Babynamen

21x de leukste namen voor jouw winterkindje!

dinsdag, 14 december 2021

Het kiezen van een naam voor jouw dochter of zoon is misschien wel een van de lastigste beslissingen! Wat is nou de leukste babynaam en wat zal passen bij jouw kindje. Ben jij uitgerekend in de winter en ben je er nog niet uit wat de naam voor jouw toekomstige spruit wordt? Wij verzamelden de leukste babynamen geïnspireerd op de winter!

Meisjes babynamen:

Noor (of Noortje, Nora)

Deze naam betekent licht en is van oorsprong een Arabische naam. Maar het doet ons eigenlijk nog het meeste denken aan het sneeuwrijke hoge noorden.

Sterre

Prachtig als je kindje rond kerst geboren wordt, of gewoon omdat ze jouw lichtpunt is! De naam betekent, zoals je al zou vermoeden, ‘ster’ en is waarschijnlijk afgeleid van Stella of Esther.

Nieve (of Neva)

Deze mooie naam betekent witte sneeuw in het Spaans en is een veelvoorkomende naam in Ierland.

Elsa

Super bekend dankzij de populaire film “Frozen”, en hoewel de betekenis niets met winter te maken heeft, doet ons dit dankzij de film daar nog wel het meeste aan denken. Perfecte naam voor een dapper en stoer meisje!

Noëlle

Winterser dan Noëlle kom je bijna niet tegen. Het is de vrouwelijke variant van Noël, en betekent Kerst.

Mirre

Zoals één van de geschenken van de drie wijzen uit het oosten.

Ivy

Ivy is een Engelse naam en betekent 'trouw'. Daarnaast is het ook een klimplant die zelfs in de winter mooi en heldergroen blijft.

Natalie (of Natalia)

De naam Natalie wordt van oudsher gegeven aan meisjes die op eerste kerstdag geboren worden. De naam is afgeleid van de Latijnse naam Natalia, wat 'kerstdag' betekent (Latin natale domini).

Olwen

Deze naam uit Wales betekent ‘Witte voetafdruk’. In 'Culhwch en Olwen', een klassiek Welsh verhaal, groeiden er witte bloemen in de voetstappen van de heldin.

Febe (of Phoebe)

Febe betekent helder, en staat in de Griekse mythologie bekend als de godin van de maan.

Babynamen voor zowel jongens als meisjes:

Robin (of Robyn)

Wist je dat een roodborstje (wintervogel pur sang!) in het Engels Robin genoemd wordt? Daarnaast betekent het ‘helder en glanzend’.

Yuki

Deze naam is perfect voor een winterkindje. Yuki betekent namelijk sneeuw in het Japans en daarnaast ook ‘gezegend’. In Nederland wordt het wel eens als meisjesnaam gezien, maar van origine is het een Japanse jongensnaam.

Lumi

Lumi is Fins voor sneeuw en doet ons daarnaast ook erg denken aan het Engelse woord 'illumination', wat verlicht betekent.

Jongens babynamen

Boris

Een stoere, winterse naam! Boris komt namelijk van de vroeg Turkse naam Bogoris, wat ‘wolf’ of ‘sneeuwluipaard’ betekent.

Finn

Over de herkomst van deze naam zijn verschillende theorieën, zo zijn het van het Ierse Fionn afstammen wat ‘wit’ betekend. Maar kan de Scandinavische naam ook ontstaan zijn uit Finniko, een verwijzing naar de Finnen.

Casper

Nét als één van de drie koningen.

Storm

Ofwel "de onstuimige". Zeker een toepasselijke naam met die Hollands winters tegenwoordig.

Gabriël

Een klassieke naam en perfect als jouw kindje in de kerstperiode geboren wordt. Gabriël is namelijk de naam van de engel die het nieuws bracht van de geboorte van het kindje Jezus.

Jasper (of Jesper)

Deze naam komt oorspronkelijk van het Perzische Caspar, wat letterlijk "meester van de schat" of vrij vertaald "schatbewaarder" betekent. Daarnaast is Jasper ook nog eens een skigebied in Canada. Lekker winters toch?

Noël

De jongensversie van Noëlle, welke naar Kerstmis verwijst. De naam werd van oudsher gegeven aan kinderen die met kerst werden geboren.

Pjotr

Afgeleid van Petrus (of Peter) en komt vooral voor in het koude en sneeuwrijke Rusland. Het betekent ‘de onwankelbare’, ‘de rots’.

Misschien vind je dit ook leuk:

- 100 korte babynamen met maar een lettergreep
- Unisex babynamen 26x namen voor meisjes en jongens
- 22x de meest bijzondere celebrity babynamen