Tussen de 4e en 6e maand van je kleintje kun je beginnen met het geven van de eerste oefenhapjes. Bij deze leeftijd kunnen kindjes hun hoofdje omhoog houden en spugen ze niet elk hapje uit. Maar waar moet je op letten bij het geven van de eerste hapjes? En welke hapjes geef je aan je baby? Je leest het allemaal in deze blog!
Wanneer beginnen met de eerste hapjes?
Je kunt beginnen met de eerste hapjes vanaf het moment dat je kindje vier maanden oud is. Je kleintje kan vanaf deze periode zelf zijn of haar hoofdje omhoog houden en spuugt niet alle hapjes uit, omdat het mond- en tongreflex al iets beter ontwikkeld is. Meestal geeft je baby ook kleine signalen, zoals smakgeluiden, dingen in zijn of haar mond stoppen en jouw eten van je bord afkijken. Door deze signalen kan je herkennen dat je kleintje toe is aan de eerste hapjes. Je begint met het geven van een paar kleine eerste hapjes aan je baby tussen twee flesvoedingen door. Deze eerste hapjes worden ook wel oefenhapjes genoemd, omdat je je kindje laat wennen aan de verschillende smaken en texturen.
Waarom beginnen met de eerste hapjes?
Je kleintje heeft de voedingsstoffen van de eerste hapjes nog niet nodig voor zijn groei en ontwikkeling. Je begint met het geven van de eerste hapjes om je baby te laten wennen aan de verschillende smaken en texturen. Ook leert je kindje op deze manier het happen van de lepel af en leert het diens mondspieren te gebruiken. Bovendien verklein je de kans op een voedselovergevoeligheid, wanneer je tussen de leeftijd van 4 en 6 maanden start met oefenhapjes. Tijdens de eerste hapjes is fles- of borstvoeding nog steeds de belangrijkste voeding.
Hoeveel hapjes per dag?
De eerste hapjes van je kleintje zijn oefenhapjes en worden gezien als extraatje. De basisvoeding van je kleintje blijft fles- of borstvoeding. Je kunt het beste één of twee keer per dag je kindje 3 of 4 lepeltjes van de eerste hapjes geven. Als je meer geeft, raakt je baby snel vol en heeft hij minder zin in borst- of flesvoeding, terwijl je baby borst-of flesvoeding hard nodig heeft om alle voedingsstoffen binnen te krijgen.
Het is handig om het aantal hapjes langzaam op te bouwen, zodat je kleintje vanaf ongeveer 8 maanden klaar is om één melkvoeding te gaan vervangen door vaste voeding.
Klaarmaken van de eerste hapjes
Als je baby toe is aan de eerste hapjes, is het verstandig om te beginnen met gezonde hapjes. Je kleintje kan bijna alle gezonde voeding eten die jij zelf eet. De oefenhapjes kun je fijnmaken met een staafmixer of blender of je kan het eten fijnprakken met een vork. In het begin moet je ervoor zorgen dat je de hapjes heel fijn maakt en zorgen dat het hapje niet te droog is. Als het hapje te droog is kun je er wat water of een beetje melk aan toevoegen.
Waar moet je op letten bij het geven van de eerste hapjes?
Bij het geven van de eerste hapjes aan je baby zijn er een punten waar je op moet letten. Zo zijn er een aantal ingrediënten die je baby juist wel of juist niet mag eten en moet je een keuze maken of je met een fruit- of groentehapje begint.
Wat mag je baby wel eten?
Het is verstandig om bij de oefenhapjes te beginnen met één ingrediënt per keer. Zo leert je baby alle individuele smaken en texturen kennen en uiteindelijk herkennen. Je kunt kiezen voor verschillende soorten groente, fruit, (gebakken/gekookte) vis, pap en aardappelen.
Wat mag je baby niet eten?
Er zijn een aantal producten die je je kleintje beter niet kunt geven als eerste hapjes. Ingrediënten die je beter niet kunt geven zijn kaas, leverpaté, smeerworst, rauwe vis, rauw vlees en rauw ei. Ook kun je je kindje tot 6 maanden beter geen ingrediënten geven waar nitriet in zit, omdat nitriet ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken bij baby’s. Groentes die nitriet bevatten, zijn: andijvie, bietjes, paksoi, sla, spinazie, venkel, snijbiet en bleekselderij. Deze groentes kun je beter geven wanneer je kindje de zes maanden is gepasseerd. Tot slot is het advies om geen zoetigheid te geven aan je baby. Denk hierbij aan producten als honing en koekjes.
Eerste groentehapje
Als eerste groentehapje kun je kiezen voor groenten met een zachte smaak die licht verteerbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan aardappel, bloemkool, worteltjes, broccoli, boontjes, courgette en pompoen. Laat je baby wennen aan de losse smaken door te beginnen met één soort. Geef hetzelfde groentehapje een aantal dagen achter elkaar, zo went je baby aan de smaak, structuur en textuur.
Eerste fruithapje
Alle soorten fruit zijn geschikt als eerste fruithapje voor je kleintje. Meestal vinden kleintjes zacht, zoet fruit erg lekker als eerste fruithapjes. Denk bijvoorbeeld aan mango, perzik, meloen, banaan en peer. Ook hierbij kun je het beste beginnen met 1 losse smaak om je kleintje zo te laten wennen aan de smaak, structuur en textuur van het fruit. Ook kun je het beste een aantal dagen achter elkaar hetzelfde stukje fruit geven. Als je kleintje een beetje gewend is aan verschillende soorten fruit kun je fruitstukken combineren in een hapje.

Tips bij het geven van de eerste hapjes
- Begin met een paar hapjes van een theelepel per dag en bouw het langzaam op. Het is normaal dat je kleintje aan het begin niet een heel bakje groente of fruit opeet.
- Je baby vindt de nieuwe smaken van de oefenhapjes niet gelijk lekker. Door de hapjes te blijven geven went je kleintje vanzelf aan de nieuwe smaken.
- Als je kleintje ongeveer 6 maanden is kun je ook vis, vlees, kip, ei en granen in de hapjes verwerken.
- Om de hapjes vloeibaar te maken kun je een beetje (moeder)melk toevoegen aan de ingrediënten van het hapje.
- (Moeder)melk blijft de belangrijkste voeding voor je kleintje als je begint met de eerste hapjes. Als je baby grotere hoeveelheden en gevarieerde vaste voeding kan eten, kun je een fles- of borstvoeding vervangen voor vast voedsel.
- Je kunt beter geen zout of suiker toevoegen aan de hapjes van je baby.
- Pas op met voeding dat gluten en nitraat bevatten. Gluten kunnen namelijk darmklachten geven aan je kleintje. Nitraat is zelf niet schadelijk voor je baby, maar het lichaam kan nitraat omzetten in nitriet. Nitriet kan op zijn beurt wel schadelijk zijn voor je baby, omdat nitriet het zuurstofgehalte in het bloed kan verminderen.