NMB2021_babyslaapt
Slapen
30-3-2021 11:26:00

Zo help je je baby door te slapen ‘s nachts

Een pasgeboren baby slaapt ‘s nachts zelden door. Dat is heel normaal. Het slaapritme wordt nog erg bepaald door het voedingsritme van je baby. Na ongeveer zes weken kun je je baby helpen om de uurtjes ‘s nachts wat langer te overbruggen.

Hierbij wat tips. Kijk wat bij jou en jouw baby past op dit moment;

1. Elke keer dat je je baby in bed legt zorg je voor een duidelijk bedritueel: een vaste volgorde van verzorgen, in bed leggen en afscheid nemen. Dit is een goede voorbereiding op het rustig gaan slapen voor je kindje.

Beperk alle vormen van prikkels = prikkelreductie, in aanloop naar het bedritueel. Denk aan muziek op de achtergrond, televisie, fel licht in de omgeving van je baby en intensief samen spelen. Dat alles beïnvloedt de kwaliteit van slaap. Rustig afbouwen helpt je baby ontspannen.Benadruk het verschil tussen dag en nacht. Laat de gordijnen overdag open en zorg dat het ‘s nachts donker is op de babykamer. Zo leer je je kindje vanaf het begin dat er verschil is tussen de dag en de nacht. Dat bevordert uiteindelijk het slapen ‘s nachts.

4. Als je baby veel indrukken/prikkels heeft opgedaan gedurende de dag, zal je dat ‘s nachts terugzien in slecht slapen. Ook als jij druk bent heeft dat zijn uitwerking op je kindje. Je baby voelt jouw drukte feilloos aan. Je baby kan door al deze indrukken onrustig zijn, dromen en eventueel regelmatig ophuilen. De nacht is de weerspiegeling van de dag.

5. Houd de verzorging van je baby en de aandacht ‘s nachts kort. De nacht is niet bedoeld om uitgebreid te knuffelen. Maak het jezelf zo gemakkelijk mogelijk en maak je baby niet té wakker. Beperk je tot de hoogst noodzakelijke verzorging en voeding. Vermijd extra prikkels zoals fel licht (maak gebruik van een nachtlampje/ geen telefoon), praat met een zachte stem en houd je baby lekker warm en op temperatuur. Na de verschoning (alleen verschonen indien nodig) meteen weer terug in zijn bedje.

6. Wat is een goede materiaalkeuze om lekker te slapen voor je baby? Kies voor natuurlijke en zachte materialen (bijvoorbeeld katoen, dat ademt) voor het beddengoed en voor de babykleertjes. Zorg voor een goede vocht- en warmteregulatie zodat je baby het niet te warm krijgt. Controleer of je gebruikte materialen voldoen aan de erkende keurmerken voor babyproducten.

7. Laat je niet gek maken. Wees reëel in je verwachtingen. Stel je er op in dat je baby wakker wordt ‘s nachts. Dat is heel normaal. Wat andere mensen er ook allemaal van vinden en zeggen. Al die adviezen en meningen van anderen, trek je eigen plan.

8. Voorkom dat je baby zich overstuur huilt en moeilijk tot bedaren te brengen is. Je baby mag best een beetje huilen. Leer je baby te ‘lezen’. Wat heeft hij nodig? Gecontroleerd laten huilen is een leerproces voor je baby en jezelf. Als je baby huilt of jengelt, is soms een geruststellende aai over zijn bolletje en je kalmerende stem voldoende om je baby weer tot rust te brengen. In de ‘actieve’ slaapfase huilen baby’s vaak nog even op.

9. Rooming in, waarbij je baby in zijn eigen wiegje bij jullie op de kamer slaapt, is een natuurlijke manier om je baby te helpen om beter te slapen. Jouw aanwezigheid werkt namelijk geruststellend voor je kindje. Hij hoort je ademhaling en voelt dat je in de buurt bent. Daardoor ontspant je baby en gaat gemakkelijker slapen. De afstand tussen jouw buik en een eigen kamertje is soms gewoon nog te groot.

10. De tijd doet ook zijn werk. Heb geduld. De rijping van de hersenen heeft ook invloed op het slaapritme van je kindje. Naarmate je baby ouder wordt rijpt zijn zenuwstelsel, waardoor ongecontroleerde bewegingen (o.a. de schrikreflex) steeds minder vaak voorkomen en je baby dus rustiger slaapt. Een bakerslaapzakje helpt je baby de eerste drie maanden om geborgen en veilig in zijn eigen coconnetje te ontspannen.

Meer weten? Meer basistips en uitgebreide informatie over de eerste 100 dagen met je baby vind je in ‘Het grote opgroeiboek baby’s’.

Warme groet,

Gina & Yolanda
Basic Parenting Experts