Baby_Inbakeren
Inbakeren, je baby in een bundeltje
Slapen

Inbakeren: je baby in een bundeltje

Veel baby's vinden het heerlijk om ingebakerd te worden. Het kan ze een veilig en vertrouwd gevoel geven en doet ze denken aan de baarmoeder. Door kindjes in te bakeren kunnen ze hun rust vaak terugvinden. Wel zijn er een paar dingen waar je op moet letten als je je kindje inpakt. Zo is het bijvoorbeeld niet verstandig om te vroeg te beginnen met inbakeren, maar moet je ook weer op tijd beginnen met afbouwen. Meer weten? Lees dan snel verder.

Waarom inbakeren?

Is je baby een onrustige slaper, een baby die veel huilt of juist super bewegelijk is? Dan kan inbakeren een goede oplossing zijn. Door het inbakeren kan een baby zich minder gemakkelijk bewegen en blijft je kindje dus automatisch een stuk rustiger. Inbakeren is zeker niet iets wat iedere moeder en/of baby prettig vindt. Kijk dus goed waar jij en/of je kindje zich goed bij voelt.

Vanaf wanneer inbakeren?

Wanneer je kindje een paar weken oud is, mag je beginnen met inbakeren. Het wordt vaak afgeraden om hier al mee in de kraamtijd te beginnen. In die beginperiode is het belangrijk om aan elkaar te wennen en is het fijn als je kindje zich fysiek kan uiten en bewegen. Zo leer je zelf ook sneller de signalen van je kind te kennen.

Tot welke leeftijd inbakeren?

Je kan een baby blijven inbakeren tot hij/zij ongeveer een half jaar oud is, daarna ontwikkelen kinderen zich snel en gaan ze bijvoorbeeld rollen. Dat is het moment om het inbakeren af te bouwen.

Hoe zit het met inbakeren en wiegendood?

Veel informatie rondom inbakeren leidt tot de tip: voorkom dat je kindje op diens buik draait. Daarbij is het belangrijk om in je achterhoofd te houden dat inbakeren zelf geen directe aanleiding vormt voor de wiegendood, maar dat uit onderzoek is gebleken dat een baby die ingebakerd op zijn buik ligt een grotere kans heeft om te overlijden dan een baby die niet ingebakerd op zijn buik ligt. Daar staat tegenover dat inbakeren juist een goede methode is om baby’s te laten wennen aan op hun rug slapen.

Inbakeren: stap voor stap

 

  1. Leg de doek in een ruitvorm met de bovenste punt naar beneden.
  2. Leg je baby met zijn/haar gezicht naar boven. Het hoofdje mag net boven de doek.
  3. Leg de rechterarm van je baby voorzichtig naast hem of haar neer.
  4. Wikkel de rechterhoek over je baby en stop hem onder de linkerkant van je baby.
  5. Breng de onderste hoek van de deken omhoog over de voeten van je baby, richting de schouders, waarbij je de nek en het gezicht onbedekt laat.
  6. Plaats vervolgens de linkerarm van je baby voorzichtig aan zijn of haar zijde en wikkel de linkerhoek over je baby en stop deze onder de linkerzijde in.

Tips

  • Gebruik een dunne doek, gemaakt van katoen of bamboe. Deze stoffen voelen fijn aan en zijn niet te warm.
  • Zorg dat je de beentjes wat losser inwikkelt. Het is belangrijk dat je kindje deze nog kan strekken en spreiden in een kikkerstand. Dat is namelijk beter voor de ontwikkeling van de heupjes.
  • De armpjes kan je wat strakker wikkelen, zo blijven deze rustig op het lijfje.
  • Als je kindje graag op zijn handje sabbelt in plaats van op een speen, kan je ervoor kiezen om één armpje buiten de doek te houden.

Vind je het inbakeren maar ingewikkeld, dan zijn er ook inbakerdoeken te koop. Deze lijken op een trappelzak maar hebben geen armgaten

Alternatieven voor inbakeren

Wil je je baby liever niet inbakeren? Dan kun je als alternatief het bedje van je baby strak opmaken. Op deze manier kan je baby zich minder gemakkelijk bewegen en blijft je kindje (hopelijk) een stuk rustiger!

Bespreek het met een expert

Als je twijfelt of en hoe je moet inbakeren omdat je kindje bijvoorbeeld last heeft van eczeem, overmatig spugen, lichamelijke problemen of neurologische afwijkingen, bespreek dit dan eerst met een arts of specialist of vraag het na op het consultatiebureau.

Lees ook:

- Een slaapritueel, eindelijk doorslapen.

- 40 sierlijke franse babynamen

- Maak je eigen wagenspanner!