuk, je partner denkt er heel anders over of de naam past helemaal niet bij je kindje. Kan jij wel wat inspiratie en tips gebruiken? Dan helpen wij je een handje op weg!

Maak een lijstje met namen

Het kiezen van een naam voor je kleintje is een belangrijke beslissing. Geef jezelf de tijd om een mooie naam te bedenken. Je hoeft niet meteen dé naam voor je kindje te hebben. Doe daarom rustig aan en maak een lijstje met een top 5 van je favoriete namen (je kan natuurlijk met een top 1.000 beginnen). Bekijk je hele zwangerschap af en toe de namen en ga bij jezelf na of je de namen nog steeds zo leuk vindt. Streep de namen weg die het toch nét niet zijn. Zo houd je er steeds minder over.

Check de betekenis van de naam

Bij het kiezen van een naam is het goed om de betekenis te controleren. Sommige namen klinken heel mooi in het Nederlands, maar hebben een betekenis of achtergrond die je liever niet associeert met je kindje. Zo betekent Yoni in een andere taal ‘vagina’ en associëren veel mensen de naam Adolf met Hitler. Houd hier rekening mee als je een naam uitkiest.

Nederlandse of internationale babynamen

Door ook in andere talen naar namen te kijken, heb je nóg meer keus. Zo zijn Scandinavische namen de laatste jaren erg populair. Ook hoor je ook veel Franse, Arabische, Engelse en Italiaanse namen in Nederland.

Uniek of juist populair?

Vraag jezelf af of je een unieke naam voor je kindje wil die je niet vaak tegenkomt, of juist een naam die in de top 50 van populairste namen voorkomt. De meisjesnamen Emma, Tess en Sophie staan bijvoorbeeld al jaren in de top 3, dus zal je dochtertje niet de enige in de klas zijn die zo heet. Bij jongensnamen is deze kans groot bij Sem, Noah en Lucas. Er zijn ook veel namen die pas sinds korte tijd in gebruik zijn en daardoor nog redelijk uniek in Nederland. Toch worden deze namen snel populair. Wat dacht je van de naam Philou, Vayenna of Soof voor meisjes en Dex, Noud en Otis voor jongens?. Nog meer inspiratie opdoen? Bekijk hier al onze artikelen en blogs.

Checklist voor jullie favoriete naam

Hebben jullie de naam? Doe dan nog een check op onderstaande zaken:

  • Check de combinatie van initialen en voor- en achternaam
    Geven de initialen samen met de achternaam geen gekke combinatie? Denk aan voorbeelden als T. Pot of K. Bouter. Ook Wil Krikke, Conny Plassen en Dick Sac (ja, deze namen bestaan echt!) zijn geen namen waar je kindje later heel blij van wordt. Controleer daarom altijd hoe de initialen en de voornaam met de achternaam klinkt.
  • Associaties of rijmmogelijkheden
    Bij de naam Pamela hebben de meeste mensen meteen een beeld van rode badpakken. En zijn er rijmpjes te maken waar mee gepest kan worden, bijvoorbeeld met Rickie. Misschien vind je het niet erg, maar goed om bij stil te staan.
  • Is de naam in het buitenlands goed uit te spreken?
    Check of het niet iets geks oplevert. Een naam als Dick is hier in Nederland heel gewoon maar doet in het buiteland al snel wat wenkbrauwen fronsen.
  • Is de naam voor een volwassenen nog steeds passend?
    Sommige namen zijn schattig als een kindje klein zijn maar minder schattig voor een volwassene. Denk aan namen als Saartje of Roosje.
  • Past de naam bij de rest van de namen in jullie gezin?
    Als jullie allemaal Hollandse namen hebben als Els, Hendrik en Tom. Dan is een Engelse naam misschien minder passend