Slapen
maandag, 23 september 2019

Inbakeren, je baby in een bundeltje

Veel baby's vinden het heerlijk om ingebakerd te worden. Het kan ze een veilig en vertrouwd gevoel geven en doet ze denken aan de baarmoeder. En huilt je baby veel, is hij onrustig, bewegelijk of bijvoorbeeld een slechte slaper? Dan kan inbakeren een handige oplossing zijn.

Door kindjes in te bakeren kunnen ze hun rust vaak terugvinden. Wel zijn er een paar dingen waar je op moet letten als je je kindje inpakt.

Waarom inbakeren?

Wanneer je kindje een paar weken oud is, mag je beginnen met inbakeren. Het wordt vaak afgeraden om hier al mee in de kraamtijd te beginnen. In die beginperiode is het belangrijk om aan elkaar te wennen en is het fijn als je kindje zich fysiek kan uiten en bewegen. Zo leer je zelf ook sneller de signalen van je kind te kennen.

Maar waarom zou je je kindje eigenlijk inbakeren? Inbakeren is zeker niet iets wat iedere moeder en/of baby prettig vindt. Kijk dus goed waar jij en/of je kindje zich goed bij voelt. Maar heb jij een onrustige slaper, een baby die veel huilt of juist super bewegelijk is, dan kan inbakeren een goede oplossing zijn. Door het inbakeren kan een baby zich minder gemakkelijk bewegen en blijft je kindje dus automatisch een stuk rustiger.

Je kan een baby blijven inbakeren tot hij/zij ongeveer een half jaar oud is, daarna ontwikkelen kinderen zich snel en gaan ze bijvoorbeeld rollen. Dat is het moment om het inbakeren af te bouwen. Ook wanneer je kindje zich kan omrollen in bed, dien je direct te stoppen met inbakeren. In dit laatste geval kan je je kindje zich namelijk niet of moeilijk terugdraaien, zeker als de armpjes ook ingewikkeld zitten. Hierdoor wordt de kans op wiegendood verhoogd.

Inbakeren, waar let je op?

- Gebruik een dunne doek, gemaakt van katoen of bamboe. Deze stoffen voelen fijn aan en zijn niet te warm.

- Zorg dat je de beentjes wat losser inwikkelt. Het is belangrijk dat je kindje deze nog kan strekken en spreiden in een kikkerstand. Dat is namelijk beter voor de ontwikkeling van de heupjes.

- De armpjes kan je wat strakker wikkelen, zo blijven deze rustig op het lijfje.

- Als je kindje graag op zijn handje sabbelt in plaats van op een speen, kan je ervoor kiezen om één armpje buiten de doek te houden.

- Vind je het inbakeren maar ingewikkeld, dan zijn er ook inbakerdoeken te koop. Deze lijken op een trappelzak maar hebben geen armgaten

Bespreek het met een expert

Als je twijfelt of en hoe je moet inbakeren omdat je kindje bijvoorbeeld last heeft van eczeem, overmatig spugen, lichamelijke problemen of neurologische afwijkingen, bespreek dit dan eerst met een arts of specialist of vraag het na op het consultatiebureau.

Lees ook:

- Een slaapritueel, eindelijk doorslapen.

- 40 sierlijke franse babynamen

- Maak je eigen wagenspanner!