Slapen

Wetenschappelijk bewezen: effectieve slaapmethode voor huilende baby’s

dinsdag, 27 september 2022

Huilende baby’s kunnen (kersverse) ouders soms tot wanhoop brengen. Er zijn talloze methodes en adviezen online te vinden om je baby in slaap te krijgen, maar nu hebben wetenschappers een effectieve slaapmethode voor huilende baby’s onderzocht én bevestigd…

Waarom het schadelijk is om je baby te laten huilen bij slaapproblemen

Uit onderzoek is gebleken dat je kindje laten huilen bij slaapproblemen schadelijk kan zijn, omdat:

  • dit veel stress veroorzaakt,
  • het een negatieve invloed kan hebben op een veilige hechting,
  • en baby’s zichzelf niet kunnen reguleren.

Voor vele (kersverse) ouders is het onderzoek dan ook geen nieuwe informatie, maar meer een bevestiging.

Effectieve slaapmethode voor huilende baby’s

Nieuw Italiaans en Japans onderzoek gepubliceerd in Current Biology bevestigt dat het beter is om eerst rond te lopen met je baby, voordat je je baby in bed legt. Bij huilende baby’s is deze methode het meest effectief, omdat baby’s door beweging tot rust komen. Uit het onderzoek blijkt dat ongeveer 20 tot 30 procent van de baby’s vaak huilt en slaapproblemen hebben zonder oorzaak.

De onderzoekers komen nu met een slaapschema: Eerst je baby vijf minuten dragen en daarna vijf tot acht minuten zitten met je baby in je armen. Na deze stappen valt 80 procent van de baby’s in slaap. Dat scheelt een hoop vermoeidheid en stress bij veel ouders!

Veel slaapadviezen onjuist

Eline Möller, orthopedagoge bij AmsterdamUMC, geeft aan dat de studie van groot belang is, omdat er nog steeds adviezen worden gegeven die niet geheel juist zijn. Een van deze is dat je je huilende baby in bed moet leggen zodat hij zelf leert om in slaap te vallen. Möller geeft aan dat het normaal is dat baby’s niet vanzelf rustig worden. “Tijdens de zwangerschap zijn zuigelingen gewend dat ze heen en weer wiegen. Ze horen en voelen hun moeder ook. Dan is het onwennig als je plots in een stil bedje ligt. Je kunt baby's niet verwennen, zeker niet in het eerste halfjaar”, vertelt ze aan NOS.nl.

Lees ook: