Verzorging

5x huiduitslag bij je baby (en dit kan je doen)

Wanneer je bultjes of vlekjes op de huid van je baby ziet, kan dit je snel bezorgd maken. Kan de huiduitslag kwaad? En wanneer is het goed om ermee naar de huisarts te gaan? Ontdek 5 vaak voorkomende vormen van huiduitslag bij je baby en wat de mogelijke oorzaak is.

Vlekjes bij je baby

Huiduitslag bij je baby kan veel verschillende oorzaken hebben. De huid van je kindje is nog erg gevoelig. Hierdoor reageert deze sneller op invloeden van buitenaf, zoals warmte en wrijving. Ook kunnen infecties en allergische reacties de oorzaak van huiduitslag zijn. Hieronder vind je 5 vormen van huiduitslag die vaak voorkomen en wat je kan doen.

Tip: Als kersverse ouder kan je met veel onzekerheden zitten. Wil je je ervaringen delen met andere ouders en tips uitwisselen voor het verzorgen van de babyhuid? Praat dan mee op het forum van 24Baby.nl. Download de app >>

1. Baby acne

Krijgt je baby in de eerste maand na de geboorte puistjes? Je dacht misschien dat je deze pas in de tienertijd zou tegenkomen. Toch kunnen ze ook nu al op de huid van je kind verschijnen. 

Baby acne ontstaat door de hormonen die jij hebt meegegeven in de baarmoeder. Ze kunnen geen kwaad en gaan binnen een paar weken vanzelf weg. Probeer er in die tijd niet aan te zitten. Zo kan je voorkomen dat er littekens ontstaan.

2. Luieruitslag

Bijna iedere baby heeft er weleens last van: rode, geïrriteerde billetjes die jeuken en pijn doen. Luieruitslag ontstaat door de warmte en vochtigheid in de luier. In combinatie met de wrijving van de luier tegen de huid kan dit voor uitslag zorgen.

Om luieruitslag te voorkomen is het goed om de luier minimaal acht keer per dag te verschonen. Het helpt om hierbij niet te wrijven, maar voorzichtig te deppen met billendoekjes voor de gevoelige huid. Is de uitslag na een week niet over? Ga dan even langs de huisarts. Misschien heeft je baby een schimmelinfectie.

3. Waterpokken

Ongeveer 95 procent van de kinderen krijgt waterpokken. Je herkent ze aan rode bultjes waarop jeukende blaasjes ontstaan. Na een paar dagen drogen ze op tot korstjes. Bij waterpokken horen vaak klachten als hangerigheid en lichte koorts.

Gelukkig kan deze infectieziekte vaak geen kwaad en gaat het binnen tien dagen vanzelf over. Maar is je kindje jonger dan drie maanden? Of krijgt je kind ergere klachten, zoals ontstoken plekjes, hoge koorts, slecht drinken, veel overgeven of kortademigheid? Ga dan langs de huisarts. Die kan kijken of een behandeling nodig is.

4. Warmte-uitslag

Een andere oorzaak van jeukende bultjes kan warmte-uitslag zijn. Hierbij zie je doorzichtige of rode plekjes die één tot twee mm groot zijn en flink kunnen jeuken. Vaak zitten ze in de oksels, liezen, nek of op het gezicht van je baby. Ze ontstaan wanneer je kindje zweet niet goed kan afvoeren.

Een lichte vorm gaat vaak vanzelf over. Tegen de jeuk kan je een verkoelende gel of talkpoeder gebruiken. Heeft je baby veel last van warmte-uitslag? Dan is het goed om even langs de huisarts te gaan. Die kan als het nodig is een speciale crème voorschrijven.

5. Krentenbaard

Krentenbaard herken je aan rode plekjes en blaasjes met gele korstjes. De plekjes kunnen flink jeuken en pijn doen. Ze zitten vaak rond de mond en neus of onder en rondom de luier. Krentenbaard ontstaat door besmetting met een huidbacterie. Dit kan gebeuren door bijvoorbeeld hoesten, niezen of door contact met speelgoed dat besmet is.

Gelukkig kan deze huiduitslag geen kwaad en gaat het meestal vanzelf over binnen twee tot drie weken. Met een speciale crème van de huisarts zijn de klachten een stuk sneller voorbij. Daarom is het slim om contact op te nemen met je huisarts als je denkt dat je baby krentenbaard heeft.

Wanneer naar de huisarts?

Huiduitslag bij je baby kan meer oorzaken hebben. Denk aan eczeem, netelroos of de zesde ziekte. Heeft je baby uitslag en last van klachten als sufheid, slecht drinken of hoge koorts? Laat je kindje dan onderzoeken door je huisarts. Deze kan kijken wat er aan de hand is en als het nodig is iets voorschrijven.

Wil je meer weten over mogelijke oorzaken van huiduitslag? Lees op 24Baby.nl meer over huidproblemen bij je baby en wat je kan doen >>